logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada 10mb - niskie transfery, czy to problem z linią?

Wioras 25 Mar 2012 16:32 1739 6
REKLAMA
  • #1 10717940
    Wioras
    Poziom 8  
    Witam
    Kilka dni temu przeszedłem z Neo 2mb na Neo 10mb. Niestety transfery rzeczywiste nie powalają na kolana:

Upload 90kb/s
    Download 730kb/s

Jak widać są to parametry zbliżone do Neo 6mb a nie 10 :/ Zastanawiam się czy po prostu na mojej linii nie ma takich możliwości czy też monterzy coś pokręcili.

Oto parametry mojej linii, co o tym myślicie ?
    Neostrada 10mb - niskie transfery, czy to problem z linią?
  • REKLAMA
  • #2 10717999
    karol.ecw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    chyba nie zostałes przełączony jeszcze na 10 mb ale linia i tak więcej nie puści niż 6 mb za niski margines i za wysokie tlumienie..
  • REKLAMA
  • #3 10718023
    Wioras
    Poziom 8  
    W TP dowiedziałem się że na mojej linii jest możliwość podłączenia neostrady 10mb. Umowa zresztą została już podpisana. Rozumiem że w TP bardzo często dochodzi do błędów i różnych nieciekawych incydentów ale bardzo by mnie zdziwiło gdyby TP oferowało coś czego nie są w stanie zrobić.

PS
    karol.ecw po czym stwierdzasz że jeszcze nie zostałem przełączony na 10mb ?
  • REKLAMA
  • #4 10718070
    karol.ecw
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    synchronizacja w dół 7998 kb/s
    synchro w góre ~1mb/s
    tzn jestes na widelkach tzn im lepsze warunki tym większa prędkość.
    W Tp masz możliwość aneksu do umowy i migracje na niższa opcje.. Nie wiem jaka jest różnica w cenie między 6mb a 10mb jezeli niewielka to nie opłaca się zmniejszać bo raz możesz mieć 7 mb a raz 9 wszystko zalezy od warunków na lini.
  • #5 10718756
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Kluczowe pytanie czy masz modulacje adsl2+,mi to wygląda na Gdmt.10 i 20Mb tylko w adsl2+.Niestety w LB ZTE nie widać w jakiej modulacji się synchronizuje.
  • #6 10718880
    Wioras
    Poziom 8  
    Niestety nie wiem jaką mam modulacje. Póki co zgłosiłem sprawę do TP i zobaczę co z tym fantem zrobią.

Krzycho66 hmm piszesz że 10 i 20mb tylko w adsl2+. No wiesz oni sami mi zaproponowali opcje 10mb więc chyba gdyby nie było adsl2+ to by mi tej propozycji nie składali.
  • REKLAMA
  • #7 10719229
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Jest na pewno ADSL2+, w Gdmt nie byłoby takiej synchronizacji w górę.
    LB ZTE - czyli inaczej Livebox 2.0 - pokazuje rodzaj modulacji.
    Jest taka synchronizacja, ile linia może przepuścić. Bywa przy takim tłumieniu pełna synchronizacja ale pełnego transfery nigdy nie ma - o ile uda się i nie zrywa.
    Jeżeli wierzysz sprzedawcy, że na tej linii będzie 10Mbps to lepiej tego nie sprawdzaj :D
    Od podpisania umowy do fizycznej realizacji usługi jest droga długa i zawiła. Wykreowanie 10-tki lub 20-stki nie na ADSL2+ to nic wielkiego; partner techniczny poprawi :|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przeszedł z Neostrady 2mb na 10mb, jednak zauważył, że rzeczywiste transfery są znacznie niższe niż oczekiwane, z uploadem na poziomie 90kb/s i downloadem 730kb/s. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z niskiego marginesu i wysokiego tłumienia na linii, co ogranicza prędkość do 6mb. Użytkownik dowiedział się, że na jego linii teoretycznie możliwe jest osiągnięcie 10mb, ale nie ma pewności co do jakości usługi. Wskazano również na znaczenie modulacji ADSL2+, która jest niezbędna do uzyskania wyższych prędkości. Użytkownik zgłosił sprawę do dostawcy, aby wyjaśnić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA