logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować sterowniki grafiki ATI na Toshiba Satellite z Win7 Home?

Lupus23 01 Kwi 2012 15:02 7600 13
REKLAMA
  • #1 10744372
    Lupus23
    Poziom 9  
    Witam,

Potrzebna pomoc w zainstalowaniu sterowników grafiki do laptopa Toshiby. Opisze teraz cala przygode a potem podam specyfikacje.

Zastał zakupiony nowy laptop wyposażony w stadardowe oprogramowanie Windows7 Starter. Stary system został sformatowany i zainstalowany Win7Home Premium. Wszystkie sterowniki udało się pomyślnie zainstalować prócz grafiki i touch pada. O ile sterownik Sinapticsa uzupełniły luke w menadzeze o tyle stery do grafiki nie. Mimo wielokrotnych prób i przefiltrofaniu szeregu stron lipa. Korzystałem już ze sterowników na stronie producenta laptopa (Toshiby) oraz ze strony producenta karty (ATI), byłem też na licznych stronach anglo-, niemiecko-, i rosyjsko- języcznych. Nic. Szukałem po modelu, po numerze specyfikacji w menadzeże jak i instalowałem inne sterowniki z rodziny Radeon HD. Nic nie działa. Kilka razy instalator przeszedł do końca ale grafika nadal pozostawała w domyślnym trybie VGA. Za każdym razem czyściłem po sobie stare sterowniki nim instalowałem nastepne. Nie wiem może coś przeoczyłem. Będę wdziećżny za każdą rzeczową pomoc!

Dane laptopa poniżej

Specyfikacja
    -------------------
    Toshiba Satellite L755D-14x  \ No. PSK36E-057006N5

Procesor: AMD A6-3420M 1,5 GHz
    Grafika: AMD Radeon™ HD 6540G2/1024MB dedykowana
    Chipset: AMD Hudson M2 

System: Windows 7 Home Premium x64

PnpID

Grafika 1 (zgodna z VGA)
    PCI\VEN_1002&DEV_9647&SUBSYS_FC521179&REV_00
    PCI\VEN_1002&DEV_9647&SUBSYS_FC521179
    PCI\VEN_1002&DEV_9647&CC_030000
    PCI\VEN_1002&DEV_9647&CC_0300

Grafika 2 (nie zgodna z VGA)
    PCI\VEN_1002&DEV_6760&SUBSYS_FC521179&REV_00
    PCI\VEN_1002&DEV_6760&SUBSYS_FC521179
    PCI\VEN_1002&DEV_6760&CC_030000
    PCI\VEN_1002&DEV_6760&CC_0300

Specyfikacje maszyny wg Unknown Device Identifier

Standardowa karta graficzna VGA
    	Chip: ATI Technologies  NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M]
    	Detail
    		PnpID
    			VEN_1002&DEV_6760&SUBSYS_FC521179&REV_00
    		Vendor
    			(Standardowe typy ekranu)
    		Device
    		Chip Vendor
    			ATI Technologies
    		Chip
    			NI Seymour [AMD Radeon HD 6470M]
    	Chip: ATI Technologies  AMD Radeon HD 6520G
    	Detail
    		PnpID
    			VEN_1002&DEV_9647&SUBSYS_FC521179&REV_00
    		Vendor
    			(Standardowe typy ekranu)
    		Device
    		Chip Vendor
    			ATI Technologies
    		Chip
    			AMD Radeon HD 6520G
    AMD SMBus
    	Chip: Advanced Micro Devices (AMD)  Hudson SMBus Controller
    	Detail
    		PnpID
    			VEN_1022&DEV_780B&SUBSYS_FC501179&REV_13
    		Vendor
    			Advanced Micro Devices, Inc
    		Device
    			AMD SMBus
    		Chip Vendor
    			Advanced Micro Devices (AMD)
    		Chip
    			Hudson SMBus Controller
    Synaptics PS/2 Port TouchPad
    	Vendor: Synaptics
    	PnpID: *tos0200

Dodam że grafika działa w systemie Radeon Dual Graphics.
  • REKLAMA
  • #3 10748042
    Lupus23
    Poziom 9  
    Witam, tak próbowałem, system monituje o aktualności sterownika VGA i tyle...
  • REKLAMA
  • #4 10749441
    xxxfon
    Poziom 2  
    dokładnie tak samo problemma i mam ...
  • REKLAMA
  • #6 10750817
    xxxfon
    Poziom 2  
    Ten sterownik nie jest zainstalowany, też przez dwa dni z nim przeszedł przez wszystkie męki, że kierowcy ect. w sieci. ((
  • #7 10751172
    Lupus23
    Poziom 9  
    CHACA napisał:
    http://www.ask-laptop.com/here/http://support1.toshiba-tro.de/tedd-files2/0/display-20110509112548.zip te próbowaliście.

Tak między innymi z tym też próbowałem. Wśród strowników z którymi próbowałem można między innymi wymienić:

display-20120314152253
    display-20110509112548
    12-3_vista_win7_64_dd_ccc
    VGA_ATI_8.563_XPx86_A
    catalyst_mobility_64-bit_util

I jeszcze kilka starszych których już nie mogę sie doszukać na dysku.

Byłem dziś w sprawie tego sterownika w sklepie w którym został zakupiony laptop. W punkcie serwisowych (całkiem sporej i szanowanej ścieciówki nawiasem mówiąc) chłopaki najpierw ochoczo i z pewnością siebie wzieli laptopa i zaczeli szukać w necie sterownika nie dowierzając moim 'opowieściom', później zaczeli robić duże oczy, kolejno ciężko wzdychąc aż po kosultacji czterech specjalistów usłyszałem że nic nie mogą na ten problem zaradzić i jedyne co mogą zrobić to spakować lapka i wysłać do serwisu Toshiby.

Zamiast wysyłać lapka napisze do oddziału technicznego Toshiby maila ... zobaczymy co oni tu zaradzą. Mam nadzieje że nie sprawdzi sie mój czarny scenariusz że poprostu nie ma jeszcze wsparcia dla tej grafiki online.

Jednak jeśli ktoś ma jeszcze jakis pomysł to naprawdę bez krępacji ... :)
  • #8 10751223
    xxxfon
    Poziom 2  
    jak to się stało, że w sprzedaży laptopa i nie obsługuje?
  • #9 10752295
    Czasami
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Czy na pierwotnym systemie grafika działała?
    Jeśli tak to zapewne nie istnieją jeszcze sterowniki dla aktualnego systemu.
    Jeśli nie to znaczy, że zapewne jest to awaria sprzętowa.

Lupus23 napisał:
    Zamiast wysyłać lapka napisze do oddziału technicznego Toshiby maila ... zobaczymy co oni tu zaradzą.

Przerabiałem juz kontakt mailowy z serwisem Toshiby. Po długim czasie oczekiwania dostałem jednozdaniową odpowiedź. Klasyka - "sprzedać, zapomnieć"
  • REKLAMA
  • #10 10752846
    Lupus23
    Poziom 9  
    Czasami napisał:
    Czy na pierwotnym systemie grafika działała?
    Jeśli tak to zapewne nie istnieją jeszcze sterowniki dla aktualnego systemu.
    Jeśli nie to znaczy, że zapewne jest to awaria sprzętowa.

Tak na startowej windzie wszystko bylo ok. A zapuszczając gre system nawet pytał dla której karty włączyć 3D:) Juz wiele komputerow mi się przez rece przewineło i były różne cyrki ale żeby nie było wsparcia do nowej konfiguracji produktu tak wielkiej korporacji - nie uwieżył bym aż do teraz !
  • #14 10762379
    Lupus23
    Poziom 9  
    xxxfon napisał:
    przy pomocy tego programu było zainstalować sterownik zgodnie z harmonogramem - http://drp.su/ru/download.htm

Dzieki za cynk xxxfon! Co prawda sterownikow o wadze 3Gb sie nie spodziewalem ale wazne ze pomoglo! Problem rozwiazany, zamykam temat! Dziek wszystkim za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w instalacji sterowników graficznych ATI na laptopie Toshiba Satellite z systemem Windows 7 Home Premium. Po formacie i instalacji nowego systemu, wszystkie sterowniki zainstalowały się poprawnie, z wyjątkiem sterowników do grafiki i touchpada. Użytkownik próbował różnych źródeł, w tym strony producenta Toshiba oraz ATI, ale napotkał problemy z instalacją, a grafika pozostała w trybie VGA. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali różne metody, w tym aktualizację przez Windows Update oraz linki do sterowników. Ostatecznie, po wielu próbach, użytkownik znalazł rozwiązanie poprzez program do automatycznej instalacji sterowników, co zakończyło problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA