logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Riva TNT 2/Pro 32MB - brak tekstur w Need for Speed Underground

A_r_K 09 Sty 2005 12:36 1071 6
REKLAMA
  • #1 1122797
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Witam

Mam takie pytanie czy jest możliwe odpalenie gry ned for speed undegrauna na karcie graficznej riva TNT 2\pro 32mb.
    BO słyszałem że tak ale jak ja zainstalowałem no to gra owszem się odpaliła i nawed niemuliła tylko że tekstura była taka że żamiat napisów mam jakieś paski,kwadracieki a nadoatek nie koloru,tylko odcienie szarości.
    Da się coś z tym zrobić ??
  • REKLAMA
  • #2 1122854
    etomek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    wątpie riva jest zgodna z direct 7 a tam jest 9 i pixel sh...coś tam gdzieś była łatka na to w tedy chodziło tak było w prince of persia
  • REKLAMA
  • #3 1122859
    MarkoJag25
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    W gazetce komputerowej gdzie jest test gry napisano, że na rivie nie pójdzie najgorsza karta jak jest podana to GeForce2, a w przykładowych zestawach np. P3 660 128MB TNT2 napisano niegrywalne
  • REKLAMA
  • #4 1122890
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Słuchaj jest możliwe żebyś grał ale musisz oszukać grę.Po pierwsze zainstaluj DireX 9.0b i odpal grę zobacz jak się zachowa.Po uruchomieniu gry wyłącz ją ale nie wyłączej kompa.Odinstaluj wtedy szybko tego DireXa i zainstaluj 8.0 Powinno chodzić bo gram właśnie na takiej grafie i mi chodzi płynnie.
  • #6 1123337
    A_r_K
    Poziom 29  
    Ocena: 24
    Jak w xp odinstalować directx 9.0b ??
  • REKLAMA
  • #7 1123352
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    A_r_K napisał:
    Jak w xp odinstalować directx 9.0b ??

Istnieją programy do tego celu takie jak na przykład ten http://www.dxbuster.de/index_e.html

Nie radziłbym Ci sie z tym bawić bo na pewno Ci to nic nie da a tylko możesz poweaznie zaszkodzić swojemu systemowi przez takie wyrżnięcie directa. Wiem bo sam kiedyś musiałem przez to reinstalować wina.

Jeśli zainstalujesz dx8 NFS poprostyu Ci sie nie odpali.

Podsumowanie tematu

✨ Karta graficzna Riva TNT 2/Pro 32MB ma problemy z poprawnym wyświetlaniem tekstur w grze Need for Speed Underground, objawiające się brakiem kolorów i pojawianiem się szarych pasków oraz kwadracików zamiast napisów. Przyczyną jest prawdopodobnie niezgodność karty z DirectX 9 oraz zbyt mała ilość pamięci VRAM. Oficjalne testy wskazują, że minimalną kartą do gry jest GeForce2, a konfiguracje z TNT2 są uznawane za niegrywalne. Próba obejścia problemu polega na instalacji DirectX 9.0b, uruchomieniu gry, a następnie szybkiej deinstalacji DirectX 9 i instalacji DirectX 8.0, co może pozwolić na płynne działanie gry, choć jest to ryzykowne i może uszkodzić system. Alternatywnie można spróbować użyć narzędzia 3D Analyzer, które może poprawić kompatybilność grafiki. Deinstalacja DirectX 9 w Windows XP wymaga specjalnych programów, jednak ich użycie nie jest zalecane ze względu na ryzyko uszkodzenia systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA