logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączność z innymi graczami podczas rozgrywki multiplayer.

adi08sky 26 Mar 2012 00:28 3300 10
REKLAMA
  • #1 10720101
    adi08sky
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam !

Mam spory problem z sieciową grą multiplayer w niektórych grach. Nie rozumiem dlaczego. Nie znalazłem nigdy satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na ten temat.
    W poście mowa konkretnie o Mass effect 3, ale mam ten problem również w innych grach jak i z hamachi.

Jestem podłączony pod prostokątny zasilacz (z wbudowanym modemem jak mniemam) PowerDsine 3001 dostarczony przez usługodawcę internetowego. Zasilacz (czy co to jest) jest podpięty pod antenę radiową, internet 5 mb/s z PROMAX'u. Po drodze nie ma żadnego routera. System windows7 rozpoznaję tę sieć jako lokalną nie radiową co mnie dziwi trochę.

A Problem polega na tym że nie mogę łączyć się ze znajomymi aby z nimi zagrać. Kiedy zrobię wyszukanie losowej gry dobiera mi losowych graczy i mogę grać, nie ma problemu ale nie mogą dołączyć do mnie kumple i odwrotnie ja nie mogę dołączyć do nich. Czasem znajdzie się ktoś do kogo mogą dołączyć wszyscy ( np. ja gdy przełączę na inny internet). Mianowicie posiadam również (niestety ograniczony) dostęp do internetu technologi CDMA z orange kiedy podłącze się pod niego, wszystko działa mogę hostowac grę dla każdego i dołączać do każdego. :?: Co wyklucza jakiekolwiek problemy ze spójnością plików gry, problemy systemowe czy na tle technicznym mojego PC'ta. :!: Z tego co dowiedziałem się do tej pory może tu być problem związany z blokadą portów jednak operator twierdzi że nie blokują żadnych portów (tu mogę jeszcze zadziałać więc jeśli jest taka potrzeba osobiście przejdę się do biura obsługi klienta).

Chciał bym prosić o wyjaśnienie problemu i pomoc w zakresie możliwości. Nie interesują mnie odpowiedzi typu "to wina tej pieprzonej radiówki". Ponieważ wiem że tu leży problem. Chciał bym wiedzieć jaki, dlaczego i jak to można naprawić lub co zmienić. Z góry dziękuje za odpowiedź :D
  • REKLAMA
  • #2 10720131
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Po jakim IP się łączysz z kumplami ?

Jak po IP LAN-u prywatnym (192.168.x 10.x.x.x) bo zapewnie publicznych nie macie na komputerach, to pewnie załączona separacja klientów radiówki - to dla waszego bezpieczeństwa aby jeden komp nie wivusował drugiego na lanie.

Możesz spróbować zainstalować HamachiVPN u siebie i stworzyć prywatny LAN i wtedy będzie dostęp po IP tego lan-u, ale szybkość będzie wolniejsza bo ruch pójdzie przez servery hamachi.
  • #3 10736601
    adi08sky
    Poziom 9  
    Tak więc przez hamachi nie dało rady, pewnie dlatego że w MASS EFFECT 3 nie ma możliwości gry przez sieć lokalną ;P Ale zdaliśmy sobie sprawę że wszyscy mamy internet od tego samego usługodawcy (PROMAX) tyle tylko że dwóch kumpli ma kablówkę i mogą się połączyć między sobą a ja i jeden znajomy mamy radiówki i nie możemy ani się połączyć z nimi ani między sobą. Co dziwne wszyscy możemy grać z losowymi graczami, jednak nigdy ze sobą ;/
    Podaję swoje screeny ze strony hosta: static-ip-77-89-XX-133.promax.media.pl
    Może te informacje pomogą w rozwiązaniu problemu.
    https://obrazki.elektroda.pl/5908002200_1333111865.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/3725074900_1333111866.jpg
  • REKLAMA
  • #4 10736625
    bogiebog
    Poziom 43  
    Podaj z okna cmd.exe

ipconfig
    tracert -d www.onet.pl

z twojego komputera i z dwóch komputerów kumpli które to komputery widzą się w LAN-ie.
  • REKLAMA
  • #5 10736674
    adi08sky
    Poziom 9  
    Dodałem moje configi. Od kumpli zbiorę jak będą dostępni.
    I pragnę tylko zauważyć że chcemy się połączyć mając oryginalną grę, przez serwery Origin (platforma która obsługuje akurat tą grę). Nie chodzi tu bynajmniej o grę w sieci lokalnej/prywatnej.
    https://obrazki.elektroda.pl/9962808000_1333113052.jpg
  • #6 10736712
    bogiebog
    Poziom 43  
    adi08sky napisał:
    I pragnę tylko zauważyć że chcemy się połączyć mając oryginalną grę, przez serwery Origin (platforma która obsługuje akurat tą grę). Nie chodzi tu bynajmniej o grę w sieci LAN.

Może trzeba ustawić jakieś porty albo załączyć UPNP na routerze (o ile router ma publiczny ip).

Zrzut "tracert" świadczy o tym że jakieś czary dzieją się z TTL pakietów, może router podbija TTL i taki dziwny wynik. Zwykle tam powinno być w wydruku wiele linijek z hostami.

Dodano po 1 [minuty]:

co to za gra ?
  • #7 10736730
    adi08sky
    Poziom 9  
    Jak już mówiłem ta gra to Mass effect 3
    Na potrzeby rozwiązywania tego problemu nie jestem podłączony przez router. Jestem podłączony bezpośrednio (pod radiówkę). Wszystkie screeny robię właśnie w tej konfiguracji czyt. bez routera

Dodano po 35 [minuty]:

configi jednego z kumpli z kablówką który może się łączyć:
    Widać różnicę ...

https://obrazki.elektroda.pl/4418511900_1333116377.jpg
  • #8 10736857
    bogiebog
    Poziom 43  
    Próbowałeś wyłączyć zaporę windowsa ?

Jeśli zapora wyłączona i na twoim komputerze nie ma inneych zapór antyvirusów co blokuje to raczej jakaś konfiguracja radiówki u dostawcy.

Edukacyjne można drążyć ten temat w następujący sposób. U kupla gdzie wszystko chodzi zainstaluj wireshark-a w aby otrzymać przechywt pakietów do serwera gry w sytuacji gdy wszystko chula OK. U ciebie zrobić to samo i porównać przechwyty.

W opcjach przechwytywania wireshark-a, w polu Capture Filter wpisac
    host IP_SERWERA_GRY
    zalogować się na serwer gry, zapisać pakiety przechwytu do pliku, zamieścić tutaj.
  • REKLAMA
  • #9 10736905
    adi08sky
    Poziom 9  
    Cóż mamy problem, skąd mam wiedzieć jakie jest ip serwera gry ??
    Bo tu nie zakłada się żadnych serwerów jak np. w CSie tylko automatycznie dobiera ci graczy z sieci lub ze znajomymi. Ip serwera gry w tym przypadku będzie jakie ?

Dodano po 10 [minuty]:

Config drugiego kumpla który może się łączyć
    https://obrazki.elektroda.pl/6876509400_1333118460.jpg
  • #10 10757558
    adi08sky
    Poziom 9  
    Cóż okazuję się że przyczynom jest brak publicznego IP.
    Na mojej radiówce mam prywatne, co powoduje problemy w łączności w sieci.
    Tak więc pozostaje pytanie czy da się jakoś ominąć ten problem?
    Tak się zastanawiam czy skutkiem prywatnego IP są również problemy z takimi programami jak Hamachi lub tunngle ?
  • #11 10757874
    bogiebog
    Poziom 43  
    No ale inni co mają dostęp publicznego IP to mogą hostować grę ME3.

Myśle że technicznie ten problem jest do obejścia, ale producentowi ME3 nie opłaca się w to inwestować. (np, skype radzi sobie praktycznie z każdą konfiguracją sieci, nawet jak rozmówcy oboje nie mają publicznego IP, czyli są za wieloma NAT-ami) A już na pewno nie w tryb LAN gdzie serwer gry/producenta wypada z obiegu. Producenci chcą mieć kontrolę kto gra w ich grę. Patrz najnowsze trendy w PS3 aby uniemożliwić użytkownikowi używaniej, tj gry użytej przedtem przez kogoś.

Dodano po 39 [minuty]:

Można by próbowac uzyskać publiczny IP poprzez VPS server i ustawienie ruchu do ME3 serwera przez VPSa, ale to nie sprawdzone kombinacje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z łącznością w grach multiplayer, szczególnie w Mass Effect 3, gdzie nie może połączyć się ze znajomymi, mimo że gra z losowymi graczami działa bez problemu. Problem wydaje się być związany z brakiem publicznego IP, ponieważ użytkownik korzysta z radiówki, co powoduje separację klientów. Inni gracze z kablówki mogą się łączyć, co sugeruje, że konfiguracja sieci dostawcy (PROMAX) może być przyczyną problemu. Proponowane rozwiązania obejmują użycie Hamachi do stworzenia prywatnej sieci LAN, jednak nie przyniosło to efektów. Użytkownik rozważa również możliwość uzyskania publicznego IP przez VPS, ale to rozwiązanie nie zostało przetestowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA