logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MEDION MD41530- nie włącza się, nie świeci dioda, brak zasilania?

kubek2232 15 Maj 2012 15:06 1125 8
REKLAMA
  • #1 10898771
    kubek2232
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam mam telewizor MEDION MD41530 problem polega na tym ze jakiś czas temu telewizor zaczął wariować, albo się zawieszał albo wyłączał. Pewnego razu się zawiesił wiec odłączyłem go od prądu i podłączyłem ponownie ( zawsze tak robiłem gdy się zawiesił i potem było dobrze ), tym razem już się nie uruchomił ponownie. Po podłączeniu zasilania nie świeci już nawet dioda. Wygląda to tak jak by w ogóle nie był podłączony do zasilania. Zdjąłem obudowę, wyjąłem zasilacz. Zauważyłem ze kondensator z oznaczeniami 150μF 450V jest lekko spuchnięty i płytka w kilku miejscach jest brązowa- Normalnie ma kolor kremowy. Czy ten kondensator i przebarwienia płytki mogą być przyczyną awarii zasilacza? Model zasilacza to DPS-210EP B. Jak zdiagnozować co się spaliło? Jeżeli będą potrzebne jakieś jeszcze informacje proszę pytać. Z góry dzięki za wszelki sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 10898857
    alecyrk
    Poziom 10  
    Cytat:
    Czy ten kondensator i przebarwienia płytki mogą być przyczyną awarii zasilacza?

Może, choć osobiście wątpię.

Cytat:
    Jak zdiagnozować co się spaliło?

Obwąchując każdy element. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 10899217
    kubek2232
    Poziom 9  
    A jak padł układ scalony? Bo i takie elementy są na płytce, to nie wyczuje na węch. Niech pomoże ktoś bardziej doświadczony.
  • REKLAMA
  • #4 10899311
    alecyrk
    Poziom 10  
    Jak to nie? Też wyczujesz. I jestem bardzo doświadczony.
  • REKLAMA
  • #5 10899329
    kubek2232
    Poziom 9  
    Dzięki za takie odpowiedzi. Czekam na inne sugestie.
  • #6 10899371
    alecyrk
    Poziom 10  
    Cytat:
    Czekam na inne sugestie

Oddaj do serwisu albo bierz się za robotę, bo zaraz skończą się żarty.
  • #7 10899396
    kubek2232
    Poziom 9  
    Napisz konkretnie co mogło się spalić, albo się nie wypowiadaj. Wychodzi na to że wcale się nie znasz i piszesz tylko po to żeby posty i range nabić. Skończ już.
  • #8 10899497
    alecyrk
    Poziom 10  
    Cytat:
    Napisz konkretnie co mogło się spalić

A co to ja jestem wróżka? Ty masz telewizor na stole, więc miernik w rękę i bierz się za pomiary. Albo jak pisałem zmykaj do serwisu, a nie porywasz się z motyką na słońce. Masz jakieś przygotowanie, że się za to zabierasz? Myślisz, że co, byle frajer może naprawiać telewizory? Jakby tak było nie byłoby serwisów, a są.
  • #9 10899549
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.16, p.3.1.17.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.1, p.2, p.3.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem MEDION MD41530, który przestał się włączać po wcześniejszych awariach, takich jak zawieszanie się i wyłączanie. Po odłączeniu zasilania telewizor nie reaguje, a dioda zasilania nie świeci. Po otwarciu obudowy zauważono spuchnięty kondensator (150µF 450V) oraz przebarwienia na płytce. Użytkownik pyta, czy te uszkodzenia mogą być przyczyną awarii zasilacza (model DPS-210EP B) oraz jak zdiagnozować inne potencjalne uszkodzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym pomiary multimetrem oraz ewentualne oddanie urządzenia do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA