logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Candy CTD105 - jak zlokalizować i sprawdzić czujnik temperatury?

mody1 10 Kwi 2012 22:41 4187 10
REKLAMA
  • #1 10780723
    mody1
    Poziom 16  
    Ocena: 107
    Witam.W/w pralka zaczyna mi gotować pranie na różnych programach.dzisiaj zrobiła psikusa i na delikatnym na 30stopni wszystko ugotowała-niezły Sajgon i spustoszenie w garderobie.Obstawiam czujnik temperatury,Tylko gdzie go znajdę i jaką rezystancje powinnien mieć.Jeśli problem leży gdzieś indziej,to proszę o podpowiedzi.

Czujnik NTC sprawdzony w temp.ok 20stopnini ma 25K ohmów, według innych tematów ok.
    To jedyny czujnik jaki jest na bembnie
  • REKLAMA
  • #2 10782592
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    No to zostaje sprawdzić moduł i przewody z czujnika do modułu do tego trzeba sprawdzić czujnik jak jest uszkodzenie, bo jak sprawdzałem czujnik u klienta tydzień temu to był zepsuty a sprawdzam teraz to jest dobry.
  • REKLAMA
  • #3 10782670
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Do sprawdzenia grzałka na przebicie.
  • REKLAMA
  • #4 10783214
    mody1
    Poziom 16  
    mam czujnik na podmiankę ,wieczorem sprawdzę.Dzięki za podpowiedzi

Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

zhudomel napisał:
    Do sprawdzenia grzałka na przebicie.

Czujnik podmieniony na nowy,nadal gotuje,przewody do modułu ok.Co masz na myśli,że grzałka ma przebicie?
    zwarcia do masy nie ma,a rezystancje ma 27Ohmów
  • #5 10784607
    zhudomel
    Specjalista AGD
    No właśnie to:
    mody1 napisał:
    zwarcia do masy
  • REKLAMA
  • #6 10784701
    mody1
    Poziom 16  
    A więc ani wejście i wyjście grzałki nie ma przejścia do uziemienia.Jakieś sugestie zanim moduł wymontuję
  • #7 10784739
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Czy na płukaniu, wirowaniu też grzeje?
  • #8 10784819
    mody1
    Poziom 16  
    Jutro sprawdzę,bo teraz to by sąsiedzi Mnie Udusili, jakbym odpalił automat.
    A czy na płukaniu i wirowaniu nadal grzeje,to mam rozumieć-po załączeniu danego cyklu prania,mam czekać aż przejdzie w fazę płukania,ewentualnie wirowania?.Narazie non stop grzeje,że zaczyna para iść z okolic pokrywy

poczas wirowania i płukania nie grzeje

Na module kondensatory które jakiś czas temu były wymieniane z powodu braku wirowania nieco się wybrzuszyłu.Są to dokładnie CE 3 i CE 4 .BYły wymieniane z przy okazji , jak nie było wirowania.Za podpowiedzią na tym forum.

Zdjęcie kondensatorów Pralka Candy CTD105 - jak zlokalizować i sprawdzić czujnik temperatury?

Nie mają dokładnie tych samych parametrów co oryginały, ale sprzedawca twierdził, że mają wyższe dopuszczalne nap. więc będzie ok.Czy może to mieć powiązanie z Temp. prania,czy są One tylko odpowiedzialne za wirowanie.
    Jeśli ktoś ma informację co do oryginalnych parametrów tych kondensatorów ,to proszę o informacje
  • #9 10792952
    mody1
    Poziom 16  
    Dzisiaj przelutowałem w/w kondensatory,alej to samo gotuje.
    Zauważyłem że grzałka non-stop grzeje (tylko nie grzeje jak obraca bęben) nawet jak dam pauze (aby otworzyć pokrywę) wszystko sie zatrzymuje poza grzaniem grzałki.Przestaje dopiero jak elektromagnes odrygluje wieko
  • #10 10792987
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Do sprawdzenia/wymiany przekaźnik załączający grzałkę; może być zwarty.
  • #11 10876597
    mody1
    Poziom 16  
    kolejny kondensator był źle dobrany-dziękuje Panom z sklepu.Trochę zasiał spustoszenie w module

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Candy CTD105, która gotuje pranie na różnych programach, w tym na delikatnym cyklu 30°C. Podejrzewa uszkodzenie czujnika temperatury NTC, który sprawdzono i wykazał rezystancję 25K ohmów. Po wymianie czujnika problem nadal występuje, a grzałka non-stop grzeje, nawet gdy bęben nie obraca się. Użytkownik rozważa sprawdzenie przekaźnika grzałki oraz kondensatorów w module, które były wcześniej wymieniane. Wskazano, że kondensatory mogą być źle dobrane, co może wpływać na działanie pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA