logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP na Dell PowerEdge 1950 - brak wykrywania dysków RAID 1

luczaj 08 Maj 2012 15:57 3012 8
REKLAMA
  • #1 10874726
    luczaj
    Poziom 2  
    Witam,

mój problem polega na tym, że nie mogę zainstalować windows-a xp na tym sprzęcie. Otóż po załadowaniu instalatora windowsa nie widzi dysków (Ustawione na raid 1). Sprzęt poleasingowy. Dodam, że nie mam żadnego softu. Domyślam się, że pewnie brakuje sterowników do dysków.
  • REKLAMA
  • #2 10875449
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Potrzeba sterownika do kontrolera raid, którego instalator windows może nie posiadać. Podczas instalacji możesz wskazać sterownik z dyskietki wciskająć klawisz F6 lub zintegrować sterowniki raid z instalatorem windows za pomocą programu nlite. Musisz tylko znać typ kontrolera.
  • #3 10875523
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Nie musi być dyskietka, może być pendrive.
  • REKLAMA
  • #4 10876975
    luczaj
    Poziom 2  
    Stacji dyskietek w tym nie ma, więc to odpada. Jeśli chodzi o instalacje z pendrive to w jaki sposób to zrobić, aby wykryło urządzenie ? W tym wypadku chyba zostaje integracja sterowników przez nlite'a. Tylko teraz pytanie jak sprawdzić dokładnie jaki to typ kontrolera i skąd wziąć sterowniki, bo urządzenie jak wspomniałem jest poleasingowe i do nowych nie należy.

z góry dziękuję za dalsze wskazówki
  • #5 10877026
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Włącz CPU-Z i podaj jaki ma chipset.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 10884508
    luczaj
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystko, sterowniki załadowane przez nlite'a i system działa poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows XP na serwerze Dell PowerEdge 1950, ponieważ instalator nie wykrywa dysków skonfigurowanych w RAID 1. Wskazano, że brak jest odpowiednich sterowników do kontrolera RAID, co można rozwiązać poprzez integrację sterowników z instalatorem Windows za pomocą programu nLite lub użycie dyskietki (co w tym przypadku jest niemożliwe). Użytkownik zidentyfikował kontroler jako PERC 5/I SAS i znalazł odpowiednie sterowniki na stronie Dell. Po załadowaniu sterowników przez nLite, system działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA