logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora do gier do 500zł, 22 cale, FullHD, 5ms, BenQ czy inny?

Kiwi0033 11 Kwi 2012 13:06 3157 9
REKLAMA
  • #1 10782052
    Kiwi0033
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Zastanawiam się nad wymianą mojego starego Flatrona CRT na coś nowszego, panoramicznego z dobrymi parametrami. Monitor będzie służył głównie do gier więc chciałbym aby nie było smużenia ekranu (5ms wystarczy?) oraz posiadał dobrą rozdzielczość, najlepiej FullHD. Tylko tu mi się nasuwa pytanie jak to jest z tym Full HD, czy jak kupię monitor z taka rozdzielczością to czy obniżenie jej np do wymagających gier aby zwiększyć płynność, nie pogorszy to znacznie obrazu? Bo gdzieś przeczytałem (możliwe, że to bzdury), że używanie innej rozdzielczości niż natywna źle wpływa na przeskalowany obraz, czy to prawda?

Mam tu na oku jeden egzemplarz który chyba spełnia te wymagania jednak nie mam żadnego pojęcia o marce BenQ Link
    Może polecacie jakiś inny? Lepszy? Na coś szczególnego zwrócić uwagę? Interesuje mnie monitor o przekątnej około 22 cali.

Przepraszam jeśli nie ten dział ale nie znalazłem innego oprócz serwisu monitorów, w razie problemów proszę o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
  • REKLAMA
  • #2 10782260
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Ja o marce Benq mam złą opinię.
    Posiadam monitor tej marki, ale ciągle podlega awariom.
    Sądzę że za 500zł dobrego monitora w rozdzielczości FullHD nie zakupisz.
    Pozdrawiam.
  • #3 10783298
    Kiwi0033
    Poziom 9  
    A co jest nie tak z tym egzemplarzem? Pomijając to, że producentem jest BenQ, gdzie przeszukując różne fora widziałem opinie, że BenQ robi niezłe monitory.
  • REKLAMA
  • #4 10783705
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1069
    Kiwi0033 napisał:
    Monitor będzie służył głównie do gier więc chciałbym aby nie było smużenia ekranu (5ms wystarczy?)

Wystarczy miałem styczność z podobnym modelem tylko 19" i nie ma smużenia.
    Kiwi0033 napisał:
    czy obniżenie jej np do wymagających gier aby zwiększyć płynność, nie pogorszy to znacznie obrazu?

Nie pogorszy znacznie obrazu, chociaż widać trochę różnicę, ogólnie nie ma się czym nadmiernie przejmować.
    Kiwi0033 napisał:
    nie mam żadnego pojęcia o marce BenQ

Firma BENQ produkuje przyzwoite monitory, tak jak AsRock niezłe płyty a AMD dobre karty graficzne nie ma co ulegać uprzedzeniom.
    W takim przedziale cenowym jest to sprzęt OK, jeśli można trochę dołożyć można szukać czegoś lepszego.
    Widziałem różnicę po wymianie 17" LG Flatron na Benq 19" i jest szokująca. Czas reakcji OK, kolory ładne, kąty widzenia dobre, kontrast OK, podświetlanie LED, niski pobór prądu [mierzyłem watomierzem 18-19W].
    Kiwi0033 napisał:
    Na coś szczególnego zwrócić uwagę?

Najlepiej by gwarancja obejmowała choć przez krótki czas wszystkie martwe\wadliwe piksele. Uwaga na kable - być może trzeba będzie dodatkowo dokupić.
    Zawsze można też porównać w sklepie gdy jest kilka różnych monitorów uruchomionych\podłączonych.
  • #5 10783877
    Kiwi0033
    Poziom 9  
    Dołożyć i szukać lepszego czyli np jakiego? Bo nie wiem co oferują inne monitory, które są droższe i mają identyczne parametry z tego co przeglądam, pomijam wejście hdmi bo nie wiem po co mi one, głośniki są mi zbędne, tunera tv też nie potrzebuję.
  • #6 10784273
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Ten monitor reprezentuje klasę lepszą niż benqu, a jest minimalnie droższy niż wymieniony Link
  • REKLAMA
  • #7 10784633
    Kiwi0033
    Poziom 9  
    220zł droższy, doplacam za głośniki i hdmi, których nie potrzebuje, 21,5 całą będzie chyba optymalne,bardziej podoba mi się ten BenQ. Aczkolwiek dziękuję za propozycje :) Jedyne czego się boję to bad pixeli, nie wiem gdzie znaleść ofertę z gwarancją na nie.
  • #9 10873740
    Kiwi0033
    Poziom 9  
    Ten model co pokazałeś nie ma DVI na czym mi zależało. ostatecznie wziąłem BenQ G2222HDL i jestem bardzo zadowolony :)
  • REKLAMA
  • #10 10874009
    Kacperek060
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    ja do Benq nie mam zastrzeżeń...mam monitor G2220HD i jedyny minus to brak regulacji w pionie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje monitora do gier w cenie do 500 zł, o przekątnej 22 cale, rozdzielczości FullHD i czasie reakcji 5 ms. Pojawiają się wątpliwości dotyczące jakości monitorów marki BenQ, z niektórymi użytkownikami wyrażającymi negatywne opinie na temat awaryjności. Inni jednak podkreślają, że BenQ produkuje przyzwoite monitory, a zmiana rozdzielczości nie powinna znacząco pogorszyć jakości obrazu. Użytkownicy sugerują również inne modele, takie jak Samsung S22A100NS, ale ostatecznie autor zdecydował się na model BenQ G2222HDL, z którego jest zadowolony. W dyskusji poruszono również kwestie gwarancji na martwe piksele oraz znaczenie złączy, takich jak DVI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA