logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Wind U130 po odłączeniu zasilania wyłącza się

woj_tek92 17 Kwi 2012 00:15 1720 7
REKLAMA
  • #1 10802879
    woj_tek92
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem netbooka MSI Wind U130. Jak wiadomo do netbooków jest dołączanu system Windows 7 Starter, który jest dość okrojony i nie pozwala na wykorzystanie w pełni całej mocy komputera. Postanowiłem zmienić system na JoliCloud. Wszystko pięknie i ładnie "system z chmurką" zainstalował się bateria pełna więc odpinam ładowarkę celem zmiany miejsca użytkowania ww. netbooka i tu zonk. Wyskakuje mi komunikat o krytycznym stanie baterii i po chwili hibernacja. Na windowsie czegoś takiego nie miałem. Bateria była naładowana na full. I tu się pojawia moje pytanie co do jasnej niespodziewanej jest nie tak? Proszę o odpowiedź lub jakąś podpowiedź co mogę zrobić z tym fantem bo trochu nie uśmiecha mi się siedzenie "na kablu" przez cały czas. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 10849052
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Sterowniki do baterii ...
    Albo sama bateria.

To moje spostrzeżenia ; )
  • REKLAMA
  • #3 10849391
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Co Cię skłoniło do wyboru akurat JoliCloud?
    Zainstaluj normalny system i będzie ok.
  • #4 10850004
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Hmm, kolega wyżej ma najprawdopodobniej racje :)
    Zainstaluj normalny system i będzie okej.
    Jeżeli nie próbuj skorzystać z mojego poprzedniego posta w tym temacie ;)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 10861734
    woj_tek92
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie :) może i macie rację bo po jakimś czasie ten JoliCloud mnie wnerwia :) więc teraz pytanie może trochę głupie no ale... XP czy Ubuntu czy coś jeszcze innego? :) Pozdrawiam :)
  • #6 10891938
    kubasiek221
    Poziom 14  
    Możesz wgrać XP albo 7 Ultimate ; )
  • REKLAMA
  • #7 10892476
    iamtheone
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Tak nawiasem mówiąc to używając XP tracisz ok. godzinę pracy na baterii. Na Ubuntu chyba nawet jeszcze więcej. Pod względem oszczędzania baterii najlepiej sprawuje się Windows 7. Swoją drogą nie uważam, żeby Starter jakoś strasznie "ograniczał możliwości komputera". Do zmiany tapety wystarczy program, a RAMu więcej niż 2GB i tak byś nie mógł wykorzystać, bo tylko tyle obsługują płyty główne zbudowane pod Atoma.
  • #8 10900010
    woj_tek92
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie wszystkim za pomoc i za porady na temat systemów operacyjnych :) teraz decyzja należy do mnie :) pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik netbooka MSI Wind U130 zgłasza problem z wyłączaniem się urządzenia po odłączeniu zasilania, mimo pełnej naładowanej baterii. Po zainstalowaniu systemu JoliCloud, netbook przechodzi w stan hibernacji z komunikatem o krytycznym stanie baterii, czego nie doświadczył na Windows 7 Starter. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieodpowiednich sterowników do baterii lub samej baterii. Wiele odpowiedzi wskazuje na możliwość powrotu do bardziej standardowych systemów operacyjnych, takich jak Windows XP, Windows 7 Ultimate lub Ubuntu, z uwagi na lepsze zarządzanie energią. Użytkownik rozważa te opcje, dziękując za porady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA