logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony J5 - Ładowanie tylko po wyłączeniu telefonu, co może być przyczyną?

felixgotom 07 Sty 2005 01:18 945 2
  • #1 1116752
    felixgotom
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.

Niedawno odkupiłem za grosze Sony J5 (stan: "bardzo używany") i po doprowadzeniu go do stanu używalności stwierdzam, że telefon ładuje się TYLKO wtedy gdy sam sie wyłączy.
    Tzn. że żeby go naładować muszę zaczekać aż bateria (Li-ION) rozładuje się, wyłączy sie telefon, !!!skasuje się czas i data!!!, i dopiero wtedy, po podłączeniu ładowarki proces ładowania może sie rozpocząć.

Nie muszę chyba mówić, że jest to wyjątkowo uciążliwe, zwłasza gdy (tak jak w moim przypadku) bateria trzyma jeden dzień (i codziennie muszę ustawiać czas i datę!!!). Podobno ten telefon miał tak od nowości.

Gdyby bateria była NiCd to jeszcze zrozumiem ale to Li-ION (a je można doładowywać bez obawy o stan baterii).

W związku z powyższym problemem mam kilka pytań:
    1. Czy wszystkie J5 tak mają?
    2. Czy to wina softu a może baterii?
    3. Jeżeli soft to czym flashować?
    4. Jeżeli baterii to czy można coś zrobić z układem w baterii (np. mogę wymienić na ten z J6)?
    5. Czy ktoś miał podobny problem i (jeśli tak) to co zrobić?

Pozdrawiam i z góry dzięki.
    Tomek
  • #2 1215604
    jedrej
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    1.słyszałem że wszystkie j5 tak mają
  • #3 1215778
    willy102
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja mam j5 i jak rozładuje się bateria to nie traci ustawień daty i godziny. Dzieje się to tylko w nieorginalnych bateriach ,trzeba wtedy podmienić płyte z orginalnej bateri i wszystko będzie dobrze. Ja ostatnio wykonałem taki zabieg. Pozatym poprzednio zdarzało mi się że fon się resetował.

pozdr
REKLAMA