logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K70IC - nie chce się wyświetlać obraz, nietypowe.

egregious 13 Maj 2012 13:44 1736 6
REKLAMA
  • #1 10891488
    egregious
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam Asusa podanego w temacie. Problem polega na sygnale post (bardzo nietypowym, nie udało mi się go samodzielnie rozpoznać: 2 krótkie, chwila przerwy, i 8 dłuższych) oraz czarnym ekranem - wentylatory chodzą. Czasem mi się jeszcze udaje uruchomić go, ale to bardzo rzadko. Problem się pojawił po zawieszeniu się laptopa, tzn. używałem go jak każdego normalnego dnia, gdy mi się zawiesił, całkowicie, musiałem go zresetować i wtedy pojawiły się te piknięcia. Wgrywałem czysty BIOS (gdy raz mi sie uruchomił, to ściągnąłem ze strony producenta, a następnym razem wgrałem) ale nic nie dało. Dziś nie udało mi się go ani razu jeszcze uruchomić. Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale zauważyłem że kilka razy mrygła mi matryca wcześniej, gdy otwierałem ją to na ułamek sekundy mrygła. Patrzyłem czy to tylko podświetlenie ale ja nic nie widzę na matrycy, oraz podlączałem zewnętrzny ekran, ale nic mi się nie wyświetla (może nie jest laptop w trybie ekranu zewnętrznego, bo naciskam Fn+F8 no ale może nie chce tego wykryć). Wyciągnąłem obie kości RAM to w ogóle nie pikał (wkładałem którąkolwiek gdziekolwiek i pikanie powraca co jest dziwne bo w BIOSie sygnały POST są wyłaczone, co w alarmie RAM by się zgadzała gdyż nie pika a gdy RAM jest ok to pika tak jak to napisałem na początku).
    Szukałem na googlach, znalazłem jeden temat który by pasował (ten sam sygnał, pojawiły się objawy po resecie, doradzono tam zostawienie komputera na kilka godzin bez zasilania - wyciągnąłem baterie, oraz bateryjkę i zostawiłem na noc - bez rezultatu).

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10891600
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Jeśli się nie mylę, to laptop próbuje Ci "powiedzieć":
    Cytat:
    2 Short - POST Failure - One or more of the hardware tests has failed

oraz
    Cytat:
    8 Beeps - Display Memory Read/Write Test Failure (Non-fatal). Replace the video card or the memory on the video card.
  • REKLAMA
  • #3 10891664
    egregious
    Poziom 9  
    No to by było logiczne, tylko dlaczego po wyciągnięciu RAM nie daje sygnału błędu a do grafiki daje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10891724
    Resist_34
    Poziom 25  
    Widocznie brak RAM jest traktowany jako błąd krytyczny i zostaje wstrzymana procedura POST.
    W przypadku błędu z tematu nie jest on krytyczny (Non-fatal)
  • #5 10891767
    egregious
    Poziom 9  
    Poszukam więc jakiejś grafiki na złącze MXMII, bo tej (GT220M) nawet nie dostanę.
  • #6 10891791
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ewentualnie spróbuj sam/zleć reball chipa grafiki i pamięci - może wyjść taniej (gorzej ze spodziewanym efektem)
  • REKLAMA
  • #7 10892671
    egregious
    Poziom 9  
    chyba lepiej za 300zl kupic grafike, niz wydac niewiele mniej i nie byc pewnym efektu. Dzieki wielkie, czekaja mnie wiec wydatki heh.

jeszcze pytanie czy na grafice moze byc czesc kosci chlodzonych? w oryginalnym gt220m smarowane byly te na tej samej stronie co gpu i stykaly z duzym radiatorem a tez po drugiej stronie (przy spodniej obudowie) nie byly smarowane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus K70IC, który nie wyświetla obrazu i generuje nietypowy sygnał POST (2 krótkie, 8 dłuższych piknięć). Problem pojawił się po zawieszeniu systemu, a użytkownik próbował zaktualizować BIOS, co nie przyniosło efektu. Zauważył również migotanie matrycy. W odpowiedziach zasugerowano, że brak RAM może być traktowany jako błąd krytyczny, a problem z grafiką jako błąd niekrytyczny. Użytkownik rozważa zakup nowej karty graficznej (GT220M) lub reballing chipu graficznego, ale woli wydać więcej na nową grafikę, aby mieć pewność co do efektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA