logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E52 GPS rozładowuje baterię szybciej niż ona się ładuje

02 Kwi 2012 23:32 5292 12
  • #1 10750870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #2 10750960
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Może tak być przy nieoryginalnej ładowarce. Ale wiem, ze niektóre telefony z Androidem przy Automapie nie dawały rady właśnie przez zbyt duży pobór energii nawet z oryginalną ładowarką.
    Na Allegro są "oryginalne" (nie wiem ile w tym prawdy) ładowarki m.in. do Nokii E52 z prądem wyjściowym 550mA i 1000mA.
    Do mojego GPSa (Manta, ale to nieważne) dokupiłem uniwersalną ładowarkę i okazało się, że ma ona jakieś 100mA, a GPS potrzebuje około 400mA - nic mi nie dała...

Spróbuj odczytać oznaczenia z ładowarki - jesli ma mniej niż 550mA to na pewno jest winowajcą, jeśli 550mA to można spróbować kupić taka na 1000mA, powinno być lepiej.
  • Pomocny post
    #3 10751019
    rafal.ck
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, miałem to samo z nokia 5800, kupiłem orginalną ładowarkę samochodową nokii DC-4 i po problemie. Moduł gps pochłania dużo energi, przykładem jest bardzo nagrzewający się telefon podczas pracy nawigacji.
  • #4 10751032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10751554
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    mariuz napisał:
    Ale wiem, ze niektóre telefony z Androidem przy Automapie

Jest już AutoMapa na andrioda?

wyrobekj napisał:
    I nie ma oryginalnej ładowarki samochodowej 1000ma do Nokii E52.

Polecam kupić ładowarkę firmy ATX które mają 1A i sprawdzić na niej.
  • #6 10753943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10754278
    rafal.ck
    Poziom 11  
    wyrobekj napisał:
    A gdzie mogę kupić oryginalną ładowarkę? Na Allegro i Ebayu aż roi się od oryginalnych ładowarek...
    -ja moją kupiłem w salonie sprzedarzy plusa lub ery.

Dodano po 2 [minuty]:

tino2003 napisał:
    www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=249636
  • #8 10754431
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    tino2003 napisał:
    mariuz napisał:
    Ale wiem, ze niektóre telefony z Androidem przy Automapie

Konkretnie opisana przeze mnie sytuacja dotyczyła pierwszego "rzutu" bety AutoMapy na Androida... Ale to ma raczej drugorzędne znaczenie w tym temacie. Po prostu chciałem zaznaczyć na przykładzie, ze taka sytuacja może mieć miejsce, a nawet zachodzi w praktyce.
  • #9 10758191
    rafal.ck
    Poziom 11  
    Ładowarka powinna mieć na tyle mocy by ładować baterie bez względu czy telefon wykorzystywany jest do nawigacji, mediów, czy przeglądanie internetu. Zerknij w instrukcje obsługi jaka ładowarkę mobilna Nokia zaleca do tego telefonu. Ty masz ładowanie przez USB a ładowarka samochodowa DC 4 jest na mały okrągły wtyk.
  • #10 10758337
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 10758435
    rafal.ck
    Poziom 11  
    Witam, wszystko się zgadza, to ja pisałem o ładowarce DC-4, myślałem ze w Nokia to standard w gniazdach ładowania ale widzę ze nie ma reguły stad zamieszanie. Kazdy czasem coś wtrąci nie z tematem wiec wkradł się i android. Ja tez mam symbiana nokia 5800, dziś jeździłem na mapie Nokii oraz Auto mapie od Radomia przez warszawę, błonie, zeran, nowy dwór mazowiecki oraz Kielce i nie zauważyłem większych różnic w wyznaczaniu trasy
  • Pomocny post
    #12 10758535
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Możliwe, że masz coś nie tak z telefonem. Też mam ten model Nokii i zdarzyło mi się korzystać z nawigacji bez podłączania ładowarki - u mnie bateria wytrzymuje znacznie dłużej niż 20 minut, o których piszesz. Ostatnio miałem włączoną nawigację przez godzinę i zostało jeszcze energii na kilka dni używania telefonu.
  • #13 11337867
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telefonem Nokia E52, który podczas korzystania z GPS rozładowuje baterię szybciej niż jest ładowany. Po podłączeniu do ładowarki, bateria wyczerpuje się w ciągu 20 minut, co sugeruje niewystarczającą moc ładowarki. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z użycia nieoryginalnej ładowarki, a zalecane są ładowarki o wyjściowym prądzie 1000mA, aby zaspokoić zapotrzebowanie GPS. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na konieczność zakupu oryginalnych akcesoriów oraz na możliwość uszkodzenia samego telefonu, co potwierdził jeden z uczestników, który ostatecznie sprzedał uszkodzony telefon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA