logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór amplitunera i kolumn 5.0 do 2K PLN, Yamaha RX-V373 i Prism Onyx 100

phalanx 17 Kwi 2012 20:04 1337 2
REKLAMA
  • #1 10805327
    phalanx
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

Zastanawiam się nad zakupem amplitunera oraz kolumn w układzie 5.0;
    Tam gdzie będą użytkowane 80% to byłoby TV/kino, chociaż pomieszczenie i sprzęt KD z prawdziwego zdarzenia będzie na dalszy ogień - tutaj do użytkowania codziennego, czyli bez szaleństw i ekonomicznie. Pomieszczenie ok 25m2.

Osobiście posiadam starą Yamahę i odpowiada mi jej brzmienie,
    W pierwszej propozycji myślałem o zestawie Prism Onyx 200 i Yamasze rx-v373.
    Kolumny 200 okazały się za duże (powinny być mniej więcej wielkości Quadrali 500, czyli nie wyższe niż 90cm i niezbyt szerokie. Padło więc na onyx 100. Nie mam możliwości odsłuchu więc muszę bazować na opinii :)

Próbowałem co nieco zorientować się sam ale komparator Yamahy niewiele mi wyjaśnił. Ponadto w specyfikacji Yamki podają moc przy 8-ohmach, a onyxy są 6-ohmowe.. Mylę się, czy to raczej kolumny mogą mieć wyższą impendancję, ale nie odwrotnie ?

Pytanie: Co różni ampli rx-v371, 373 i 471 ?
    Jakie kolumny w klasie ekonomicznej są godne polecenia ?
    Jaki inny zestaw sprawdziłby się lepiej?

Z góry serdecznie dziękuję za rady/propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 10805498
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    phalanx napisał:
    w specyfikacji Yamki podają moc przy 8-ohmach

Podają moc przy wysterowanym jednym kanale. W rzeczywistości jest ona niemal trzykrotnie niższa.
    phalanx napisał:
    Co różni ampli rx-v371, 373 i 471 ?

373 to nowszy model tej samej serii, więc tylko funkcjonalność. 471 - odrobinę lepsze brzmienie. Też jeszcze nie do muzyki ale da się wyczuć różnicę.
  • #3 10806330
    phalanx
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzięki Pablo za odpowiedź.

Samemu szukając jeszcze innymi drogami doszedłem do wniosku że wezmę 471.

A co sądzicie o ONYXach ? Osobiście naszukałem się sporo 4 lata temu i wtedy - dla siebie - kupiłem Quadrale 500 i jestem z nich bardzo zadowolony (mimo że grają jako stereo na RX-V396RDS a pozostałe 3 się kurzą). Teraz szukam dla rodziny czegoś chociaż zbliżonej jakości i podobnych gabarytach, ale w niższej półce cenowej.

Z pozdrowieniami

Dodatkowo, nie mogę znaleźć kolumn w kolorze (dąb) jaki byłby wskazany do wnętrza (ja patrzę na parametry, przyszli użytkownicy głównie na kolor :-) Co myślicie o fornirowaniu/okleinowaniu kolumn ?
REKLAMA