logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic EB-GD30 - Przedwczesne wyłączanie po wprowadzeniu PIN-u, napięcie baterii

szel 02 Mar 2003 16:17 2658 9
  • #1 113916
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    W telefonie Panasonic EB-GD30 występuje przedwczesne wyłączanie się telefonu zaraz po wprowadzeniu PIN-u i jego przyjęciu. Wskaźnik baterii pokazuje, że bateria jeszcze nie jest wyczerpana. Napięcie baterii wynosi 3,7V. Nie pojawił się też komunikat, że trzeba ładować baterię, a telefon się wyłącza.
    Jakie napięcie baterii wskazuje że jest ona już wyczerpana i ile powinna mieć po całkowitym naładowaniu?
  • #2 113938
    erikses
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Bateria może mieć dane napięcie ale jej wydajność wręcz przeciwnie może być tragiczna poj baterji spada a napięcie może być takie samo ,przy podłączonym obciążeniu widać dopiero jakiekolwiek efekty.Wydaje mi sięże w ytym przypadku to wina baterji.
  • #3 114221
    Kiter
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Sam osobiście ostatnio doświadczyłęm podobego numeru z baterią z tym że na telefonie Nokia 3310. Gdy tylko chciałem się połączyć w trakcie rozmowy się wyłączał pomimo że betria była pełna. NAtomiast gdy wskaźnik spadał do połowy to nawet głupie odblokowanie klawiszy wyłączało aparat. Trochem wnerwiony tym zerwałem obudowe baterii i jak się okazało ogniwa były wylane. Poza tym że bateria nie trzymała nie miałem żadnych problemów. Napięcie baterii sprawdzałęm i nie odbiegało w żaden sposób od normy - nnie sprawdzałem jedynie pod obciążeniem (mały błąd).
    Pozdrawiam
  • #4 114239
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Najpierw bateria, ale jeśli nie pomoze to możliwe że ktoś wrzucił złego flasha i przy logowaniu jest reset. Oj długo mi zeszło zanim na to wpadłem :)
  • #5 114270
    mms38
    Poziom 15  
    100% bateria- Pozdrawiam
  • #6 114404
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Telefon ma zdjety SIM LOCK
    Bateria posiada 4 wyprowadzenia: + , masa , -- , S .
    Pomiędzy niżej wymienionymi parami wyprowadzeń istnieje napięcie 3,7V (gdy wskaźnik pokazuje jeszcze ok 30% stanu maksymalnego baterii) i po obciążeniu ich oporem zmienia się następująco:
    dla obciążenia 100 om ........... 8,2 om
    czyli prąd ok.37mA ..........prąd ok 450mA
    + , masa .....spada do 0,04V ......spada do 0,03V
    + , -- .....spada minimalnie do 3,68V .....spada do 3,4V
    + , S .....spada minimalnie do 3,68V .....spada do 3,4V

Nie zauważyłem aby pojawił się komunikat BATERIA ROZŁADOWANA jak podaje instrukcja.
  • #7 114451
    Kiter
    Poziom 13  
    Polecałbym byś sprawdził tą baterie. Pozycz może odkogoś taką samą sprawną baterie i sprawdź jak wtedy zachowuje się telefon
  • #8 114456
    irc
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Ja miałem trochę inny problem, telefon po włożeniu ładował się ;) wirtualną ładowarką :D. Poomogła "regulacja" ustawień baterii Andromedą. Proszę !
    Załączniki:
    • Panasonic GD-30 Service 2000 by Andromeda.zip (21.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 114800
    Kiter
    Poziom 13  
    JAk ja się bawiłęm to byłem przygotowany na inną pomoc, kupić nową baterie :)
  • #10 137365
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    miałem dokładnie ten zam problem. jest to 100% bateria (u mnie wodorek) wymiana pomogła i nie mam problemu (na starej takie zachowanie powraca)

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Panasonic EB-GD30 wyłącza się zaraz po wprowadzeniu PIN-u, mimo że wskaźnik baterii pokazuje około 30% i napięcie wynosi 3,7V. Pomiar napięcia baterii pod obciążeniem wskazuje spadki do około 3,4V przy prądzie około 450mA, co sugeruje obniżoną wydajność ogniw. Brak komunikatu o rozładowaniu baterii może wynikać z uszkodzenia lub zużycia baterii. Zalecane jest sprawdzenie baterii pod obciążeniem lub wymiana na nową, gdyż podobne objawy występowały także w innych modelach (np. Nokia 3310) przy uszkodzonych ogniwach. Możliwe jest również, choć mniej prawdopodobne, że problemem jest nieprawidłowy firmware (flash) powodujący reset przy logowaniu. Wskazane jest porównanie działania telefonu z inną, sprawną baterią tego samego typu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA