logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Jak oznaczyć pady na warstwie bottom w Eagle? Początki projektowania PCB

webmortiz 10 Kwi 2012 11:45 2326 6
REKLAMA
  • #1 10777982
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Witam,

Od kilku dni uczę się Eagla. Zaprojektowałem płytkę pod wytrawienie w jakiejś zewnętrznej firmie, ale zanim to zrobię chciałbym rozwiać kilka wątpliwości.

1. Po położeniu poligonu połączonego z gnd i zapisaniu i po ponownym wejściu na wygląd płytki poligon znika i pozostaje tylko przerywana ramka od poligonu - czemu tak i co z tym zrobić? - załączona grafika.

2. Jak oznaczyć że dane pady leżą i należą do warstwy bottom? Czy to jakoś automatycznie wyniknie? Obecnie są one u mnie oznaczone kolrem zielonym i nie wiem czy po wygenerowaniu plików gerber producent będzie wiedział na której stronie mają one być zmetalizowane?

Prosiłbym o w miarę łopatologiczne wytłumaczenie - to moje pierwsze podejście do Eagla.

[Eagle] Jak oznaczyć pady na warstwie bottom w Eagle? Początki projektowania PCB
  • REKLAMA
  • #2 10778003
    Ciapol
    Poziom 25  
    Ocena: 33
    Cytat:
    1. Po położeniu poligonu połączonego z gnd i zapisaniu i po ponownym wejściu na wygląd płytki poligon znika i pozostaje tylko przerywana ramka od poligonu - czemu tak i co z tym zrobić? - załączona grafika.

Zastosuj Ratsnest (polecenie "rat").

Cytat:
    2. Jak oznaczyć że dane pady leżą i należą do warstwy bottom? Czy to jakoś automatycznie wyniknie? Obecnie są one u mnie oznaczone kolrem zielonym i nie wiem czy po wygenerowaniu plików gerber producent będzie wiedział na której stronie mają one być zmetalizowane?

Zmieniałeś warstwy podczas rysowania? - jeśli nie - warstwy są po stronie bottom. Gdyby było inaczej pad zostałby przekreślony.
  • REKLAMA
  • #3 10778097
    webmortiz
    Poziom 20  
    No właśnie z tym ratem jest problem, bo poligon się pojawia ale po zapisaniu już go nie ma.
    Nagrałem screencast -> http://screencast.com/t/ft2sM93Pcf

Co do padów. Strony podczas rysowania ścieżek zmieniałem tylko jeśli poprzez via(rysowałem ścieżkę po czym zmieniałem warstwę i rysowałem dalej, po zatwierdzeniu powstały viasy) chciałem przejść po drugiej stronie, reszta szła przez bottom.

jak można sprawdzić do której strony należą pady?
  • #4 10778109
    Ciapol
    Poziom 25  
    Cytat:
    No właśnie z tym ratem jest problem, bo poligon się pojawia ale po zapisaniu już go nie ma.
    Nagrałem screencast -> http://screencast.com/t/ft2sM93Pcf

To jest normalne zachowanie. Nie przejmuj się tym. Podpytaj jedynie firmę czy uwzględnia polygony.

Cytat:
    Co do padów. Strony podczas rysowania ścieżek zmieniałem tylko jeśli poprzez via(rysowałem ścieżkę po czym zmieniałem warstwę i rysowałem dalej, po zatwierdzeniu powstały viasy) chciałem przejść po drugiej stronie, reszta szła przez bottom.

jak można sprawdzić do której strony należą pady?

Jeżeli tak rysowałeś to zrobiłeś płytkę dwustronną i pady będą po obu stronach. Jeżeli chcesz aby tak zostało zamów płytkę z metalizacją otworów i będzie ok. Jeżeli natomiast chcesz to wykonać na płytce jednostronnej a jako stronę top zastosować przelotki - zamów płytkę jednostronną (bottom) i też będzie w porządku (tylko wówczas przerobiłbym tę płytkę aby przelotki były jak najkrótsze i najlepiej równoległe wobec siebie (estetyka wykonania).
  • REKLAMA
  • #5 10778160
    webmortiz
    Poziom 20  
    Kilka ścieżek mam na stronie top (od via do via), niestety nie udało mi się już ich upakować na stronie bottom. ściezki pomiędzy stronami przechodzą przez przelotki i tylko te powinny być na obu stronach, wszystkie pady chciałbym mieć na stronie bottom. Więc ponawiam pytanie - jak mogę sprawdzić czy rzeczywiście wszystkie pady są na bottom.
  • Pomocny post
    #6 10778185
    Ciapol
    Poziom 25  
    Cytat:
    Więc ponawiam pytanie - jak mogę sprawdzić czy rzeczywiście wszystkie pady są na bottom.

Pad jest zawsze po tej samej stronie co ścieżka. Zatem skoro masz ścieżki po stronie bottom to i pady są po stronie bottom. Tam gdzie przechodziłeś na stronę top - pady są po obu stronach (zgodnie z zasadą - gdzie ścieżki tam pady). Przy czym pamiętaj aby zamówić otwory z metalizacją, w przeciwnym wypadku będziesz musiał sam je metalizować (nie takie proste), wstawiać małe tulejki, lutować przelotki z jednej strony na drugą etc. - to zależy już od Ciebie.
  • REKLAMA
  • #7 10778190
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ok, to wyjaśnia moje wątpliwości. Dziękuję bardzo za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uczy się obsługi programu Eagle i napotkał problemy z poligonami oraz oznaczaniem padów na warstwie bottom. Po umieszczeniu poligonu związanego z GND, poligon znika po zapisaniu projektu. Użytkownik pyta, jak oznaczyć pady, aby były przypisane do warstwy bottom, oraz czy producent PCB będzie wiedział, na której stronie mają być zmetalizowane. Odpowiedzi wskazują, że pady są zawsze po tej samej stronie co ścieżki, a jeśli ścieżki są na warstwie bottom, to pady również tam się znajdują. Użytkownik powinien zamówić otwory z metalizacją, aby uniknąć problemów z lutowaniem przelotek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA