logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.4 CL nie odpala na benzynie, działa tylko na gazie - co sprawdzić?

skorpionlcz 10 Maj 2012 10:22 3090 4
  • #1 10880594
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam mam problem posiadam golfa 3 o silniku 1.4 CL benzyna +gaz i przez cały czas chodził normalnie na gazie na benzynie troszkę dziwnie tak jak by się trochę dusił i trzęsło autem przy dodaniu gazu. Pewnego razu przestał w ogule palić na benzynie. Bez różnicy czy zimny silnik czy ciepły . Byłem u mechanika i stwierdził bym wymienił filtr paliwa może to wina tego jest więc wymieniłem. Dalej nic jak nie palił tak dalej nie pali. Odpalam go aktualnie na gazie bo w miarę ciepło jest . Proszę o rozwiązanie zamówiłem pompkę paliwa czy to może być to ? Czy może coś z wtryskiem? Silnik jest na jednopunkcie ? Nie chcę ładować pieniędzy w kolejne części więc proszę o radę .
  • #2 10880625
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1612
    Pompę paliwa łatwo sprawdzić. Czy słychać jej pracę po załączeniu zapłonu?
    Jeśli nie to należy sprawdzić przekaźnik pompy. Można go wyjąć i w jego miejsce włożyć zworę i pompa powinna pracować. Lub bezpośrednio w bagażniku rozpiąć wtyczkę zasilania i zasilić pompę bezpośrednio z aku. Będziesz miał pewność.
  • #3 10881498
    skorpionlcz
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Ale jeśli chodzi może być możliwość że się zacina bo mi paliwa nie podaje do silnika a filter jest dobrze założony strzałką w kierunku silnika nie wiem o co chodzi
    ?

Dodano po 5 [minuty]:

A jeśli chodzi o wtrysk może to jego wina jest ?
  • #4 10881602
    wyimaginowany29
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Witam. Tak jak napisal kolega wyzej sprawdz pompke , jesli ja slychac to prad dochodzi, ale nie znaczy to ze jest sprawna. Moze zaciagla syf z dna baku i sie zaciera badz zatkana. Nalezy ja zdemonowac , sprawdzic na wierzchu podajac prad z aku, mozna manometrem sprawdzic czy daje odpowiesnie cisnienie. Jesli jest ok ,to stawial bym na sterownik monowtrysku. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 10895523
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Witaj,
    2-3 miesiące temu miałem bardzo podobne przejścia, miałem akurat wskaźnik led pokazujący napięcie na sondzie lambda i pokazywała bardzo ubogą mieszankę na benzynie czyli okolice 0V. Samochód pracował bardzo niestabilnie i w zależności od humoru tylko czasem dało się jechać na pb.
    Dodatkowo bardzo nagrzewał się cały wydech po takiej jeździe na benzynie aż strzelał na postoju i było czuć dziwny zapach :)
    Zmierzyłem ciśnienie - manometr nie pokazał w zasadzie nic - minimalnie drgała wskazówka.
    Wymieniłem filtr paliwa - dalej to samo.
    Dopiero wymiana pompy paliwa sprawę rozwiązała.
    Starą pompę było słychać ale dawała znikome ciśnienie - jazda poprzedniego właściciela na lpg i pustym baku benzyny :(
    U mnie przed samą wymianą to był już skrajny przypadek i jak próbowałem złapać benzyny do butelki przy wtrysku to bardziej kapało niż lało a powinno tryskać zdecydowanie :)
    Skoro wymieniłeś filtr, proponuję zrobić taki właśnie test, choć prawie na pewno to będzie pompa - dość znana przypadłość golfów.
    U mnie po ponad roku - nie wiem ile poprzedni właściciel - jeździe tylko na lpg wtrysk pięknie rozpyla więc o niego na razie się nie martw.

Pozdrawiam
REKLAMA