logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus P8H77-V: Jak uzyskać wsad BIOS UEFI w formacie .ROM dla Winbond 25Q64?

duczka 10 Maj 2012 23:13 3929 6
REKLAMA
  • #1 10883141
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Witam.
    Czy posiada ktoś wsad do tego biosu układ Winbond 25Q64 ? ponieważ płyta zero reakcji, a wgranie nowego poprzez programator zewnętrzny nic nie daje, ponieważ bios jest w formacie .CAP zamiast .ROM czy .BIN. Czy ten .CAP jest jakoś spakowany lub posiada w sobie informacje dla układu lub płyty o flash-u, stąd więcej zajmuje? Bo programator wywala że plik jest za długi, więc jest on jakoś spakowany czy co?. Najlepiej jakby ktoś dysponował plikiem .ROM
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • REKLAMA
  • #2 10883414
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam przypuszczam że twój programator nie obsługuje tego układu.
    Jak chcesz to ja mogę go zaprogramować?
    Tu nasz plik BIN
    Załączniki:
    • P8H77-V-ASUS-0607.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10883630
    duczka

Poziom 25  
    O to chodzi że programator obsługuje go (EZP2010 tani chińczyk, ale jeszcze mnie nie zawiódł), tylko nigdzie w sieci nie mogłem znaleźć pliku .ROM lub .BIN
    Dziękuje Ci za wsad, jak tylko postawie płytę na nogi, masz u mnie premie punktową ;) po sprawdzeniu dam znać czy wszystko OK. Pozdrawiam

ps. Czy te nadmiarowe 16bajtów jak obetnie to będzie OK? Mój wsad od Twojego rożni się jakieś 1,5kb. I tak z czystej ciekawości, ten .BIN to masz zgrany z układu 1:1 ?

Dodano po 1 [godziny] 42 [minuty]:

Niestety, nie startuje, zero reakcji. Zauważyłem też że nagłówek w Twoim jest taki sam jak na stronie producenta. A na kopii biosu jaka zgrałem, jest właściwy dla UEFI (w większości kości XXQ64 nagłówek jest taki sam, a tu jakieś dodatkowe kb kodu. Spróbuję usunąć nadmiar i wtedy zaprogramować. Resztę kodu sprawdziłem i jest identyczna 1:1 tylko nie początek.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • REKLAMA
  • #4 10884454
    dluxea
    Poziom 24  
    Witam ja to robiłem przez program do programatora czyta wszystkie formaty plików , potem mogę zapisać w taki formacie jaki wybiorę .
    Programuje biosy od 3 lat i miałem parę dziwnych przypadków przykład bios ze strony producenta był uszkodzony i wgrałem trochę starszą wersję i ruszyło, ostatnio stwierdziłem że program do programatora posiada błąd trzeba było pobrać nowy program którym to poprawili .
    Zobacz jaszcze to i podaj dokładny symbol układu .
    Załączniki:
    • P8H77-V-ASUS-0501.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 10886166
    duczka

Poziom 25  
    Ten Twój też jest z tym nagłówkiem rozmiar musi być dokładnie 8388608 co do bajta. Po przewaleniu całego 8MB hektaru kodu ;) i porównaniu z innymi 8MB biosami UEFI doszedłem że winny jest nagłówek usunąłem w edytorze hex lekko ponad 2kb kodu (zgodnie z kopią którą dysponuje) i uzyskałem co do jednego bajta równy plik i zgodny z oryginałem. Czekam tylko jeszcze na układ i próbuje ponownie. Myślę że teraz z 100% powodzeniem. Dziwi mnie tylko postępowanie Asusa po co te śmieszne nagłówki. Dzień wcześniej robiłem bios tez na płycie Asusa P8H67-M EVO i bios bez problemowo był w .ROM po odesłaniu do klienta wszystko było OK, układ ten sam i bez tego nagłówka. Tak więc reasumując, ciekawe czym nas Asus jeszcze w nowszych BIOS-ach zaskoczy, i ile jeszcze trzeba będzie poświęcić czasu żeby wyłapać takie rzeczy.

ps. dluxea jakim programatorem dysponujesz?
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
  • #6 10895452
    dluxea
    Poziom 24  
    Mój programator to VP-990
  • #7 10909230
    duczka

Poziom 25  
    Witam ponownie. Tak jak myślałem, winny był ponad 2kb nagłówek. Po usunięciu go w hex, oraz sprawdzeniu sumy wszystko się zgodziło, co do bajta. Klient zadowolony i ja również.
    Temat można zamknąć. Dziękuję koledze dluxea za chęć pomocy, ale jednak udało się samemu rozwiązać problem.
    Konto firmowe:
    Archi-TECH

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał wsadu BIOS w formacie .ROM dla płyty głównej Asus P8H77-V z układem Winbond 25Q64, ponieważ jego płyta nie reagowała. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może wynikać z nagłówka pliku .CAP, który jest większy niż standardowy plik .ROM. Użytkownicy wymienili się doświadczeniami związanymi z programatorami, wskazując na konieczność usunięcia nadmiarowych danych z nagłówka, co pozwoliło na uzyskanie pliku zgodnego z oryginałem. Po dokonaniu poprawek, użytkownik z powodzeniem zaprogramował BIOS, co zakończyło problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA