logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fax w HP Color LaserJet CM2320 MFP podłączony do centralki.

Grubskee 23 Kwi 2012 19:08 3838 13
  • #1 10825553
    Grubskee
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Witam mam do skonfigurowania dwa urządzenia wielofunkcyjne HP Color LaserJet CM2320 MFP podłączony do centralki tel i urządzenie wielofunkcyjne brother ale nie pamiętam modelu podłączone pod osobny nr. tel. moje pytanie brzmi jak skonfigurować to urządzenie tzn narazie zrobiłem tak;
    1.Urządzeniu brother na osobnym numerze przydzieliłem nr w takim formacie 957623xxx a HP 957621xxx z brothera do HP mogę wysłać ale z HP do brothera nie ponieważ odzywa się automat mówiący że nie ma takiego numeru (dzwoniąc gdzie kolwiek na lini 7621xxx trzeba najpierw zadzwonić pod 0 by połączyć się z centralką a potem dopiero wybrać numer i zadzwonić) dodając na początku 0 w numerze brtothera a więc wysyłam fax pod 0957623xxx także odzywa się automat mówiąc iż nie ma takiego nr. (tak samo się dzieje gdy w ustawieniach faksu dodam prefiks 0 który potem dodaje się automatycznie) sprawa jest też o tyle dziwna że wysyłając FAX z brothera do HP dzwoni także telefon na lini 7621xxx niezależnie od tego czy ktoś go odbierze czy nie FAX się wydrukuje ale to chyba nie jest normalne? nie wiem bo pierwszy raz mam do czynienia z FAXami. Jak rozwiązać ten problem? wymiana centralki na nowszą? a jak tak to jaką żeby było tanio? i co zrobić aby ten tel nie dzwonił?

Dodano po 1 [godziny] 53 [minuty]:

Dodaję schemat:
    https://obrazki.elektroda.pl/3649387200_1335207316.jpg

Dziwne jest też to że się czasem rozłącza internet może to przez to że nie przy wszystkich telefonach są splitery i mikrofiltry? co dziwne Fax Brother (957623xxx) był podłączony do gniazdka tel. przez mikrofiltr. Wgl bezsensowne jest aby istniała ta osobna linia dla FAXu czy da się wykombinować jakiś prosty zamiennik może działać np. skanować dokument na komputer a potem wysyłać go do drukarki HP? a może da się jeszcze prościej?
  • #2 10826384
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    wg mnie instalacja bez sensu. Na jednym numerze nasz dwa telefony, fax plus internet a więc normalne że wszystko dzwoni na raz, a na drugim numerze drugi fax. Poza tym co to za centralka do której jest przyłączony tylko fax. Osobiście to bym to wszystko zlikwidował kupił mała centralkę telefoniczną taką np 2linie miejskie 6 wewnętrznych i po sprawie. Odpowiednio oprogramować i będzie działać. Ponadto zyskujesz funkcjonalność z każdego wewnętrznego telefonu będziesz mógł zadzwonić na miasto po dowolnej linii telefonicznej będziesz mógł przełączać pomiędzy telefonami jak i na dowolny fax. A internet wydzielasz z linii telefonicznej przed centralką a ta linię właczasz w centralę przez filtr.
  • #3 10826755
    Grubskee
    Poziom 23  
    To jest instalacja w bibliotece. Są trzy tel na jednym numerze :)

Dodano po 3 [minuty]:

Nie wiem czy do centralki idzie tylko fax, może z tej centralki wychodzą kable na pozostałe tel o tym samym numerze i tak pewnie jest bo trzeba zadzwonić pod 0 czyli do centralki z każdego z tych tel. a potem wpisywać nr. a da się połączyć wszystkie 3 tel pod jeden nr. w skrzyneczce tp?

Dodano po 6 [minuty]:

Ale tnąc koszta to ile kosztuje ta druga linia gdzie jest tylko FAX? opłaca się ją wgl. mieć? bo chodzi Ci o to żeby tel były na jednej linii a internet na osobnej tak? :)
  • #4 10828957
    Grubskee
    Poziom 23  
    Po rozebraniu centralki i puszki pod nią załączam nowy schemat tej sieci:
    https://obrazki.elektroda.pl/3553088500_1335284416.jpg
    Aha centralka to ELNIX CTL MINI a jeżeli chodzi o FAX to teraz już wiem że ta centralka to tzw PABX a ja ustawiałem FAX w trybie FAX/TEL zamiast PABX więc chyba będzie działać po ustawieniu na PABX

Dodano po 49 [sekundy]:

Z tą siecią prowadzę też inny wątek na elektrodzie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2280536.html#10828898
  • #5 10829279
    Janusz.P
    No wiec ta centralka umożliwia podłączenie 1linii miejskiej i czterech wewnętrznych i tak to wygląda że do niej masz podłączoną linię miejską i wewnętrznie telefony i faks. Ze schematu wynika że jest ok podłączona linia miejska przez filtr; Ta skrzyneczka o której piszesz to wg mnie tylko zwykła krosówka. do której idą kable od centralki do pozostałych telefonów. Każdy z tych telefonów i fax podłaczone do tej centralko mają na pewno swoje numery wewnętrzne. To który aparat dzwoni należy oprogramować w centralce - niestety nie znam tej centralki . Tu krótki opis tej centralki http://www.elektronix.pl/ctl_mini.htm
    a tu znalazłem na forum instrukcję https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic101886.html
  • #6 10829406
    Grubskee
    Poziom 23  
    Nie jest dobrze podłączona przed rozgałęzieniem na tel i net powinien być przecież Splitter rozdzielający sygnały tel od szerokopasmowych, a na linii do tel dodatkowo ten mikrofiltr, zgadza się?

Dodano po 2 [minuty]:

A i czy to powinno być połączone skrętką? a nie takim przewodem:

Fax w HP Color LaserJet CM2320 MFP podłączony do centralki.
  • #7 10829689
    Janusz.P
    no jeśli dobrze rozumuje ten twój schemat to jest dobrze połączone, a kabel na zdjęciu to kabel elektryczny i na upartego można też na tym podłaczyć na nieduże odległości telefon
  • #8 10830209
    Grubskee
    Poziom 23  
    http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358021/instrukcja_livebox_366613532.pdf

Z gniazdka wychodzi rozdzielacz sygnału a pod tel dodatkowo mikrofiltr na moim schemacie tego nie ma, w miejscu gdzie jest węzeł tzn. łączy się linia NET i TEL nie ma dwóch osobnych linii wszystko idzie dwoma żyłami kabla a nie czterema czyli oddzielnie internet oddzielnie tel.
  • #9 10830484
    Janusz.P
    wg schematu ta 1 para (żóta na schemacie to podłaczenie internetu do modemu - i tyle Przez skrzyneczkę tylko przechodzi. Podłaczenie telefonów to kolor czerwony. Czyli z linii filtr do centralki a potem z centralki podłaczenia do dwóch telefonów przez skrzyneczkę i wg mnie w skrzyneczce nie łaczą się te czerwone z żółtym to jest tylko skrzyneczka krosownicza. Ze schematu wynika że w skrzyneczce masz jeszcze jedną parę wolną do podłaczenia telefonu. Jeżeli tak to jest to jest ok. i ma tak być.
  • #11 10830556
    Janusz.P
    Nie koniecznie Jezeli masz zalożony filtr na wejściu do centrali to spliter po co.
    Tak jak masz w tej instrukcji neostrady do lini telefonicznej modem jest podłaczony bezpośrednio a telefon przez filtr. Tak samo masz na schemacie twojej sieci Modem bezpośrednio (żóty przewód) a centralka przez filtr i wszystkie telefony do centralki.
  • #12 10831244
    Grubskee
    Poziom 23  
    Skoro są problemy i internet się rozłącza to splitter na pewno nie zaszkodzi, co?

Splitter lub spliter (ang. split - podzielić) to rodzaj filtru elektronicznego wykorzystywanego do rozdzielania sygnałów. Jeżeli w jednym przewodzie przesyłane są dwa rodzaje fal o różnej częstotliwości, to splitter pozwala na rozdzielenie ich od siebie. Zwykle ma on jedno wejście i dwa wyjścia. Odbiera dwa sygnały o różnych częstotliwościach nośnych. Wewnątrz splitter zawiera dwa filtry środkowo-przepustowe. Ich charakterystyki są tak dobrane, że na każde z wyjść trafia tylko odpowiedni sygnał.

Dodano po 4 [minuty]:

Janusz.P napisał:
    no jeśli dobrze rozumuje ten twój schemat to jest dobrze połączone, a kabel na zdjęciu to kabel elektryczny i na upartego można też na tym podłaczyć na nieduże odległości telefon

Na nim podłączony jest i internet 6Mb i telefon z gniazdka do skrzyneczki ma dobre 15m po drodze zbiera wszystkie zakłócenia, poza tym niektóre kable nie są łączone złączką do kabli telefonicznych lecz po prostu są skręcone z sobą :)
  • #13 10831420
    Janusz.P
    jeżeli cytujesz definicję podręcznikową to zapomniałeś jeszcze o jednym że spliter to najczęściej element pasywny a więc wprowadzajacy dodatkową tłumienność w tor. Filtry bezstratne istnieja tylko w teorii. Nasza dyskusja zaczyna przypominac dyskusję akademicką a nie o to przecoez chodzi na forum.Te 15 metrów kabla raczej nie ma znaczącego wpływu wg mnie na jakośc połaczenia internetowego ale jeżeli chcesz mieć pewnośc to zamień go na normalny kabel telefoniczny. Przyczyną może być ogólna kiepska jakość kabla w kierunku centrali. Niektóre kable użytkuje się ponad sto lat. Na początek to ja poprosiłbym dostawcę internetu o sprawdzenie jakości łacza, no i poprawiłbym te połaczenia kabli które ja piszesz są poprostu ze sobą skręcone bo tu może tkwi problem.
  • #14 10833013
    Grubskee
    Poziom 23  
    Taka dyskusja jest bardzo bardzo pomocna dziękuję za cierpliwość :) Odczytane parametry z DSLAMów niby są wporządku :)

Dodano po 4 [minuty]:

a więc ten rozdzielacz sygnału od TP nie jest żadnym spliterem lecz tylko rozgałęzia sygnał?

Dodano po 1 [minuty]:

W tym osobnym wątku dotyczącym tej sieci ktoś inny pisał aby założyć ten spliter
    jimasek napisał:
    Grubskee napisał:
    A wracając do filtrów to muszę na każdym telefonie założyć splitter który odzieli częstotliwości tel od neta i mikrofiltr który przeciwdziała szumom i trzaską za spliterem tak?

Tak zgadza się.

Dodano po 6 [minuty]:

A wracając do faksu to czy mając dalej ten sam nr. tel mogę podłączyć go do centralki tak by ta rozpoznawała iż jest to faks i wysyłała sygnał tylko na linię faksu i żeby telefony nie dzwoniły?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z konfiguracją dwóch urządzeń wielofunkcyjnych: HP Color LaserJet CM2320 MFP oraz urządzenia Brother, które są podłączone do centralki telefonicznej. Wysyłanie faksów z Brothera do HP działa, natomiast odwrotna operacja kończy się komunikatem o braku numeru. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z ustawień centralki, która wymaga dodania prefiksu '0' do numeru faksu. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące podłączenia centralki ELNIX CTL MINI, konieczności użycia filtrów i splitterów do rozdzielania sygnałów telefonicznych i internetowych oraz poprawności połączeń kablowych. Użytkownicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogłoby być zainstalowanie nowej centralki telefonicznej, aby poprawić funkcjonalność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA