logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do dyktowania tekstu przez mikrofon i automatycznego zapisu?

gutek18 07 Sty 2005 17:15 1944 6
REKLAMA
  • #1 1118315
    gutek18
    Poziom 11  
    poszukuje programu dzięki kturym nie musiał bym przepisywać pracy siostrze tylko dyktował przez mikrofon a ten program by to pisał bo już mam dość pisanai i mam mało czasu a tego jest wpierony
  • REKLAMA
  • #2 1118477
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    pewnie ze tak komputer ma sluzyc .w przyszlosci moze wojny prowadzic za nas
  • REKLAMA
  • #3 1118506
    kilkir
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Z tego co się orientuję to takiego programu żeby dyktować po polsku i komputer pisał to niema. Kiedyś miałem taki program ale do angielskiego ale nie pamiętam nazwy
  • REKLAMA
  • #4 1118630
    kobol
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Buhaha :P może jeszcze ten program nauczy się za twoją siostrę i obroni pracę. Fajny problem. Tak na poważnie to jak na razie nie słyszałem o takim programie, choć nie wątpię że coś takiego jest ale chyba nie po polsku. Najprawdopodobniej pozostaje Ci zakasać rękawy owinąć palce plastrami i zabrać się za pisanie.
  • REKLAMA
  • #5 1118689
    bommer
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Gutek18 słuchaj jest takie coś ale to sie nazywa syntezator mowy :) natomiast jeśli chciałbyś to mieć w domu musiałbyś być "ślepy" czyli niewidomy gdyż takie zabawki są bardzo drogie i tylko dla osób niewidomych aby pomóc im w pisaniu na komputerze. Niestety na dzień dzisiejszy w polsce można kupić jedynie z językami angielskim niemieckim i kilka innych ale raczej te z bogatszych krajów. Tak więc możesz sobie oczy wypalić i iść do NFZu i starać sie o takie urządzonko ale nie wiem co ci po nim jeśli nie będziesz w stanie czytać :)
    Pozdrawiam
  • #6 1119439
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    witam

Oto co szukasz. Najwieksze doswiadczenia w tej dziedzinie ma firma IBM ze swoim programem VIA VOICE. program rozpoznaje mowe ludzka i konwertuje ja do textu. niewiem natomiast jak sprawa ma sie z jezykiem polskim. prace tego programu widzialem w jezyku niemieckim w jednej z pierwszych wersji tego programu przed kilkoma laty ale przeciez program byl napewno w dalszym ciagu poprawiany i poszerzany. a wiec jest to rozwiazanie które szukasz ale moga byc problemy z jezykiem.
    text taki musialby byc poddany jskiemus polskiemu slownikowi wyrazow celem poprawienia błędów.np MS Word
    moze jest ten program równiez w wersji polskiej (rozpoznawania wyrazów jezyka polskiego

jest tez "Dragon NaturallySpeaking"
    http://www.abitz.com/spracherkennung/spracherkennung.php3

http://www.scansoft.de/viavoice/matrix/

http://www.ocr-systeme.de/viavoice.htm

znalazlem strone IBM polska gdzie mozesz równiez poszukac w jezyku polskim zobacz sklep IBM http://www.ibm.com/products/pl/
  • #7 1119758
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    syntezator mowy to nie program przetwarzajacy mowe na tekst tylko w druga strone tak dla wiadomosci niektórych....
    polskich wersji brak a te które są dzialaja raczej srednio - dzialanie polega na rozpoznawaniu poszczegolnych sylab i tworzenie z nich odpowiedniego tekstu
    bardzo czule na akcent i sposob wymowy wiec nie zawsze poprawnie dzialajace....

kolega to niech lepiej poszuka kogos kto biegle pisze na maszynie tekst dyktowany - zapraszam do sądu....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła poszukiwania programu do dyktowania tekstu przez mikrofon z automatycznym zapisem na komputerze, szczególnie w języku polskim. Uczestnicy wskazali, że obecnie brak jest skutecznych programów rozpoznających mowę w języku polskim, choć istnieją rozwiązania dla języków takich jak angielski czy niemiecki. Wspomniano o programach rozpoznających mowę, takich jak IBM VIA VOICE oraz Dragon NaturallySpeaking, które konwertują mowę na tekst, jednak ich wsparcie dla języka polskiego jest ograniczone lub niepewne. Zwrócono uwagę, że syntezatory mowy działają odwrotnie – generują mowę z tekstu, a nie odwrotnie. Programy te są wrażliwe na akcent i sposób wymowy, co wpływa na ich skuteczność. W Polsce dostępne są głównie rozwiązania dla osób niewidomych, które są kosztowne i niekoniecznie przystosowane do codziennego użytku. W efekcie, obecnie najczęściej rekomenduje się ręczne pisanie lub poszukiwanie osób potrafiących szybko przepisać dyktowany tekst.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA