logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD, LG, W2284F, Miganie podświetlenia przez chwilę po włączeniu

Pwk 11 Kwi 2012 13:27 16178 33
REKLAMA
  • #1 10782114
    Pwk
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Witam.

Objawy:
    Po włączeniu monitora pokazuje się logo LG (świetlówki świecą), następnie obraz robi się czarny i widać miganie podświetlenia matrycy, dość szybkie, z kilka razy na sekundę. Po dłuższej chwili monitor zaczyna zupełnie normalnie funkcjonować.
    Czasami pomaga wypięcie i wpięcie przewodu sygnałowego, dlatego myślałem, że to jego wina i dzisiaj przed pierwszym uruchomieniem monitora odłączyłem od niego przewód sygnałowy licząc, że pojawi się komunika o braku połączenia. Niestety efekt ten sam - najpierw logo LG potem miganie świetlówek. Dopiero po dłuższej chwili monitor zorientował się o braku przewodu i już bez migotania wyświetlił stosowny komunikat.

Ciekawostką jest, że gdy go teraz wyłączę łącznie z listwą i za kilka minut włączę to działa tak jak powinien tzn. najpierw logo LG następnie obraz z komputera lub odpowiedni komunikat gdy go odłączę i to bez żadnego migotania.
    Dopiero gdy odpocznie sobie kilka godzin np. przez noc to znów po logo pojawia się migotanie bez względu na to czy jest podłączony do komputera czy nie.
    Gwarancji już nie ma a chciałby go uratować zanim padnie, bo poza tym działa świetnie.

Zasilacz ma zewnętrzny 12V 3,5A Napięcie bez obciążenia 12,14V

Jakieś pomysły co z tym dalej robić :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10782169
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Miganie obrazu może być spowodowane albo kończącymi swój żywot neonówkami w matrycy albo słabą filtracją zasilacza.
  • #3 10785318
    Pwk
    Poziom 23  
    Nie jestem pewien czy padające neonówki włączałyby się bezproblemowo za każdym razem kiedy trzeba wyświetlić logo monitora tuż po jego włączeniu, a dopiero później by wariowały?
    Dodam, że jak już monitor "złapie" sygnał to wszystko działa prawidłowo tzn. OSD, program sterujący pod windą, wszystkie regulacje z mocą podświetlenia włącznie.

Problem pojawia się ewidentnie w momencie gdy elektronika monitora musi zdecydować czy wyświetla jakiś tam obraz, czy przechodzi w tryb oszczędzania energii bądź wyświetla monit o braku połączenia.

Dzisiaj najpierw włączyłem monitor
    -wyświetlił logo
    -o dziwo przeszedł w tryb oszczędzania energii
    -włączyłem komputer i znów problem z migotaniem neonówek
    -wypiąłem przewód z karty graficznej
    -monitor jeszcze chwile pomrugał po czym wyświetlił monit o braku połączenia
    -podłączyłem przewód do karty graficznej i momentalnie obraz się wyświetlił i wszystko działa dobrze :?:
  • #4 10786590
    Jakant
    Poziom 35  
    Ocena: 123
    Zła filtracja w zasilaczu. Na początek wymień kondensatory elektrolityczne w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #5 10788932
    Pwk
    Poziom 23  
    Otóż zasilacz wygląda tak:

Po odklejeniu naklejki okazało się, że oczywiście nie ma tam ani jednej śrubki, zatrzasków dookoła też nie widać.
    Jak to rozebrać (w miarę delikatnie) znalazłem sposób przy pomocy imadła i młotka :?:
  • #6 10789898
    jojo_sct
    Poziom 10  
    Ja specjalistą nie jestem, ale miałem podobny zasilacz przy dekoderze to wziąłem ostry nożyk i rozcinałem każdą krawędź, można też spróbować brzeszczotem, po wymianie kondensatorów skleiłem go izolacją żeby na przyszłość się nie bawić w rozbiórkę.
  • Pomocny post
    #7 10789973
    Jakant
    Poziom 35  
    Jeżeli jest to zasilacz 12V to podłącz do sprawdzenia starego ale sprawnego ATX.
  • #8 10791331
    Pwk
    Poziom 23  
    Zasilacz od środka wygląda tak:

Na wyjściu 12V i 3,5A

Miałem teraz możliwość zmierzenia napięcia pod obciążeniem
    Monitor wyłączony (włącznik dotykowy) 12,10V
    Po włączeniu monitora napięcie spadło do 12,01V i tak zostało.
    Nieźle się to grzeje, aż parzy, a w obudowie ani jednego otworu.
    Na elektrolitach nie ma żadnych wybrzuszeń, nie ma wycieków ani nadpaleń.
    Czy mimo to powinienem je wymienić, czy raczej będzie trzeba szukać w monitorze?

ATX może uda mi się skombinować.
  • Pomocny post
    #9 10792127
    egon42
    Poziom 37  
    Najlepiej podłączyć inny zasilacz, co kondensatorów to najlepiej wymienić, jak to nie pomoże to radzę sprawdzić świetlówki bo w ostatnich 5 monitorach LG podobnego typu w wszystkich 5 sztukach okazało się że były uszkodzone właśnie świetlówki a żaden nie miał więcej niż 2,5 roku.
  • #10 10792509
    Pwk
    Poziom 23  
    Nie mam zasilacza na 12V, który pociągnie 3,5A. Znalazłem za to ATX 300W jakieś g..o, na linii 12V miernik pokazuje 12,4V i jak tak na niego patrzę to mam pewne obawy czy byłby to dobry pomysł :D
    12,4V nie zaszkodzi monitorowi :?:
  • Pomocny post
    #11 10793482
    Jakant
    Poziom 35  
    Nie zaszkodzi. Podłącz, tylko nie pomyl polaryzacji.
  • REKLAMA
  • #12 10794035
    Pwk
    Poziom 23  
    Z ATX spróbuję jutro, bo miganie świetlówek występuje tylko po dłuższej przerwie, a poza tym cały czas go używam.

Zauważyłem coś jeszcze. Po ściemnieniu do 25% słychać delikatne buczenie. Występowało ono wcześniej, ale było ledwie słyszalne w nocy.
  • #13 10795699
    Pwk
    Poziom 23  
    Witam.
    Po podłączeniu monitora do zasilacza ATX objawy dokładnie takie same.

Pojawiło się podświetlone logo LG, jakoś tam przeszedł w tryb oszczędzania energii
    włączyłem komputer i znów miganie świetlówek na czarnym tle,
    odłączyłem przewód DVI, przestał migać, podłączyłem DVI i nadal migał,
    jeszcze raz odłączyłem i podłączyłem DVI, tym razem obraz się pojawił, ale już przy logowaniu do systemu w rozdzielczości natywnej.
    Podłączony przez D-Sub zachowuje się tak samo.

Teraz gdy już normalnie działa (właśnie z niego piszę), przełączenie z 1680x1050 na 800x600 nie sprawia mu żadnego problemu.

Zabawa w odłączanie DVI jest równie irytująca, co niepokojąca.
    Co i gdzie może powodować takie problemy, że gdy teraz wszystko wyłączę łącznie z listwą i za parę minut włączę to nie będzie żadnego migania świetlówek, a gdy włączę go jutro po nocy to świetlówki znów będą migać :?:
  • #14 10799553
    egon42
    Poziom 37  
    Kolego zimne świetlówki mają problem ze startem jak się trochę rozgrzeją to działają dobrze jedyna rada to podłączyć inne sprawne świetlówki i sprawdzić.
  • #15 10799692
    Pwk
    Poziom 23  
    Jaki jest średni koszt takich świetlówek :?:

i dlaczego nawet zimne po nocy włączają się bez problemu żeby wyświetlić logo monitora na kilka sekund a dopiero później zaczynają migać?
  • REKLAMA
  • #16 10801192
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    A otwarł kolega w ogóle ten monitor? Może jakiś elektrolit na płycie lub inwerterze? Tak, to możemy strzelać do końca świata....
  • #17 10803885
    Pwk
    Poziom 23  
    Więc tak, monitor jest na zatrzaski, skrzypi to od samego dotknięcia :?
    Według instrukcji serwisowej najpierw należy odłączyć podstawę, tak też zrobiłem.
    Następnie należy pozbyć się przezroczystej listwy ozdobnej na dolnej krawędzi monitora. Jak to opływowe cholerstwo wyciągnąć, nie ma tego za co chwycić i ślizga się jak mydło :?: Rozbierał już ktoś coś podobnego :?:
  • #18 10807975
    Pwk
    Poziom 23  
    Przezroczysta listwa dekoracyjna została zdjęta przy pomocy poręcznego szpiczastego noża.
    Zacząłem w niewidocznym miejscu po środku monitora tuż przy złączu podstawy, kolejne zatrzaski w stronę kropli pod włącznikiem do samego końca. Następnie w drugą stronę.
    Każdy zatrzask po jednej stronie ma delikatne ścięcie. Zatrzaski na prawo od środka monitora mają je po lewej stronie, a te na lewo od środka po prawej. Stąd wnioskuję, że zacząłem w optymalnym miejscu. Gdybym przyłożył nóż po prawej stronie prawego zatrzasku, prawdopodobnie prędzej złamałbym listwę niż ją wypiął.
    Dolna ramka obudowy wyhacza się teraz bez problemu, boki trzymają dużo mocniej.
    Jak tylko znajdę trochę więcej czasu to się za to zabiorę.
    Bez zdjęcia listwy dekoracyjnej nie da się otworzyć dołu ponieważ jej wypustki przechodzą przez pokrywające się otwory w tylnej i przedniej części obudowy.
  • #19 10814396
    Pwk
    Poziom 23  
    Witam.
    Dziś zabrałem się za monitor.
    Bardzo liczę na Wasze doświadczenie i pomoc.

Inverter

Main (płytka główna)
    W okolicach miejsca zaznaczonego czerwoną kropką słychać wysokiej częstotliwości szum/pisk/skwierczenie w rytm migania power LED. Po załączeniu obrazu dźwięk staje się ciągły, power LED również świeci wtedy światłem ciągłym, a monitor wychodzi z trybu oszczędzania energii.
    Po pierwszym od wczoraj włączeniu monitora dźwięk był dosyć głośny, z upływem czasu coraz mniej słyszalny. Przy kolejnych włączeniach już nie był tak słyszalny jak przy pierwszym dzisiejszym włączeniu.
    Zauważam tu pewną zbieżność:
    - głośniejszy pisk = problem z załączeniem obrazu i migające świetlówki,
    - słabszy pisk = brak problemów z monitorem
    Okolice pisku zlokalizowałem przy pomocy papierowej tuby.

Napięcia na stabilizatorach:
    IC 503 - przed pierwszym włączeniem 4,92V, po pierwszym włączeniu 5,03V
    IC 501 - 3,26V
    IC 502 - 1,78V

LG MONITOR LCD W2284F-PF CHASSIS LM84D.pdf
    Bardzo Was proszę o opinie, sugestie, porady, co z tym dalej robić :?:
  • #20 10818355
    Pwk
    Poziom 23  
    Witam.
    Płytka monitora piszczy/syczy po odpaleniu na zimno. Okolice źródła zaznaczyłem na czerwono.

Co to może być :?:

Dodatkowo z matrycy słychać pykanie z 2 razy na sekundę, w rytm którego matryca się zaczernia.

LG MONITOR LCD W2284F-PF CHASSIS LM84D.pdf

Moderowany przez ogryz:

Scaliłem dwa tematy.

• Pomocny post
    #21 10818387
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Cewka ci piszczy bo przetwornica pracuje na częstotliwościach akustycznych, zapewne z powodu utraty pojemności jednego (lub wielu) kondensatora elektrolitycznego.
  • #22 10818425
    Pwk
    Poziom 23  
    Dzięki za naprowadzenie. Dodam, że monitor ma problem po dłuższym odpoczynku z prawidłowym startem tzn. Wyświetla normalnie logo, ale później matryca zaczyna migać na czarno. Wcześniej myślałem, że migają świetlówki, ale teraz po rozebraniu widzę, że w momencie migania matrycy świetlówki nie świecą. Widocznie podobny efekt daje światło odbite od matrycy. Po dłuższej chwili świetlówki się zaświecają i monitor zaczyna normalnie działać.
    Czy wymiana kondensatorów rozwiąże problem :?:
  • Pomocny post
    #23 10818433
    11111olo
    Poziom 42  
    Wymień wszystkie elektrolityczne - ten duży na pierwotnej stronie nie musisz.
    Mi na LG L1730S pomogło.
  • #24 10821250
    Pwk
    Poziom 23  
    Po dokładniejszych oględzinach okazało się, że efekt migania powoduje zaczernianie matrycy i światło odbite. Świetlówki w tym czasie się nie zapalają.
  • #25 10838138
    Pwk
    Poziom 23  
    Witam.
    Wczoraj w zamian za 5 kondensatorów 100uF na wejściu IC503 podstawiłem jeden kondensator 470uF, następnie zamieniłem C511 i C512 na zwykłe kondensatory 100uF 16V.
    Po tym zabiegu monitor uruchamiał się normalnie, podłączony przez DVI. Dzisiaj nad ranem również uruchomił się prawidłowo. Kondensatory smd C511 i C512 przy stabilizatorach IC502 i IC501 szybko się nagrzewały.

Kilka pytań:
    1. Czy zamiast kondensatorów smd mogę zamontować na stałe zwykłe kondensatory elektrolityczne (kondensatory smd odpadły z kawałkami ścieżek) :?:
    2. Czy zamiast 5 kondensatorów 100uF dla IC503 mogę zastosować np 2 kondensatory 330uF i czy zwiększenie pojemności wpłynie pozytywnie na filtrację :?:
    3. Czy profilaktycznie powinienem wymienić kondensatory w zasilaczu po stronie wtórnej i w inverterze :?:
  • Pomocny post
    #26 10838405
    Jakant
    Poziom 35  
    1. Czy zamiast kondensatorów smd mogę zamontować na stałe zwykłe kondensatory elektrolityczne (kondensatory smd odpadły z kawałkami ścieżek) Question
    2. Czy zamiast 5 kondensatorów 100uF dla IC503 mogę zastosować np 2 kondensatory 330uF i czy zwiększenie pojemności wpłynie pozytywnie na filtrację Question
    3. Czy profilaktycznie powinienem wymienić kondensatory w zasilaczu po stronie wtórnej i w inverterze Question

Ad.1 Tak możesz.
    Ad.2 Nie wsazane. Wstaw tak jak było 5x100µF
    Ad.3 Nie zaszkodzi.
  • Pomocny post
    #27 10838566
    11111olo
    Poziom 42  
    W zasilaczach impulsowych muszą być kondensatory LOW ESR - jak dasz zwykłe to momentalnie wyzioną ducha!

Po stronie wtórnej też wymień kondensatory elektrolityczne bo bardzo szybko się okaże że znowu coś nie gra. Jak wolisz 2x rozkręcać to nie wymieniaj ;D

Tak dziś robią aby wytrzymało gwarancję :(
  • #28 10839985
    Pwk
    Poziom 23  
    Bardzo dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
    Oczywiście dam znać jak już go poskładam i przetestuję, ale pewnie trochę to potrwa, bo będę musiał zamówić kondensatory.

"Tak dziś robią aby wytrzymało gwarancję" - dokładnie, to klasyczny przykład planowanego postarzania produktów. Chyba dzisiaj przeczyszczę chłodzenie w laptopie, zanim będzie mu potrzebny serwis z reballingiem. W końcu już z 9 miesięcy po gwarancji :idea:

Jeszcze jedno pytanie tak dla pewności. Czy poza kondensatorami smd w przetwornicy DC/DC, te 5 x 100uF i te w zasilaczu, również muszą być LOW ESR :?:
  • Pomocny post
    #29 10839992
    11111olo
    Poziom 42  
    Właściwie nie wszystkie ale czy opłaca się oszczędzać 2-3 zł?
    Dasz lepsze to powinno dłużej wytrzymać ze względu na niekorzystne warunki pracy (temperatura).

Ile w sumie wyszły Cię kondensatory? 5 zł?
  • #30 10840146
    Pwk
    Poziom 23  
    Ok. Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG W2284F wykazuje problemy z miganiem podświetlenia po włączeniu, co objawia się czarnym ekranem i migotaniem świetlówek. Użytkownik zauważył, że czasami pomaga odłączenie i ponowne podłączenie przewodu sygnałowego. Problemy mogą być spowodowane kończącymi się świetlówkami lub złą filtracją zasilacza. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu oraz sprawdzenie świetlówek zostały zasugerowane jako potencjalne rozwiązania. Po wymianie kondensatorów monitor zaczął działać prawidłowo, a użytkownik podkreślił, że kondensatory muszą być niskiego ESR, aby zapewnić długotrwałą funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA