logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz skaner - odszyfrowanie napięć i ich przyłożenie.

argoncyc 20 Kwi 2012 09:58 2760 4
REKLAMA
  • #1 10814292
    argoncyc
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,

zakupiłem skaner canoscan 8800f, niestety bez zasilacza.

Jego model to : QK1-3545-000, tutaj można znaleźć jego tablice znamionową :

Według niej, zasilacz ma napięcie 32V , 0,7A.

Problem polega na tym, że wtyczka jest 3 pinowa i nie wiem jak jest ono przyłożone.
    Posiadacz takiego skanera i zasilacza, zmierzył go dla mnie i wyniki mnie zaskoczyły:

Kiedy spojrzeć wtyczce "w dziurki", tak że zaczep blokujący jest na górze, a dziurki roboczo oznaczyć jako abc, to 

Vab = 0
    Vac = 11,5V
    Vbc = 11,5V

i plus jest na "c".

i drugi pomiar jaki wykopałem w internecie

When i take the plug out of the 8800f and see it from the top and with the contact ends towards me i measure 31,5 V between the left (-) and the right (+) contact. 

Strangely enough i also measure 10V between the middle contact (-) and the right (+) contact. And about 1V between the left contact (-) and the middle contact. 
    For me it's not quite clear were this middle contact is used for but note that i measured with a digital Voltmeter (very high resistance) and with the plug unplugged so there was no load whatsoever on the power supply. 
    My suspicion is that this middle contact maybe is used for filter purposes or for a feedback to the powersupply but as said i'm not sure of that so you have to find that out for yourself. 

Czy ktoś mógłby mi rozszyfrować dlaczego na tabliczce jest 32V a na wtyczce 2x11,5V.
  • REKLAMA
  • #2 10958043
    obcy66
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam i jak problem rozwiązałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 10959054
    argoncyc
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Zamowilem w autoryzowanym serwisie za 100zl netto
  • REKLAMA
  • #4 10961336
    obcy66
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a mógłbym prosić namiary na ten serwis , szkoda by tak stał i się kurzył ... a przydał by mi się bardzo
  • #5 10961390
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2308
    Reszta PW/ komunikatory!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
REKLAMA