Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Eagle] pady - która warstwa

webmortiz 10 Apr 2012 11:45 2134 6
Altium Designer Computer Controls
    webmortiz
    Level 20  
    Witam,

Od kilku dni uczę się Eagla. Zaprojektowałem płytkę pod wytrawienie w jakiejś zewnętrznej firmie, ale zanim to zrobię chciałbym rozwiać kilka wątpliwości.

1. Po położeniu poligonu połączonego z gnd i zapisaniu i po ponownym wejściu na wygląd płytki poligon znika i pozostaje tylko przerywana ramka od poligonu - czemu tak i co z tym zrobić? - załączona grafika.

2. Jak oznaczyć że dane pady leżą i należą do warstwy bottom? Czy to jakoś automatycznie wyniknie? Obecnie są one u mnie oznaczone kolrem zielonym i nie wiem czy po wygenerowaniu plików gerber producent będzie wiedział na której stronie mają one być zmetalizowane?

Prosiłbym o w miarę łopatologiczne wytłumaczenie - to moje pierwsze podejście do Eagla.

[Eagle] pady - która warstwa
  • Altium Designer Computer Controls
    Ciapol
    Level 24  
    Quote:
    1. Po położeniu poligonu połączonego z gnd i zapisaniu i po ponownym wejściu na wygląd płytki poligon znika i pozostaje tylko przerywana ramka od poligonu - czemu tak i co z tym zrobić? - załączona grafika.

Zastosuj Ratsnest (polecenie "rat").

Quote:
    2. Jak oznaczyć że dane pady leżą i należą do warstwy bottom? Czy to jakoś automatycznie wyniknie? Obecnie są one u mnie oznaczone kolrem zielonym i nie wiem czy po wygenerowaniu plików gerber producent będzie wiedział na której stronie mają one być zmetalizowane?

Zmieniałeś warstwy podczas rysowania? - jeśli nie - warstwy są po stronie bottom. Gdyby było inaczej pad zostałby przekreślony.
  • Altium Designer Computer Controls
    webmortiz
    Level 20  
    No właśnie z tym ratem jest problem, bo poligon się pojawia ale po zapisaniu już go nie ma.
    Nagrałem screencast -> http://screencast.com/t/ft2sM93Pcf

Co do padów. Strony podczas rysowania ścieżek zmieniałem tylko jeśli poprzez via(rysowałem ścieżkę po czym zmieniałem warstwę i rysowałem dalej, po zatwierdzeniu powstały viasy) chciałem przejść po drugiej stronie, reszta szła przez bottom.

jak można sprawdzić do której strony należą pady?
    Ciapol
    Level 24  
    Quote:
    No właśnie z tym ratem jest problem, bo poligon się pojawia ale po zapisaniu już go nie ma.
    Nagrałem screencast -> http://screencast.com/t/ft2sM93Pcf

To jest normalne zachowanie. Nie przejmuj się tym. Podpytaj jedynie firmę czy uwzględnia polygony.

Quote:
    Co do padów. Strony podczas rysowania ścieżek zmieniałem tylko jeśli poprzez via(rysowałem ścieżkę po czym zmieniałem warstwę i rysowałem dalej, po zatwierdzeniu powstały viasy) chciałem przejść po drugiej stronie, reszta szła przez bottom.

jak można sprawdzić do której strony należą pady?

Jeżeli tak rysowałeś to zrobiłeś płytkę dwustronną i pady będą po obu stronach. Jeżeli chcesz aby tak zostało zamów płytkę z metalizacją otworów i będzie ok. Jeżeli natomiast chcesz to wykonać na płytce jednostronnej a jako stronę top zastosować przelotki - zamów płytkę jednostronną (bottom) i też będzie w porządku (tylko wówczas przerobiłbym tę płytkę aby przelotki były jak najkrótsze i najlepiej równoległe wobec siebie (estetyka wykonania).
    webmortiz
    Level 20  
    Kilka ścieżek mam na stronie top (od via do via), niestety nie udało mi się już ich upakować na stronie bottom. ściezki pomiędzy stronami przechodzą przez przelotki i tylko te powinny być na obu stronach, wszystkie pady chciałbym mieć na stronie bottom. Więc ponawiam pytanie - jak mogę sprawdzić czy rzeczywiście wszystkie pady są na bottom.
  • Helpful post
    Ciapol
    Level 24  
    Quote:
    Więc ponawiam pytanie - jak mogę sprawdzić czy rzeczywiście wszystkie pady są na bottom.

Pad jest zawsze po tej samej stronie co ścieżka. Zatem skoro masz ścieżki po stronie bottom to i pady są po stronie bottom. Tam gdzie przechodziłeś na stronę top - pady są po obu stronach (zgodnie z zasadą - gdzie ścieżki tam pady). Przy czym pamiętaj aby zamówić otwory z metalizacją, w przeciwnym wypadku będziesz musiał sam je metalizować (nie takie proste), wstawiać małe tulejki, lutować przelotki z jednej strony na drugą etc. - to zależy już od Ciebie.
    webmortiz
    Level 20  
    Ok, to wyjaśnia moje wątpliwości. Dziękuję bardzo za pomoc.