logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Olympus E300 nie uruchamia się po włożeniu karty CF - uszkodzenie gniazda?

jarsson 10 Maj 2012 10:08 1509 2
REKLAMA
  • #1 10880552
    jarsson
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Lustrzanka jak w temacie po włożeniu karty CF nie uruchamia się aparat. Z historii po organoleptycznym sprawdzeniu wnętrza podzespołów wynika że kiedyś uległo uszkodzeniu gniazdo CF. Zostało ono naprawione poprzez wymianę prawdopodobnie złamanych pinów, teraz jest OK. naprawa dotyczyła prawdopodobnie dwóch środkowych pinów czyli VCC, jeden pin jest krótszy od drugiego(w innym gnieździe które posiadam oba te piny są dłuższe od pozostałych ale to nie powinno mieć większego znaczenia oba wchodzą w kartę). Może uszkodzeniu uległ bufor pamięci lub tym podobne. Może ktoś posiada namiary na schemat/serwisówkę ja dysponuję jedynie schematem rozbiórki aparatu. Gniazdo znajduje się na płycie głównej razem z przetwornikiem CCD. Nie rozbierałem aparatu dalej to też nie doszedłem do płyty zasialania nie wiem czy są tam jakieś ewidentne uszkodzenia. Ale skoro aparat robi zdjęcia, zapomniałem lampa się nie wyzwala. Proszę o pomoc co i jak mogę sprawdzić może ktoś spotkał się z takim problemem, z tego co poczytałem jest to dość popularne uszkodzenie tego modelu.
  • REKLAMA
  • #2 10880618
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Cześć.
    Na początek proponuję upewnienie się, czy usterka nie tkwi w samej karcie.
    Mateusz
  • #3 10881076
    jarsson
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie karta jest OK sprawdzałem na kilku różnych pod względem rozmiaru 32MB, 512MB, 2GB, 4GB. Blokada jest na tyle skuteczna że nie udaje się wejść nawet w tryb serwisowy. Myślałem nawet o resecie ale jak go zrobić?

pudzianowski napisał:
    Cześć.
    Na początek proponuję upewnienie się, czy usterka nie tkwi w samej karcie.
    Mateusz
REKLAMA