logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przenośne nagłośnienie do sali fitness 180m2 za 5000 zł?

diqz 29 Kwi 2012 12:33 1817 7
REKLAMA
  • #1 10843183
    diqz
    Poziom 9  
    Hej!

Potrzebuję nagłośnić salę na zajęcia fitness.
    Sala ma ok 180m2 i ćwiczyć na niej będzie ok. 50 osób

Jest to sala w szkole, tak więc przed zajęciami rozstawiam i po zajęciach zwijam.

Mogę wydać ok. 5000 co polecacie?

Pozdrawiam. :-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10848687
    diqz
    Poziom 9  
    Hej!

Dzięki za odpowiedź. Poczytałem trochę i ten sas 18 na serio wyglada fajnie. Martwi mnie tylko duża waga zestawu.

Może wystarczą jakieś dwie kolumny aktywne, plastikowe?
    Wiem, że bas będzie wtedy słaby, ale może możecie polecić jakiś model/firmę, gdzie ten bass nie był by taki "kulawy"

W sumie to będzie to kosztowało trochę więcej kasy ok. 6000 to nie ma problemu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10851106
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    diqz napisał:
    więc przed zajęciami rozstawiam i po zajęciach zwijam.

Sprzęt za każdym razem przywozisz, wnosisz a po zajęciach zabierasz do domu? Jeśli tak, to dwie paczki RCF ART 315A, w zupełności wystarczą.
    http://www.rockonpro.pl/rcf-art-315-a-mk2

Pozdrawiam.
  • #5 10852347
    diqz
    Poziom 9  
    Hej!

Tak, będę to rostawiał i zwijał kilka razy w tygodniu. Mimo, że ten SAS 18 fajny to jednak trochę waży.

Oki te RCF wyglądają fajnie. Zastanawiam się tylko czy kupić nowe 315
    Czy dołożyć parę złotych i kupić używane RCF 725 A

Nie wiem czy to gra warta świeczki.

A i co lepsze, RCF Art-315 czy JBL eon 515?

Pozdrawiam :-)
  • #6 10854649
    DjMapet
    Poziom 43  
    RCF 725A to już profesjonalne paczki i na pewno zabrzmią sporo lepiej, jednak biorąc pod uwagę nieprofesjonalne zastosowanie oraz częste użycie, wybrał bym paczki z gwarancją.

diqz napisał:
    co lepsze, RCF Art-315 czy JBL eon 515?

Nie słyszałem w bezpośrednim starciu, ale paczki są podobnej jakości i z każdej z nich powinieneś być zadowolony. Eon-515 są trochę lżejsze, co nie jest dla Ciebie (tak przypuszczam) bez znaczenia, jednak RCF są trochę tańsze, co już ma (jak mniemam) dla Ciebie mniejsze znaczenie :-).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 10855355
    diqz
    Poziom 9  
    Hej!

Cytat:
    biorąc pod uwagę nieprofesjonalne zastosowanie oraz częste użycie
    :!:

To ja mogę je jakoś zniszczyć? Tzn. czy jak coś źle ustawię, jakieś parametry to mogą się spalić/uszkodzić ect?

I ostatnie pytanie:
    Transporuje sie je w pionie? Czy można położyć?

Dzięki za odpowiedzi zdecyduje się na RCF.

Pozdrawiam. :-)
  • #8 10855670
    DjMapet
    Poziom 43  
    diqz napisał:
    To ja mogę je jakoś zniszczyć

Jeśli będziesz się stosował do zaleceń instrukcji obsługi, to na pewno nic się nie stanie. Poza tym, dobrej jakości kolumny aktywne, posiadają wiele zabezpieczeń elektrycznych, więc nie łatwo doprowadzić do ich uszkodzenia (nie licząc bardzo "uzdolnionych" użytkowników). Niemniej jednak profesjonalny nagłośnieniowiec na pewno, od samego początku będzie wiedział jak się z nimi obchodzić, by służyły długo i bez problemów.

diqz napisał:
    Transporuje sie je w pionie? Czy można położyć?

Będą często przemieszczane, więc należało by się zaopatrzyć w pokrowce. Ja zawsze układam kolumny w samochodzie głośnikiem do dołu, bo widziałem już urwany układ magnetyczny głośnika, w kolumnie transportowanej w pionie, więc nie ma problemu by je transportować na leżąco. Na tylnej kanapie, można paczki wozić w dowolnej pozycji :-).

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje przenośnego nagłośnienia do sali fitness o powierzchni 180 m², w której ćwiczy około 50 osób. Budżet wynosi 5000 zł. W odpowiedziach zasugerowano kilka opcji, w tym zestaw LDM SAS 18, który ma 1600 RMS, ale jest ciężki. Alternatywnie, polecono dwie kolumny aktywne RCF ART 315A, które są lżejsze i bardziej mobilne. Użytkownik rozważa również zakup używanych kolumn RCF 725A, które oferują lepszą jakość dźwięku, ale są droższe. Dyskutowano także o porównaniu RCF ART 315 z JBL EON 515, gdzie RCF jest tańszy, a JBL lżejszy. Użytkownik zadał pytania dotyczące transportu i bezpieczeństwa sprzętu, na co odpowiedziano, że dobre kolumny mają zabezpieczenia elektryczne i można je transportować w pozycji leżącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA