logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 300D - lokalizacja i wymiana bezpiecznika w układzie zasilania

JasomiT 24 Mar 2012 09:34 3032 6
REKLAMA
  • #1 10713365
    JasomiT
    Poziom 15  
    Ocena: 48
    Witam posiadam aparat CANON 300D, pracował normalnie, aż wczoraj wyjmuje go z szuflady a on martwy, bateria naładowana ale żadnej reakcji.
    Serwis sobie odpuszczam bo będzie kosztował więcej niż jest warty ten aparat.
    Po lekturze z internetu doszedłem do wniosku że może za to byc odpowiedzialny bezpiecznik. Opisy na necie z napraw w serwisach wskazują na wymianę części z układu zasilania:
    Link
    Link
    Link
    Pytanie gdzie znajduje ten bezpiecznik i jak się do niego dobrac, wszelkie wskazówki mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 10714276
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Bezpieczniki smd znajdują się na górnej stronie płytki zasilacza (pod metalową osłoną). Miniaturowe białe kostki , 2szt z oznaczeniem "K" i 1 szt z oznaczeniem "P". Płytka zasilacza umiejscowiona jest pod pokrętłem funkcji. Do wymiany jest potrzebna lutownica z cienkim grotem i najlepiej regulowaną temperaturą.
  • REKLAMA
  • #3 10714340
    JasomiT
    Poziom 15  
    Taka odpowiedź wlasnie była mi potrzebna :) dziękuję. Wlasnie wczoraj rozebrałem i doszedłem do tych elementów o których nowa wyżej, wychodziło mi ze byc moze to są wlasnie bezpieczniki
    Tylko jedno mi nie pasowało, dwa miały dobrze przejście a jeden oznaczony K mial chyba 300 omów, troche tak dziwnie. Zobaczę co będzie jak go połącze na krótko.
  • REKLAMA
  • #4 10714678
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Z tym bocznikowaniem bezpieczników to radzę ostrożnie, elektronika aparatu nie będzie już chroniona przed przepięciami i przy powtórce usterki uszkodzeniu ulegną inne, dużo ważniejsze elementy.
  • REKLAMA
  • #5 10716951
    JasomiT
    Poziom 15  
    Niestety zabieg nic nie dał, aparat nadal martwy, może uda się kupi gdzieś tanio całą plytkę.
    Inaczej pójdzie na części :/
  • #6 13047393
    kemysz1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem. Sprawdziłem płytkę zasilacza i jeden z bezpieczników K również miał przerwę. Po wlutowaniu nowego bezpiecznika aparat nie "ożył".
    Więc"grzebnąłem" głębiej i na płycie głównej znalazłem uszkodzony element wg schematu L1.
    Canon 300D - lokalizacja i wymiana bezpiecznika w układzie zasilania Canon 300D - lokalizacja i wymiana bezpiecznika w układzie zasilania Canon 300D - lokalizacja i wymiana bezpiecznika w układzie zasilania

Nie mam wielkiego doświadczenia w elektronice i nie chciałbym popełnić błędu w doborze zamiennika ,czy ktoś zechce mi podpowiedzieć gdzie zdobyć w/w cewkę(dławik) i jaką ma mieć indukcyjność 22uF czy może 220nF?
  • #7 13047857
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1168
    To jest dławik, symbol 220 oznacza 22uH (mikro Henra).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z aparatem Canon 300D, który przestał działać mimo naładowanej baterii. Podejrzewał uszkodzenie bezpiecznika w układzie zasilania. Otrzymał informacje, że bezpieczniki SMD znajdują się na górnej stronie płytki zasilacza, pod metalową osłoną, oraz że do ich wymiany potrzebna jest lutownica. Po rozebraniu aparatu, użytkownik stwierdził, że jeden z bezpieczników miał nieprawidłowy opór. Inny uczestnik dyskusji podzielił się doświadczeniem, że po wymianie bezpiecznika aparat nadal nie działał, co skłoniło go do dalszej analizy płyty głównej, gdzie znalazł uszkodzony element. Użytkownicy ostrzegali przed bocznikowaniem bezpieczników, co mogłoby prowadzić do dalszych uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA