logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program, do monitorowania zmian na stronie i w razie zmian kliknie w coś

maciek9991 21 Kwi 2012 23:00 2822 6
  • #1 10819909
    maciek9991
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Nie wiedziałem w zasadzie jak napisać tytuł i nie wiedziałem, który dział bardziej odpowiedni. ;)
    Więc tak:
    Chciałbym, abyście mi polecili/pomogli w zrobieniu (akurat tej opcji się obawiam) program, który:
    Jak mu każę, to monitoruje zmiany na stronie co kilka sekund.
    Jeżeli wykryje zmiany, to zaloguje się na tej stronie i przejdzie do odpowiedniej zakładki, np. http://www.strona.pl/costam/jeszczecus/index.php i znowu kliknie, gdzie mu wcześniej każe (powiedzmy w napis OK), a później jeszcze wpisze pewne dane, np. tam, gdzie napisane jest "nr. telefonu", to w polu poniżej wpisze numer telefonu, który wcześniej ja mu podam.
    Czyli tak:
    Szukam czegoś co połączy klawisz F5 z ludzką ręką i myszką oraz autofill'em.

Co na to powiecie? ;)
  • Pomocny post
    #2 10820092
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Da się, ale za dużo tego "pewne" i "powiedzmy".
    Napisanie takiego programu - to nie pięć minut - więc zastanów się, czy warto komuś zapłacić (lub się pomęczyć samemu).

Podpowiedź dla programisty:
    środowisko .NET -> System.Net.HttpWebRequest i pokrewne...
    oczywiście świat nie kończy się na .net :)
  • #3 10821089
    maciek9991
    Poziom 12  
    mickpr napisał:
    Da się, ale za dużo tego "pewne" i "powiedzmy".
    Napisanie takiego programu - to nie pięć minut - więc zastanów się, czy warto komuś zapłacić (lub się pomęczyć samemu).

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem, czy sam jestem w stanie coś takiego napisać, dlatego chciałbym się zapytać, czy gdybym podał wszystkie szczegóły komuś itd, to ile ktoś mógłby sobie za takie coś policzyć?
  • Pomocny post
    #4 10821222
    mickpr
    Poziom 39  
    maciek9991 napisał:
    Nie wiem, czy sam jestem w stanie coś takiego napisać,

Zapewniam ciebie, że jesteś w stanie (również zostać programistą, czy kim tam chcesz) - pytanie tylko ile czasu ci to zajmie.
    Ogólnie mówiąc - piszesz program, który odczytuje stronę z serwera - porównuje (np. CRC32) ją z poprzednią wersją. Czasem musisz pominąć niektóre elementy (czasem strona zawiera datę wygenerowania, więc będzie "inna" za każdym requestem).
    Następnie wysyłasz żądanie HTTP z powrotem do serwera z danymi.
    Jeśli takich interakcji jest więcej - trzeba to odpowiednio przemyśleć.
    Jeśli wysyłasz informacje na stronę która się zmienia - musisz napisać w miarę inteligentny "parser", który odkryje, że pole np. login nazywa się tak, a pole hasło - w inny sposób. Każdą taką interakcję da się zastąpić automatem. Tylko - jak wspomniałem - to "kupa" roboty.
  • #5 10832986
    maciek9991
    Poziom 12  
    mickpr napisał:

Zapewniam ciebie, że jesteś w stanie (również zostać programistą, czy kim tam chcesz)[...]
    [...]Tylko - jak wspomniałem - to "kupa" roboty.

No tak, mam zamiar iść do jakiegoś technikum informatycznego, to może się przydać. ;)
    W takim razie dużo mi już wyjaśniłeś. A mógłbyś podesłać jakieś poradniki dotyczące czegoś takiego? Spróbuję coś stworzyć, jednak już po egzaminach. Jeżeli to pomoże, to znam logo [ :D ], html [ :D ] i trochę php też. ;)
    Czytałem też o VB i coś tam tworzyłem, ale nic szczególnego.
  • Pomocny post
    #6 10833008
    mickpr
    Poziom 39  
    Ściągnij sobie Visual Studio Express - za darmo - dobre środowisko.
    Polecam ci język C#, ale może być również Visual Basic.
    Zdecydowanie odradzam na tym etapie C++ (zwłaszcza wersje - z ".net", i np. Symbiana). Jak poznasz C# - to C++ poznasz niejako "dodatkowo". Ci, którzy zaczynają od C++ (np DEV-CPP) z reguły nie widzą efektów swojej pracy (poza konsolą), a to frustruje i zniechęca. Nauka nie powinna polegać na przymusie, a na przyjemności (tak uważam).

Kursów na internecie jest mnóstwo. Pamiętaj - że nie od razu Kraków zbudowano. W każdym razie życzę powodzenia.
  • #7 10833086
    maciek9991
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź. Myślę, że nie szybko "obczaje" tą wiedzę i ją przyswoję, ale tematu nie zamykam. W razie co będę pisał jeszcze. Dzięki mickpr, masz "pomógł" ;)

Dodano po 14 [minuty]:

YYY... Jeszcze dobrze nie zainstalowałem VSE, a już ma jedno pytanie (nie dotyczące tego tematu).
    Jak do czegoś we flash'u (dajmy na ten przykład Main.swf) wgrać skrypt *.as?
    Bo w zasadzie w pliku Main.swf jest już skrypt *.as, ale ten jest lekko zmodyfikowany. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do monitorowania zmian na stronie internetowej, który automatycznie loguje się, przechodzi do określonej zakładki i wprowadza dane, takie jak numer telefonu. Odpowiedzi sugerują, że stworzenie takiego programu wymaga zaawansowanej wiedzy programistycznej, a środowisko .NET oraz język C# są rekomendowane do realizacji tego zadania. Użytkownik rozważa naukę programowania i prosi o porady dotyczące materiałów edukacyjnych oraz narzędzi, takich jak Visual Studio Express.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA