logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[CSS] Jak podświetlić aktywny link w menu i przykleić stopkę w CSS/JS?

Marcel_Duchamp 20 Kwi 2012 16:11 2119 1
REKLAMA
  • #1 10815288
    Marcel_Duchamp
    Poziom 9  
    Stworzyłem stronę w oparciu o CSS i JS, ale mam kilka problemów:
    1. Chcę, by w bocznym menu link prowadzący do aktywnej strony był podświetlony, ale by po najechaniu na inny link z tego menu to ten był w zamian podświetlony. Zrobiłem to za pomocą "onmouseover" i "onmouseout". I działa, ale jako że podświetlenie wywoływane jest za pomocą "onmouseover", dopóki nie przejadę kursorem po menu, nie wywołam zdarzenia. Co zrobić by wywołać je wraz z załadowaniem strony? Poradzono mi, by użyć cookie, ale nie wszyscy je akceptują, wolałbym więc tego uniknąć.
    2. Podobnie jeśli chodzi o kolor aktywnego linku: kolor ma być biały tylko, kiedy link jest podświetlony, a zatem cały czas za wyjątkiem sytuacji, kiedy kursor
    znajduje się nad którąkolwiek inną pozycją z menu. I nie mam pomysłu jak to zrobić.
    3. Nie mogę przykleić stopki, ląduje na dole okna, nie dole strony - tj. kiedy na stronie pojawia się więcej treści niż długość okna, stopka nachodzi na treść. Rozwiązania znalezione w Internecie (np. tu: http://ryanfait.com/resources/footer-stick-to-bottom-of-page/) u mnie z jakichś powodów nie działają. Podglądając stronę w FireBugu widzę, że znacznik body sięga tylko połowy strony, dlaczego? Przez to też w dolnych rogach strony nie zmienia się kursor, choć powinien.
    Z góry dziękuję za pomoc.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: CSS
  • REKLAMA
  • #2 10816172
    jan1996
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Pierwsze co to proponuje użycia biblioteki JQuery powoduje ona gigantyczne ułatwienie pracy. Co do 1. możesz uzyć właściwości
    Kod: Javascript
    która przechowuje ścieżkę do pliku czyli https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10814301#10814301 pogrubiona część linku. Wtedy wystarczy prosty if sprawdzający wszystkie linki czy mają taki sam atrybut href co właściwość. Oczywiście z użyciem JQuery można to to bardziej zoptymalizować. 2. nie rozumiem w czym rzecz. 3. najlepiej daj kod albo jeszcze lepiej link :D do strony z tą stopką, raczej nie powinno być problemów powinien wystarczyć div na samym końcu.
REKLAMA