logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nadajnika i odbiornika podczerwieni do mikrokontrolera 8051, RC5

mario-exp 07 Sty 2005 15:45 1698 3
REKLAMA
  • #1 1118002
    mario-exp
    Poziom 2  
    Witam.

Jako prace dyplomową chcę zrobić włączanie kompa za pomocą pilota z podaniem jeszcze za jego pomocą odpowiedniego kodu dostepu. Nadajnikiem i odbiornikiem maja sterować mikrokontrolery 8051 i napisany do nich odpowiedni program w Bascomie ;) Niestety mam problem z podczerwienią za pomocą której ma być nadawany sygnał. Nie wiem jaki nadajnik i odbiornik wybrać. Musi to być taki, który nie będzie czuły na jakieś zakłucenia zewnętrzne i najlepiej jakby transmisja odbywała się z udziałem RC5. Gdyby ktoś podpowiedział jaki musze użyć nadajnik i odbiornik to byłbym wdzięczny.

Aha, przy okazji to nie zna ktoś może jakiejs strony internetowej firmy która zajmuje się robieniem obudów do piotów na zamówienie albo stronki na której sprzedaja różne piloty. Taki od telewizora się nie nadaje bo nie potrzeba mi tylu przycisków ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1119198
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    www.nikomp.com.pl tam masz full ruznych obudow kadzdy znajdze cos dla siebie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1120296
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    www.seguro.pl - tam masz diody IR i odpowiednie ototranzystory. CO do RC5 to za geberowanie i dekodowanie odpowiedzileny jest układ sterujący, a ne nadajnik elementy IR, w twoim wypadku mikrokontrolery.
    Dziwne jest tylko to, że chcesz pilota robic samodzielnie z kodem RC5 bo prościej by było wykorzystać gotowego pilota i zrobić tylko odbiornik.
  • #4 1120693
    mario-exp
    Poziom 2  
    Chcę z tej pracy dostac dobrą ocene więc musze zrobić dużo sam ;) Poza tym gotowy pilot mnie nie satysfakcjonuje bo chce to zrobic po swojemu z własnym "oprogramowaniem".
REKLAMA