logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia e52 - brak możliwości wysyłania i odbierania plików przez Bluetooth

prestonee 29 Mar 2012 13:12 9721 14
REKLAMA
  • #1 10732326
    prestonee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam nokię e52, ale mam problem z Bluetooth który najprościej mówiąc nie działa. Nie można wysyłać jak odbierać żadnych plików, wyszukuje urządzenia (chociaż nie wszystkie bo słuchawki już nie) ale nic poza tym.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10732498
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Radio FM działa poprawnie?
    Przywróć ustawienia fabryczne, wgraj nowe oprogramowanie, do przelutowania - wymiany moduł D6000.
    W opcji BT masz ustawione na publiczne?
  • REKLAMA
  • #3 10732658
    prestonee
    Poziom 9  
    Radio działa.
    Przed chwilą znalazłem kod na "hard reset" i pomogło ale tylko po części...z tel na tel można wysyłać i odbierać ale z laptopa już nie, podobnie ze słuchawką - nie da się połączyć.
    BT publiczny było i jest.
  • #4 10732823
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Nie wiem jakiego systemu operacyjnego używasz, ale w Windowsie musisz najpierw kliknąć "odbierz plik" zanim zaczniesz wysyłać z telefonu. Telefon da się sparować z komputerem?
  • #5 10733100
    prestonee
    Poziom 9  
    Vistę mam, ale to mało ważne, wiem jak to wygląda normalnie i jak się prawidłowo postępuje bo na mojej noki 5320 wszystko śmiga ładnie.
    Właśnie do "odbierz plik" nie da się dojść, bo przy wysyłaniu z kompa pojawia się tylko komunikat "wykrycie usługi nie powiodło się" a z tel na kompa "nie można ustanowić połączenia" - nie mam pojęcia czemu tak się dzieje.
  • #6 10733116
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Nie prościej komunikować się z komputerem przez kabel?
  • #7 10733239
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Spróbuj jeszcze wgrać od nowa oprogramowanie np. programem Phoenix. Jak nie pomoże, to pewnie układ od BT jest do wymiany.

tino2003 napisał:
    Nie prościej komunikować się z komputerem przez kabel?

Wydaje mi się, że autor tematu potrzebuje rozwiązać problem z bluetoothem, a nie zastanawiać się czy lepiej przez kabel. Myśląc tym tokiem, jak ktoś prosi o pomoc w naprawie zasięgu, powinniśmy mu zasugerować żeby używał telefonu stacjonarnego ;)
  • REKLAMA
  • #8 10733303
    prestonee
    Poziom 9  
    Ok dzięki za porady.
    Ogólnie samo przesyłanie danych to nie jest taki problem, ale już słuchawka trochę tak, bo w tym momencie staję się dla mnie bezużyteczna...niestety.
    A mógłbym prosić więcej info. na temat wymiany układu BT? Czyli najlepiej udać się z tym do serwisu?
    Bo w tym temacie jestem nieco zielony.
  • #9 10735608
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Może słuchawka jest sparowana z innym urządzeniem, musisz ją zresetować i na nowo sparować e52.

Czasami też nie chciało mi przesyłać plików na komputer z e52, pomagał reset komputera - zawsze w nim tkwił problem.
  • REKLAMA
  • #10 10735669
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    zenobeusz napisał:
    Spróbuj jeszcze wgrać od nowa oprogramowanie np. programem Phoenix. Jak nie pomoże, to pewnie układ od BT jest do wymiany.

prestonee napisał:
    z tel na tel można wysyłać i odbierać

Skoro można wysyłać z telefonu na telefon to moduł bluetooth jest sprawny i rozwiązania problemu należy szukać w słuchawce oraz komputerze. ;)
  • #11 10735956
    prestonee
    Poziom 9  
    Fakt faktem słuchawkę miałem powiązaną z moją drugą nokią 5320 ale przed połączeniem usunąłem w tel powiązanie...i zresetowałem tak jak było napisane w instrukcji model: bh-104
    "Aby usunąć powiązania z zestawu
    słuchawkowego, wyłącz go, po czym
    naciśnij i przytrzymaj przez około
    5 sekund klawisz wyłącznika i klawisz
    odbierania/koñczenia połączeñ, aż
    dioda zacznie pulsować na przemian
    światłem czerwonym i zielonym." - chyba że robię to źle, przy wykonywaniu tej czynności słuchawka wydaje dźwięk ale nie pulsuje naprzemiennym światłem tak jak tam piszą.

Więc gdzie należy szukać przyczyny jeżeli chodzi o laptopa? Dodam że z nokią 5320 komunikacja działa normalnie, to samo ze słuchawką po włączeniu słuchawki pojawia się pytanie o połączenie a w e52 nie ma reakcji.

PS. Czytam różne tematy na forach o tej słuchawce bo wiele ludzi miało taki problem, ale po resecie już we wszystkich przypadkach pomagało a tu nie. ;/
  • #12 10736056
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Włącz bt, wyłącz tel, włącz tel i wtedy spróbuj.
  • #13 10736081
    prestonee
    Poziom 9  
    Bez zmian. Zero reakcji tak jak było.
  • #14 10738006
    cassius17
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Jeżeli chodzi o laptopa to jak nie działało to łączyłem się kablem ;) Na poważnie to zazwyczaj kilkakrotny reset komputera i telefonu mi pomagał.
  • #15 10738358
    prestonee
    Poziom 9  
    Teraz łącze się kablem w sumie to żaden problem, tyle że przez BT wygodniej.
    U mnie problem ciągle jest taki sam, wgrałem aktualizację oprogramowania i też nic to nie dało. Nie mam pomysłu co zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia E52, który nie umożliwia wysyłania ani odbierania plików przez Bluetooth. Po wykonaniu twardego resetu udało się nawiązać połączenie między telefonami, ale nie z laptopem ani słuchawką. Użytkownik korzysta z systemu Windows Vista i nie może uzyskać dostępu do opcji "odbierz plik". Inni uczestnicy dyskusji sugerują przywrócenie ustawień fabrycznych, aktualizację oprogramowania oraz sprawdzenie, czy słuchawka nie jest sparowana z innym urządzeniem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia modułu Bluetooth, co może wymagać wizyty w serwisie. Użytkownik potwierdza, że problem z komunikacją z laptopem nadal występuje, mimo prób resetowania urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA