logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy modem Cisco EPC3010 w Vectra obsługuje EuroDOCSIS dla pełnej prędkości?

fidzielec 30 Mar 2012 14:10 3937 11
REKLAMA
  • #1 10736477
    fidzielec
    Poziom 9  
    Witam,

Dziś rano poczytałem trochę o wyżej wymienionych standardach i odrazu nasunęło mi się pytanie. Mam modem Cisco EPC3010 na stronie konfiguracyjnej jest informacja, że pracuje on w standardzie DOCSIS 3.0 i zastanawia mnie czy to nie aby EuroDOCSIS, zaraz wytłumaczę czemu mnie to interesuje.

Mam pakiet Vectry 24/2, a nocami "do" 64Mb/s. Czy zatem skoro na modemie mam włączony tylko po jednym kanale upstreamu i downstreamu to teoretycznie maksimum ile mogę wyciągnąć to przy EuroDOCSIS'ie ≈ 55Mb/s i przy DOCSIS'ie ≈ 42Mb/s download'u(Upload pomijam, bo jeden kanał to i tak za dużo).

Drążąc temat dalej można zatem ustalić, że poniekąd Vectra mnie oszukuje, bo nawet nie zapewnia mi parametrów technicznych do korzystania z tego choćby teoretycznego 64Mb/s nocą. Pytam, bo troszkę mam z nimi na pieńku i szukam argumentów na poważniejszą batalię.

Napiszcie mi proszę czy mój sposób rozumowania jest dobry i jakie są Wasze odczucia z Vectrą?

Pozdrawiam,
    Fidzielec

ps. wiem, że to troszkę jak czepiać się standardu 54g, że umożliwia przesył na poziomie ≈ 25Mb/s.
  • REKLAMA
  • #2 10736576
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    EPC3010 to modem EuroDocsis 3.0 - może pracować na 8 kanałach dosyłowych i 4 w kanale zwrotnym.

Skąd pewność, że modem korzysta z tylko jednego kanału downstream ?
    Po za tym w ten sposób raczej nic nie wskórasz - 55Mb/s mieści się w widełkach "do 64Mb/s".
  • #3 10736603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10736611
    fidzielec
    Poziom 9  
    No tak, ale na stronie konfiguracyjnej nie ma informacji o tym, że teraz pracuje w EuroDOCSIS tylko jest napisane, że jest DOCSIS.

Bo tylko dla jednego kanału jest podany SNR i Power Level.

Owszem, ale możliwości techniczne umożliwiają mi osiągnięcie tylko do około 55Mb/s, czyli powinienem mieć pakiet "do 55" czyż nie? Tak to każdy operator pisałby, że jego internet umożliwia osiągnięcie "do 1000Mb/s".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10736711
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10739818
    fidzielec
    Poziom 9  
    Dzięki za informacje.

Na modemie jest tylko napisane, że jest zgodny z DOCSIS 3.0. Zatem tak jak mówisz nie mam pewności w jakim standardzie pracuje aktualnie. Niestety po restarcie nadal działa na jednym kanale.

Temat można uznać za zamknięty. Może tylko ktoś kto ma Vectrę i ten modem napisać na ilu kanałach pracuje jego modem.

Pozdrawiam,
    Fidzielec
  • REKLAMA
  • #7 10747388
    fidzielec
    Poziom 9  
    Przepraszam, że piszę post po poście.

Dziś dzwoniłem do Vectry i powiedzieli mi, że wszystko jest dobrze, bo "do 64Mb/s" jest uwarunkowane możliwościami technicznymi terenu, na którym mam wykupiony internet. Czy może być tak, że warunki techniczne uniemożliwiają włączenie kolejnego kanału downstream'owego?

Czy jest ktoś kto ma może Vectre w Nowym Dworze Mazowieckim?

Pozdrawiam,
    Fidzielec
  • Pomocny post
    #8 10747433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10747462
    fidzielec
    Poziom 9  
    Będę walczył, bo mam z Nimi inne problemy. Dzwoniłem już do rzecznika, zaraz chyba napiszę pismo, ale obawiam się, że bez sądu się nie obędzie.

Tak też myślę, opierają się na ogólnej niewiedzy klienta.
  • #11 11382166
    Brzozers
    Poziom 1  
    Wystarczyło sprwawdzić na stronie producenta:
    - modemy EPC-3010 działają z EuroDOCSIS 3.0
    - modemy DPC-3010 działają z DOCSIS 3.0
  • #12 11382281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Modem Cisco EPC3010, zgodny z DOCSIS 3.0, budzi wątpliwości co do obsługi EuroDOCSIS, co wpływa na osiągane prędkości internetu w sieci Vectra. Użytkownik zauważa, że przy aktywnym tylko jednym kanale downstream i upstream, teoretyczna maksymalna prędkość wynosi około 55 Mb/s, co nie spełnia obietnicy "do 64 Mb/s". Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że modem powinien obsługiwać EuroDOCSIS 3.0, ale brak informacji na stronie konfiguracyjnej może sugerować, że działa w niższym standardzie. Użytkownik planuje złożyć reklamację, argumentując, że parametry usługi są zaniżone, a operator nie powinien sprzedawać pakietów, które nie mogą być osiągnięte w danym terenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA