logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 1410 - błąd tuszu po wymianie kardridży, co robić?

Wini 230 28 Kwi 2012 12:34 3823 10
REKLAMA
  • #1 10840477
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Posiadam drukarkę HP PSC 1410. Około miesiąc temu zakupiony był nowy nieoryginalny kolorowy krdridż, oraz napełniony maszynowo czarny. Wyczyściłem też prowadnice karetki, encoder, oraz gąbki czyszczące kardridże. Po pewnym czasie nie używania drukarki drukarka wydrukowała jedną stronę początkowo niewyraźną, ale stopniowo zwiększającą przejrzystość. Po wydrukowaniu wyświetliła błąd tuszu, którego nie można skasować. Po włączeniu drukarki karetki nie ruszają się z miejsca. Przez około 2 sekundy drukarka wykonuje jakieś swoje czynności, a następnie wyświetla błąd.
    Próbowałem zresetować kardridże. Zakleiłem jeden styk włożyłem kardridż do drukarki, ale drukarka nie chciała wydrukować strony testowej. Po odklejeniu styku błąd zniknął. Drukarka wydrukowała jedną stronę całkiem wyraźnie, potem ponownie wyświetliła błąd.
    Czy jest to uszkodzenie któregoś z kardridży, czy może samej drukarki ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10841326
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja bym podejrzewał przede wszystkim wadliwy kartridż i jeśli to możliwe, spróbował drukować z innym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10841702
    konmaj
    Spec od drukarek
    Jeśli kartridż jest uszkodzony elektronicznie, to nie da się naprawić, zacznij jednak od dokładnego wyczyszczenia styków na kartridżu i w karetce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10842226
    konmaj
    Spec od drukarek
    Albo sprawdzić tą drukarkę z innym katrtidżem, albo sprawdzić ten kartridż w innej kompatybilnej drukarce.
  • #7 10842250
    Wini 230
    Poziom 23  
    Nie mam możliwości sprawdzenia kartridża. Czy objawy wskazują na jakieś możliwe uszkodzenie samej drukarki ? W trakcie jej czyszczenia i montażu prowadnicy karetki zagiąłem niechcący ten plastikowy okrągły encoder znajdujący się przy zębatce, ale mimo tego drukarka drukarka drukowała bez żadnych problemów. Czy nieco zagięty encoder może być przyczyną pojawienia się tego typu błędu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10842313
    konmaj
    Spec od drukarek
    W takim razie, być może błąd nie dotyczy kartridży. Rozumiem, że drukarka jest zainstalowana na komputerze i wydruki były robione z komputera? Jeśli tak, to przy wystąpieniu błędu na ekranie powinien się pojawić komunikat dotyczący przyczyny tego błędu (np. problem z tuszem czarnym, kolorowym, zacięcie papieru itp.).
  • #9 10842736
    Wini 230
    Poziom 23  
    Jest zainstalowana na komputerze, ale korzystam z Linuksa, na którym nie mam oprogramowania do tej drukarki.
    Czyściłem drukarkę ponieważ drukowała głośno i wolno a po wydrukowaniu strony nie oddawała papieru, tylko wyświetlała błąd tuszu i papieru. Wysuwała całkowicie wydruk, dopiero po skasowaniu błędu. Prowadnicę i encoder karetki umyłem mydłem, dobrze spłukałem i wytarłem. Na encoderze nie powstały żadne zarysowania. Wilgotną szmatką przeczyściłem też wałki papieru widoczne po zdjęciu obudowy. Usunąłem także złogi tuszu z gąbek czyszczących kartridże. Po tych czynnościach drukarka przestała wyświetlać błędy, zaczęła drukować nieco ciszej i szybciej, oraz zawsze oddawać wydruk. Po około dwóch tygodniach nieużywania zaczęła wyświetlać błąd tuszu.
  • #10 10842883
    konmaj
    Spec od drukarek
    Niestety, ale bez sprawdzenia z innymi tuszami nic więcej nie można zrobić - tusze mogą być nawet puste lub zaschnięte, ale żeby były sprawne elektronicznie. Najczęstszą przyczyną błędów w drukarkach są właśnie tusze, więc tylko wymiana na inne może zweryfikować, czy problem dotyczy ich czy też szwankuje sama drukarka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP PSC 1410, która po wymianie kartridży (nowy kolorowy i napełniony czarny) wyświetla błąd tuszu i nie drukuje. Po czyszczeniu prowadnic karetki i styków, drukarka początkowo działała, ale po pewnym czasie znów pojawił się błąd. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kartridża lub samej drukarki, zwłaszcza po zagięciu encodera. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w wadliwym kartridżu, a jedynym sposobem na weryfikację jest przetestowanie innego kartridża. Użytkownik planuje zanieść kartridże do serwisu w celu sprawdzenia ich stanu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA