logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie przekaźnikiem przez uC pali sie stabilizator

Dziosi 19 Kwi 2012 17:26 2073 6
REKLAMA
  • #1 10812017
    Dziosi
    Poziom 10  
    Witam.Steruje przez uc i tranzystor przekaźnikiem 5V(czerwony okrąg na dole) . Podłączam na wejście stabilizatora(l7805 zaznaczony czerwonym okręgiem prawy górny róg) 12 z zasilacza antenowego i wszystko działa poprawnie. Gdy Podłączyłem akumulator(12V) na wyjściu stabilizatora nacięcie w czasie zaczęło spadać stopniowo do około 3V. I takim sposobem 2 stabilizatory się zepsuły.
    JAK TEMU ZAPOBIEC! Proszę o pomoc.Nie jestem pewien czy to wina akumulatora.

Na schemacie pomyliło mi się i trzeba w stabilizatorze zamienić IN z OUT w rzeczywistości podłączyłem poprawnie

Sterowanie przekaźnikiem przez uC pali sie stabilizator
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10812134
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Czy schemat pokazany przez Ciebie jest schematem rzeczywistym układu ?
    Czy użyłeś chociaż jeden kondensator 100nF ?, nie wspominając już kondensatorach elektrolitycznych.
    Pozdrawiam. Stefan
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10812141
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Może stabilizator się wzbudza - na wejście i wyjście należy dołączyć 10-100uF względem masy (podręcznikowo to jeszcze do każdego kondensator ceramiczny 10nF bezindukcyjny).
  • Pomocny post
    #4 10812276
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 10812385
    Dziosi
    Poziom 10  
    Stabilizator 1A TO220
    Pobór prądu przez układ 7 led + atmega + przekaźnik
    Na pewno mniej niż 1 A przegrzanie odpada nie grzeje się

Co do przekaźnika jak będe miał możliwość to pomierze
    M4-5H/Zettler AZ822-2C-5DSE przekaźnik 5V

http://sklepelektroniczny.com/product-pol-3741-M4-5H-Zettler-AZ822-2C-5DSE-przekaznik-5V.html

Dodano po 21 [minuty]:

Cytat:
    Witam !
    Czy schemat pokazany przez Ciebie jest schematem rzeczywistym układu ?
    Czy użyłeś chociaż jeden kondensator 100nF ?, nie wspominając już kondensatorach elektrolitycznych.
    Pozdrawiam. Stefan

Schemat jest rzeczywisty nie mam żadnego kondensatora. Gdzie je mam umieścić ? ogólnie to nie wiem po co te kondensatory skoro układ testowałem na napięciu stabilizowanym. A układ będzie działał pod akumulatorem więc napięcie jest już idealne.
  • Pomocny post
    #6 10812804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z stabilizatorem L7805, który przegrzewa się i ulega uszkodzeniu podczas zasilania z akumulatora 12V, mimo że działa poprawnie z zasilaczem antenowym. W odpowiedziach zasugerowano, że brak kondensatorów na wejściu i wyjściu stabilizatora może powodować jego wzbudzanie. Użytkownik potwierdził, że nie użył kondensatorów, a jego układ pobiera mniej niż 1A. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania kondensatorów elektrolitycznych oraz ceramicznych zgodnie z dokumentacją techniczną stabilizatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA