logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitoringu do 2000 zł: kamery, rejestratory, zasilanie, zasięg 35-50m

kratos86 03 Kwi 2012 02:33 3375 10
  • #1 10751119
    kratos86
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam

Prosiłbym o pomoc, chciałbym stworzyć mały monitoring wyznaczona kwota to 2000 zł no może 200-300 zł więcej.
    Sprawa się ma tak, jeżeli finanse na to pozwolą przydałyby się 4 kamery, choć nie jest to konieczność najważniejsze są 2 kamery.Kamery muszą działać w podczerwieni,nie wiem czy kupić jedną porządną kamerę z obiektywem doczepianym, obudowa z termostatem i następną gorszej klasy lecz wystarczającej(zewnętrzna obudowa), czy reszta to kamery zewnętrznie zabudowane (czy dają radę w zimę przy -26 ! nawet),Obraz chciałbym przesyłać koncentrykiem a zasilanie na osobnym kablu do skrzynki zasilającej wraz z bezpiecznikami, nie wiem za bardzo jak by wyglądała zabawa ze skrętką, raczej nie ufam tego typu kombinacją.Co do rejestratorów niewiem czy kupić BCS ,KONIG (chiny) czy podobno lepszy lecz droższy APER.Kolejne pytanie czy dysk 2,5 cala 5400obr/min nada się do tego typu sprzętu?

Zasięg kamer do danych obiektów (1-2 kamera najważniejsza)
    1-35m
    2-50m
    3-20m (niekoniecznie zakup po po pewnym czasie)
    4-20m (niekoniecznie zakup po po pewnym czasie)

Poniżej linki ze sprzętem który mnie intersuję
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
    Link
  • Pomocny post
    #2 10751712
    Androidos
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    sam rejestrator proponuję albo BCS albo Konig, za Apera szkoda przepłacać, nawet z przewagą Koniga, gdzie 4-kanałowy ma 25kl/s w D1 na kazdym kanale, instalacje proponuję wykonać na koncentryku, nie mam przekonania do skrętki, jest to konieczność, jesli tylko jest możliwośc poprowadzenia koncentryka to będzie na pewno lepsze rozwiązanie, kwestia kamer na 50m ciężko będzie uzyskać dobry obraz bez konkretnego przybliżenia, możmey wybrać kamerę Samsung SCB 3000 z obiektywem 5-50mm ale jest to drogie rozwiązanie, tańszym a dobrym będą kamery typowo zewnętrzne i hermetyczne z regulowanym obiektywem, które przy -25 stopniach bez problemu pracują, nic się z kamerą nie dzieje, proponuję wybrać np. kamery Konig: kamera
    kamera
    sam dysk dedykowany do rejestratorów to SATA 3,5 cala
  • #3 10751771
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    kratos86 napisał:

Zasięg kamer do danych obiektów (1-2 kamera najważniejsza)
    1-35m
    2-50m
    3-20m (niekoniecznie zakup po po pewnym czasie)
    4-20m (niekoniecznie zakup po po pewnym czasie)

Czy to ma być zasięg w sensie odległość kamer od źródła, czy zasięg widzenia?
    Jeśli zasięg widzenia to jaka szerokość sceny? Bez dobrych obiektywów się nie obejdzie, i pamiętaj że szerokość też nie może być zbyt duża, w końcu to analog.
  • #4 10752380
    kratos86
    Poziom 11  

Chodzi mi o "ZASIĘG WIDZENIA", co do szerokości nie jestem wymagający,raczej nie są mi potrzebne obiektywy szerokokątne, nie będę też często używał "zoom"
    Co do rejestratorów BCS czy KONIG (JEDEN KIT) czy elektronika działa w miarę prawidłowo,niema zimnych lutów czy zawieszek softu?
    I czy podczerwień czasem nie odbija np: kropel deszczu jak spada widoczność ?
  • Pomocny post
    #5 10752437
    Korgoth
    kratos86 napisał:

Chodzi mi o "ZASIĘG WIDZENIA", co do szerokości nie jestem wymagający,raczej nie są mi potrzebne obiektywy szerokokątne, nie będę też często używał "zoom"
    Co do rejestratorów BCS czy KONIG (JEDEN KIT) czy elektronika działa w miarę prawidłowo,niema zimnych lutów czy zawieszek softu?
    I czy podczerwień czasem nie odbija np: kropel deszczu jak spada widoczność ?

W takim razie jeśli chcesz widzieć na 50 metrów z analogu, potrzebujesz obiektyw 50mm, szerokość sceny to jakieś 5,5 metra jeśli chcesz zachować w miarę dobrą jakość.
  • #6 10752495
    kratos86
    Poziom 11  
    "Korgoth" Mógłbyś podać przykładowy obiektyw, kamerę lub zestaw, budżet mam ograniczony niestety nie mam 10 tyś na porządny sprzęt, wystarczy jeden link do porównania ja już potem będę walczył z Google-m.
  • #7 10752568
    Korgoth
    kratos86 napisał:
    "Korgoth" Mógłbyś podać przykładowy obiektyw, kamerę lub zestaw, budżet mam ograniczony niestety nie mam 10 tyś na porządny sprzęt, wystarczy jeden link do porównania ja już potem będę walczył z Google-m.

Obiektyw np. EVETAR V13VD660 Obiektyw A/I 6.0-60mm F1.6
    albo EVETAR V13VD550IR Obiektyw A/I 5.0~50mm F1.6IR
    koło 140 zł
    Jak nie będziesz wiedział gdzie znaleźć pisz na priv.

Co do kamery? Analogu nie tykam, więc nie pomogę ;)
    Nie potrzebujesz 10.000 tyś. Dobrą kamerę 1.3 Mpix, z 3 letnią gwarancją, z WDRem, kupisz za 1300 zł. Bez WDRa za jakieś 950 zł.
    A rejestrator do 4 takich kamer za jakieś 850 zł.
  • #8 10754081
    zenek1984
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Kolego Korgoth podaj przykłady rejestraotarów do 4 kamer zapisujących obraz z kamer megapixelowych za 850 zł brutto. Podaj również modele kamer które kosztują 1300 zł z wdrem. Pracuję na sprzęcie GV i nie spotkałem takiego sprzętu w takich cenach nawet po rabatach jaki u Was mam.
  • #9 10754985
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    To chyba słabe rabaty masz :)
  • #10 10755018
    Korgoth
    zenek1984 napisał:
    Kolego Korgoth podaj przykłady rejestraotarów do 4 kamer zapisujących obraz z kamer megapixelowych za 850 zł brutto. Podaj również modele kamer które kosztują 1300 zł z wdrem. Pracuję na sprzęcie GV i nie spotkałem takiego sprzętu w takich cenach nawet po rabatach jaki u Was mam.

Miałem na myśli ceny netto, przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd, ale nawet jeśli to coś mógłbym znaleźć w tych cenach :P
    Proszę sprawdzić PW :)
  • #11 14647955
    kratos86
    Poziom 11  
    Temat na dzień dzisiejszy zamknięty, zmieniłem koncepcję przede wszystkim wybrałem skrętkę powrócę z nowym tematem wraz z wpływem środków finansowych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje systemu monitoringu do 2000 zł, preferując 2-4 kamery działające w podczerwieni, z zasięgiem 35-50 m. Zastanawia się nad wyborem między kamerą wysokiej jakości z obiektywem doczepianym a tańszymi modelami zewnętrznymi. Wskazano na preferencję instalacji kablowej w technologii koncentrycznej, z obawami co do użycia skrętki. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące rejestratorów, z rekomendacjami dla marek BCS i Konig, oraz pytania o odpowiednie dyski twarde do rejestracji. Użytkownik rozważał różne obiektywy, a także ich wpływ na jakość obrazu w trudnych warunkach atmosferycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA