logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie schematu (Atmega16+RS485+LCD)

boe666 03 Kwi 2012 12:49 2815 8
  • #1 10751961
    boe666
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Mój pierwszy schemat. Proszę o sprawdzenie. Ma to być główny element komunikacyjny do którego będę podłączał karty przekaźników lub wejść/wyjść cyfrowych i analogowych. SPI do programowania, RS485 do komunikacji bezpośredniej, docelowo komunikacja po ethernecie ew. 485.

Proszę o wskazówki dotyczące błędów, oraz rs485 (czy robić optoizolację czy nie).
    Całość musi mi się zmieścić na 10x8cm i to co widać się mieści (Eagle free).

• #2 10752698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10755253
    boe666
    Poziom 12  
    Bardzi dziękuję za wskazówki. Schemat poprawiony jednakże nie do końca rozumiem:
    Christophorus napisał:

2. Połączenia prowadzone na skróty od pinów procesora do złącza SV10.

Co oznacza że na skróty ?

Christophorus napisał:

7. Kondensator 100nF podłączony do pinu 30 procesora - AVCC. Nieodpowiednie oznaczenia kondensatora patrz punkt 4.

Tutaj oznacza że sam kondensator jest źle podłączony czy tylko źle oznakowany ?

mam jeszcze wątpliwości jak dokładnie zrobić optoizolację dla MAX485. Czy dobrym pomysłem będzie odizolowanie od procesora RX i TX za pomocą optotriaków, a sam MAX485 zrobić na osobnej płytce z osobnym stabilizatorem napięcia ?

Prosiłbym jeszcze raz o sprawdzenie, bo to mój pierwszy schemat i nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłem (dobór elementów, łączenia itp).
  • #4 10755535
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Jak sama nazwa wskazuje, na skróty, to znaczy że przechodzisz z sygnałem po obudowach, jak po trawnikach. :D

Wszystkie obudowy zawarte na schemacie, to takie miejsca przez które nie powinno się prowadzić żadnych sygnałów i innych tego typu połączeń.

Jak chcesz aby dokładnie sprawdzić Twój schemat, umieść go w załączniku, po wcześniejszym spakowaniu do np. zip'a
  • #5 10756258
    boe666
    Poziom 12  
    ale pdf czy może to co zapisuje eagle ?
  • #7 10757926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10758797
    boe666
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za rzeczowe wyjasnienie. Błędy sprawdzałem i w Eaglu nie ma ich, tylko moje pytanie raczej brzmiało czy schemat będzie działał, tzn czy nie ma jakiś kardynalnych błędów (złe wartości kondensatorów, złe piny, zły kwarc itp itd) - tego eagle nie sprawdzi.

Osobiście jest to mój pierwszy schemat, wiedzę co jak podłączyć czerpałem z elektrody, większość elementów już posiadam bo 3 lata temu wciągnąłem sie w AVRy, coś tam wtedy próbowałem ale odpuściłem. Teraz chciałbym ponowić zabawę.

Bascom znam bo prosty, chcę nauczyć się C (AVR Studio?), płytkę testową Atmega 8 mam jeszcze starą. Na elektronice analogowej sie nie znam wcale, tzn. nigdy nie próbowałem się nauczyć, "rezystory podciągające" czy inne zwroty to dla mnie kosmos, a może dlatego że jakoś nie znalazłem przystępnych przykładów (jestem praktykiem - teorii nie znoszę - wolę uczyć się na przykładach).

Także proszę o wskazówki na temat zarówno schematu (czy można go śmiało trawić i uruchamiać czy też coś jeszcze zmienić) oraz ew. jakiś ciekawych przykładów dotyczących el. analogowej (podstawowe zasady).
  • #9 10758937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik prosi o sprawdzenie schematu elektronicznego, który łączy mikrokontroler Atmega16 z interfejsem RS485 i wyświetlaczem LCD. Schemat ma być głównym elementem komunikacyjnym do podłączenia kart przekaźników oraz wejść/wyjść cyfrowych i analogowych. W odpowiedziach wskazano na liczne błędy, takie jak zbędne węzły, brak oznaczeń kondensatorów oraz nieprawidłowe połączenia. Użytkownik zadał pytania dotyczące optoizolacji dla MAX485 oraz poprawności schematu, a także wyraził chęć nauki programowania w C. Ostatecznie, użytkownik poprawił schemat, ale nadal ma wątpliwości co do jego działania i poprawności elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA