logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak znaleźć brakujący znak w kodzie ASCII dla Osborne 1?

S1000 09 Kwi 2012 13:36 1515 5
REKLAMA
  • #1 10774612
    S1000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Tworze emulator komputera Osborne 1 i mam jeden problem. Nie mogę znaleźć kodu znaku którego widać na obrazku. Jeżeli nie ma tego znaku w kodzie ASCII (Ja nie znalazłem) to proszę o podanie jakiegoś programu do edytowania kodu ASCII. Z góry dziękuje za pomoc.

Jak znaleźć brakujący znak w kodzie ASCII dla Osborne 1?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10775294
    Defice
    Poziom 25  
    Ocena: 15
    Nie ma czegoś takiego jak edytor ASCII (przynajmniej nie słyszałem o czymś takim). W ASCII raczej tego nie znajdziesz prędzej w jakimś Unicode
  • REKLAMA
  • #4 10775632
    kasjo
    Poziom 26  
    Ocena: 88
    Tobie chodzi chyba edytor fontów (czcionek).
    Jeżeli chcesz napisać emulator komputera to musisz znaleźć od niego ROM, i z niego pobierać wglądy każdego fonta
  • REKLAMA
  • #5 10778354
    S1000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dziękuję już chyba sobie poradzę. Znajdę jakiś edytor fontów i może ROM tego komputera
  • #6 10778430
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Dodam tylko od siebie :
    Osborne 1 Specification napisał:
    The boot program loader and significant parts of the BIOS were stored in a 4 kilobyte EPROM, which was bank-switched. A second EPROM was used as a fixed character generator, providing upper and lower case ASCII characters and graphic symbols; the character generator was not accessible to the CPU. The eighth bit of an ASCII character was used to select underlined characters.
REKLAMA