logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać programator LPT w avrdude dla Atmega8 i czy potrzebne sterowniki na Win XP?

Leszczu1985 03 Maj 2012 09:30 1683 6
REKLAMA
  • #1 10854885
    Leszczu1985
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    zrobiłem swój pierwszy układ z mikrokontrolerem Atmega8 i diodą i próbuję go zaprogramować. Wykonałem prosty programator na LPT według schematu http://qsl.net/ba1fb/avrisp.gif ze strony http://qsl.net/ba1fb/ . Niestety, mam teraz problem z użyciem avrdude. Jaki programator powinienem w nim wybrać? Czy muszę instalować jakieś sterowniki dla tego programatora?

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
    Posiadam komputer z Win XP.
  • REKLAMA
  • #2 10855167
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Na BASCOMie ruszy.
    Pomyśl o jakimś na USB bo tak możesz spalić LPT przez nieuwagę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10855749
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6086
    avrdude da się skonfigurować do każdego prostego programatora. Kiedyś ustawiałem takie coś znajomemu, tak żeby działało, pomimo że podłączył zupełnie przypadkowe linie portu LPT do SPI mikrokontrolera. Niestety przez tą uniwersalność dvrdude ma dosyć obszerną dokumentację w której trzeba to znaleźć i przeczytać.

Na XP avrdude wymaga zainstalowania sterownika giveio.

avrdude jest wygodne kiedy wywołuje się go ze skryptu makefile, (razem z kompilacją), albo do automatycznego powielania powtarzających się czynności, do innych zastosowań wygodniejsze jest coś okienkowego.
  • #4 10855910
    Gonza
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    A jak już się uprzesz na LPT, to zrób programator z 74HC244.
    Dla ATmegi8 możesz użyć opisywanego tu na forum programu mkAVRCalculator w wersji demo. Tam sobie wybierzesz w ustawieniach programator STK200.
  • REKLAMA
  • #5 10856101
    Leszczu1985
    Poziom 9  
    jarek_lnx napisał:
    avrdude da się skonfigurować do każdego prostego programatora. Kiedyś ustawiałem takie coś znajomemu, tak żeby działało, pomimo że podłączył zupełnie przypadkowe linie portu LPT do SPI mikrokontrolera. Niestety przez tą uniwersalność dvrdude ma dosyć obszerną dokumentację w której trzeba to znaleźć i przeczytać.

Na XP avrdude wymaga zainstalowania sterownika giveio.

avrdude jest wygodne kiedy wywołuje się go ze skryptu makefile, (razem z kompilacją), albo do automatycznego powielania powtarzających się czynności, do innych zastosowań wygodniejsze jest coś okienkowego.

Rzeczywiście, znalazłem w konfigu jak podłączyć dowolny programator, niestety, nadal nic. Chyba przesiądę się na USB.

Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10856169
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Pobierz Bascom AVR - tam masz taki programator bez kombinowania no i jest GUI.
  • #7 10856283
    Leszczu1985
    Poziom 9  
    11111olo napisał:
    Pobierz Bascom AVR - tam masz taki programator bez kombinowania no i jest GUI.

Dzięki, ale programuję w C i wolę przy tym pozostać. Poza tym, wygląda na to, że problem leży w gnieździe LPT starego komputera. Przerzucę się na USB w nowszym kompie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował układ z mikrokontrolerem Atmega8 i diodą, a następnie napotkał problemy z programowaniem za pomocą avrdude i programatora LPT. Otrzymał porady dotyczące konfiguracji avrdude, w tym konieczności zainstalowania sterownika giveio na systemie Windows XP. Zasugerowano również przejście na programator USB, aby uniknąć problemów z portem LPT. Użytkownik rozważał użycie programu mkAVRCalculator oraz Bascom AVR, ale zdecydował się pozostać przy programowaniu w C. Ostatecznie planuje przenieść się na nowszy komputer z portem USB.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA