logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston PH 640 - Gaśnięcie największego palnika po puszczeniu pokrętła

dodge3 07 Kwi 2012 00:39 5122 6
REKLAMA
  • #1 10766019
    dodge3
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Posiadam wysłużonego aristona 4 palnikowego. Już sporo czasu temu przestał palić największy palnik. Wygląda to tak: Wciskam iskrę (działa na wszystkie 4 palniki) przekręcam pokrętło (ogień odpala) i w momencie jak puszczam (a powinien się nadal palić) palnik gaśnie. Rozebrałem całą, zamieniałem całe pokrętła z tych co palą i to samo. Co za to odpowiada?
  • REKLAMA
  • #2 10766109
    pioterAos
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Dokładnie nie wiem jak jest w tym modelu, ale jeśli ma termopary to po zapaleniu gazu trzeba jeszcze przytrzymać pokrętło. Termopara to dodatkowy czujnik zabezpieczający przed upływem gazu po jego zalaniu kipiącą potrawą. Musi się nagrzać aby trzymał dopływ gazu do palnika.
  • REKLAMA
  • #3 10781823
    dodge3
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Doszedłem co w niej boli. Wina czujnika. Jaki numer katalogowy może mieć ten czujnik i gdzie go szukać?
    Ariston PH 640 - Gaśnięcie największego palnika po puszczeniu pokrętła Ariston PH 640 - Gaśnięcie największego palnika po puszczeniu pokrętła
  • REKLAMA
  • #4 10806797
    pioterAos
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Myślę, że w sklepach z częściami agd powinni mieć, wystarczy podać typ kuchenki, a dotrą do tego jaki to czujnik. Jednak ja próbował bym go poprawnie złożyć, bo rzadko kiedy on się psuje a zwykle tylko styki się utleniają.
  • #5 11338297
    zyga1968
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam od jakiegoś czasu podobny problem. Palnik zapala i po kilku minutach gaśnie. Najpierw było to w jednym a teraz już w trzech palnikach. Wszystko wyczyszczone, dysze drożne.
  • REKLAMA
  • #6 11339302
    zbigniew3107
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Najpierw proszę włożyć po podkładce pod kurki jeśli nie pomoże to do wymiany termopara do kupienia w sklepie z częściami agd lub popularnym forum aukcyjnym .
  • #7 19389001
    MariuszR1976
    Poziom 1  
    Przyczyną tego stanu rzeczy jest uszkodzony czujnik temperatury. Zamów nowy czujnik np z north. Pl lub klinika agd. Sama wymiana zajmuje ok 20 min: wyłącz zasilanie elektryczne, odkręć 4x po 2 śrubki znajdujące się przy każdej z dysz, podnieś płytę z blatu, wymień czujnik wypinając go z gniazda przy elektrozaworze i odkręcając go z miejsca przy dyszy (klucz płaski 6 do przytrzymania śrubki od dołu czujnika + kombinerki lub drugi klucz płaski do odkręcęnia górnej nakretki). Załóż płytę na blat, dokręć 4x po 2 śrubki i gotowe. U mnie wszystko znowu działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z największym palnikiem w kuchence Ariston PH 640, który gaśnie po puszczeniu pokrętła. Po zapaleniu ognia, palnik nie utrzymuje płomienia, co może być spowodowane uszkodzeniem termopary, która jest odpowiedzialna za zabezpieczenie przed wyciekiem gazu. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana czujnika temperatury oraz sprawdzenie styków, które mogą się utleniać. Użytkownicy dzielą się również informacjami o dostępności części zamiennych w sklepach z AGD oraz na aukcjach internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA