logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon EOS 350d - error99 rozwiązany, ale wyświetlacz LCD nadal nie działa po upadku

Xenomorph1 06 Kwi 2012 20:06 5215 7
REKLAMA
  • #1 10764790
    Xenomorph1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam uszkodzoną lustrzankę canon 350d, usterka wygląda identycznie jak na filmie poniżej:

Przy próbie zrobienia zdjęcia wyskakuje error99, bark podglądu na dużym wyświetlaczu lcd, nie można też aparatu wyłączyć () pozostaje wyjęcie baterii.
    Dodatkowo zauważyłem, iż bateria bardzo szybko się wyczerpuje ale może to być winą jej wieku.
    Aparat był sprawdzany na kilku obiektywach.
    Jedną z sugestii znalezionych na forum było spalenie jednego z tranzystorów jednak brak jest widocznych uszkodzeń. Zdjęcie poniżej.

Canon EOS 350d - error99 rozwiązany, ale wyświetlacz LCD nadal nie działa po upadku

Usterka powstała po upadku z niewielkiej wysokości.

Wiem że error99 jest błędem ogólnym i na forum jest kilka postów dotyczących jego ale nie zawierają konkretnych informacji na temat ewentualnego rozwiązania problemu. Być może ktoś spotkał się z identyczną sytuacją?

-----------------
    err99 rozwiązany ale wciąż nie mogę uruchomić wyświetlacza lcd
  • REKLAMA
  • #2 10766029
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Konkretną informację na temat usterki w twoim aparacie to można mieć dopiero po jego rozebraniu i sprawdzeniu mechanizmów i elektroniki. Z moich doświadczeń z tym i podobnymi modelami lustrzanek Canona wynika że jakieś 90% komunikatów "error 99" dotyczy wadliwej pracy migawki lub lustra, a tylko pozostałe 10% to usterki elektroniki. Rozebranie tego aparatu jest stosunkowo proste, jednak trzeba mieć trochę doświadczenia żeby zauważyć co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #3 10767314
    Xenomorph1
    Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedź. Czy w przypadku uszkodzenia migawki nie działa również duży wyświetlacz lcd? Z dodarciem do migawki nie będzie problemu, na co powinienem zwrócić uwagę?

------

Błąd err99 został rozwiązany, przyczyną był odłączony jeden z kabelków. Niestety pozostał problem z wyświetlaczem LCD, nie da się go włączyć.
  • REKLAMA
  • #4 10781484
    corb
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Mam podobnie w 1000D, wyświetlacz nie żyje, w wizjerze tylko napis "busy" jak wymienie płytę główną to dam znać czy pomogło.
  • REKLAMA
  • #5 10853694
    corb
    Poziom 13  
    Ocena: 54
    Wymiana płyty głównej pomaga na ww usterkę.
  • #6 10853842
    darkotkt
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Do autora. W jaki sposób zachowuje się sprzęt? Czy po odpaleniu go i wciśnięciu menu widzisz cos w wizjerze? Zdjęcia możesz obecnie robić normalnie?
  • #7 10863954
    Xenomorph1
    Poziom 12  
    @darkotkt

Nie, po włączeniu duży ekran pozostaje czarny, nie można wyświetlić menu, natomiast mały działa poprawnie. Parametry w wizjerze wyświetlane są poprawnie. Aparat ostrzy, ale nie można robić zdjęć.
  • #8 13743846
    Stysz
    Poziom 1  
    Miałem identyczny problem.

Prawdopodobną przyczyną było zalanie morską wodą.
    Po krótkim czasie odmówił posłuszeństwa. Został wysuszony, zaczął działać, ale wystarczyła odrobina deszczu i wystąpiły objawy jak na filmiku.

Bateria i karta pamięci zostały wyjęte.

Piszę w 2014 zatem aparacik ma już 10 latek. Uznałem, że serwis nie jest wart pieniędzy, zwłaszcza, że przeczytałem, że aparat po zalaniu morską wodą to trup...

Nieco rozkręciłem aparat od strony kabelków. Kupiłem 1 litr wody demineralizowanej i zwyczajnie go zalałem, starając się nie zamoczyć matrycy. Potem (słoneczny dzień) zaniosłem aparat do nagrzanego samochodu, jako najbardziej gorącego i suchego miejsca, leżał tam cały dzień. Po wyschnięciu włożeniu karty pamięci i baterii odzyskał sprawność. Na jak długo? działa... trzeba było jeszcze mięciutkim pędzelkiem przy opcji sensor cleaning wyczyścić zacieki na matrycy, które jednak powstały od wysychających kropel wody.

Być może powinienem go oddać, do pożegnanego czyszczenia, ale na razie nie wiem czy dalej będzie chodził, czy warto?

Może to komuś pomoże.
    I nie wiem do końca, czy moje postępowanie było dobre, czy inny nie zniszczy w ten sposób aparatu, jak pisałem mój eos 350 to emeryt, mogłem pozwolić sobie na eksperymentowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Canon EOS 350D, który po upadku wyświetla błąd "error 99" oraz nie działa duży wyświetlacz LCD. Po rozebraniu aparatu stwierdzono, że przyczyną błędu była odłączona wtyczka, jednak problem z wyświetlaczem pozostał. Inni użytkownicy sugerują, że podobne objawy mogą być spowodowane uszkodzeniem migawki lub płyty głównej. Wymiana płyty głównej może rozwiązać problem z wyświetlaczem. Użytkownik zauważył, że mały wyświetlacz działa poprawnie, a aparat ostrzy, ale nie można robić zdjęć. W jednym z przypadków, po zalaniu aparatu, użytkownik odzyskał sprawność po wysuszeniu i czyszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA