logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp 63CS-03 SC - odbiera tylko UHF po wymianie głowicy HTP210S/K, co zrobić?

marig 02 Mar 2003 21:55 2124 11
REKLAMA
  • #1 114259
    marig
    Poziom 11  
    Witam

W TV Sharp 63CS-03 chasis SC odbiera mi jedynie pasmo UHF. Telewizor ten mial uszkodzony zasilacz, wzmacniacz fonii i uszkodzona glowice w.cz (o symbolu HTP210S/K). Po wymianie glowicy (udalo mi sie jedynie kupic egzemplarz z demontazu i bez jakichkolwiek oznaczen). Sprzedajacy stwierdzil iz pasuje do tego modelu. Po wymianie odbiornik odbiera tylko programy w pasmie UHF. Przed uszkodzeniem pracowal podobno prawidlowo we wszystkich zakresach. Czy moze to byc spowodowane zlymi ustawieniami TV(Jaki parametr ustawic w trybie serwisowym? - nie mam niestety opisu menu serwisowego), czy moze przyczyn nalezy szukac w nieodpowiedniej lub uszkodzonej glowicy?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 114375
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    sprawdzales napiecie zalaczajace pasmo powinno byc 12V na danym zakresie po jego zalaczeniu oczywiscie.Pozdrawiam
  • #3 114384
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Głowica może być tylko z pasmem IV i V (na rynek angielski).
  • REKLAMA
  • #4 114426
    Michał2
    Poziom 26  
    Ocena: 7
    Głowica jest tu sterowana szyną , więc raczej problem w ustawieniu podziału pasm w trybie serwisowym . choć poprzednich sugestii też nie można wykluczyć.
    Podaj typ procesora ( najlepiej obydwa )
    Chassis podałeś dokładnie ?
  • #5 114540
    Janusz2002
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    sprawdz ustawienia w trybie servisowym
    Janusz
  • REKLAMA
  • #6 116037
    marig
    Poziom 11  
    Witam
    Dziekuje za Wasze odpowiedzi.Niestety nie wiem jaki bit w eepromie (do ustawienia w trybie serwisowym) decyduje o wyborze dostepnego pasma. Ten parametr nie pojawia sie w menu w sposob jawny, wiec mysle ze tylko moze zostac ustawiony przez zapis z menu bezposrednio do pamieci. Bede wdzieczny za dalsze wskazowki. Procesor - SAB C502-L20N.Ten drugi to ST6210BM(ten podaje ze schematu-na plycie oznaczenie 6ALB 94A0701).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 116115
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    Bez jaj. Gdyby uwaliło coś w pamięci, to chyba nie tylko jedno ustawienie, odpowiedzialne za przełączanie pasm :) Jest faktem, że w trybie serwisowym jest taka możliwość. To znaczy, że można wybierać tą opcję. Ale po opisie, jestem pewien że głowica jest tylko na UHF.
  • #8 116538
    marig
    Poziom 11  
    W sobote na gieldzie wymienie moj nabytek(glowice) na inna. Mam nadzieje ze pomoze. Nie wiesz(do Stef), ktore komorki pamieci odpowiadaja za wybor pasma w tym modelu.Wolalbym sprawdzic jak jest ustawione przed reklamacja.
    Pzdr
  • #9 118775
    tomsmiss
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Miałem ten problem .
    Nowa pamięć też nie pomoże ,chyba ,że będzie specjalnie zaprogramowana do sharpa. 21 bin musi być F3(oile dobrze pamiętam )
    Zmień go wchodząc w tryb serwisowy.
  • #10 119537
    marig
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Wymiana glowicy na oryginalna rozwiazala moj problem. Wszystkie pasma odbieraja prawidlowo
    Pozdrawiam
  • #11 119545
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Twoje słowa: ..."Sprzedajacy stwierdzil iz pasuje do tego modelu"...
    Dalej wierzysz sprzedającym?
  • #12 120524
    marig
    Poziom 11  
    :) Model mogl byc ten sam ale przeznaczenie nie na nasz rynek. Sprzedajacy byl jednak OK. Nowa glowice tez mam od niego. Wymienil bez problemu.Mogl byc troszke niedoinformowany co do swojej oferty :)
    Pozdrawaiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sharp 63CS-03 chassis SC po wymianie uszkodzonej głowicy w.cz. HTP210S/K na używaną z demontażu odbiór działa tylko w paśmie UHF. Problem może wynikać z nieodpowiedniej głowicy, która była przeznaczona na rynek angielski (pasma IV i V), lub z ustawień w trybie serwisowym, gdzie sterowanie pasmami odbywa się przez zapis w pamięci EEPROM. W trybie serwisowym należy sprawdzić i ewentualnie zmienić odpowiedni bit lub komórkę pamięci (np. 21 bin na F3), co decyduje o wyborze pasma. Po wymianie na oryginalną głowicę dedykowaną do tego modelu problem został rozwiązany i odbiór wszystkich pasm działa prawidłowo. Wskazano również konieczność sprawdzenia napięcia załączającego pasmo (około 12V).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA