logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeliczyć sektory na kod CHS w tablicy partycji MBR?

Remeknapr 15 Maj 2012 17:19 3454 15
REKLAMA
  • #1 10899248
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Mam następujące dane dysku podane przez DMDE:

Partycje - sektory wg DMDE

1 - 63 - 12 289 724

Extended:

12 289 725 – 78 156 224

2 - 12 289 788 – 71 682 029
    3 - 71 682 093 - 78 156 224

Czy ktoś byłby uprzejmy podpowiedzieć mi jak to przeliczyć na wpisy w tablicy partycji (MBR)?
  • REKLAMA
  • #2 10899463
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Podajesz dane z tablicy MBR które odczytał program. Czy to ma w ogóle sens?

Jak tak mocno chcesz policzyć musisz znać parametry dysku widzianego przez system, ile ma Cylindrów, H - głowic i Sektorów.

Tego nie podałeś a żądasz informacji!
  • #3 10900197
    Remeknapr
    Poziom 33  
    11111olo napisał:
    Podajesz dane z tablicy MBR które odczytał program. Czy to ma w ogóle sens?

Są to dla mnie sprawy trudne, które próbuje zrozumieć. W związku z tym proszę o wyrozumiałość. Co to jest tablica MBR?

Cytat:
    Jak tak mocno chcesz policzyć musisz znać parametry dysku widzianego przez system, ile ma Cylindrów, H - głowic i Sektorów.

Który system podaje takie dane i gdzie tego szukać?

Cytat:
    Tego nie podałeś a żądasz informacji!

Niczego nie żądam a jedynie proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #5 10902868
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Cytat:
    http://users.uj.edu.pl/~ufkapano/windows1/fat.htm

Dzięki za link, ale ten i masę innych materiałów mam. Jednak nie wszystko z nich rozumiem i dlatego pytam o konkrety, które by mnie naprowadziły na właściwy trop. Nie podawaj mi juz więcej linków do teorii. Umiesz obliczyć tablicę partycji z podanych sektorów? Jeśli tak to podaj wskazówki, a jeśli nie to daj sobie spokój.
  • REKLAMA
  • #7 10903103
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    A szukałeś w odpowiednim dziale ? :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html

Zasadniczo co chcesz przeliczać ?
    Zasadniczo po co ?

Zasadniczo opis partycji podałem jak doczytasz to będziesz wiedział więcej.
    Jak edytujesz partycje ? po przez edytor MBR programu DMDE czy Edytor HEX programu DMDE ?

I podaj ekran partycji widzianych w DMDE tak aby ci móc podpowiedzieć.

Dodano po 1 [minuty]:

Remeknapr napisał:
    Witam

1 - 63 - 12 289 724

Extended:

12 289 725 – 78 156 224

Czy ktoś byłby uprzejmy podpowiedzieć mi jak to przeliczyć na wpisy w tablicy partycji (MBR)?

Podajesz liczbę sektorów czy ostatni sektor partycji ?
  • #8 10903189
    Remeknapr
    Poziom 33  
    migol21 napisał:
    A szukałeś w odpowiednim dziale ? :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic962055.html

Zasadniczo co chcesz przeliczać ?
    Zasadniczo po co ?

Dzięki migo21 za odzew. Miałem nadzieję, że się odezwiesz. Do rzeczy. Chodzi o to, że kilka razy zdarzyło mi się uszkodzenie logiki dysku. Nie zawsze Programy typu Testdisk sobie z tym radziły. Zresztą czytałem Twoja negatywną opinie o tym programie. Jeśli uszkodzony był oprócz MBR również wpis w 63 sektorze to już Testdisk sobie z tym nie radził. Natomiast DMDE podaje dane, które jak sądzę można wykorzystać do ręcznego odtworzenia tablicy partycji i ewentualnie kolejnych bootsektorów.

Cytat:
    Zasadniczo opis partycji podałem jak doczytasz to będziesz wiedział więcej.

Twoje opracowanie czytam juz nasty raz i rozumiem coraz więcej, ale nie wszystko
    Cytat:
    Jak edytujesz partycje ? po przez edytor MBR programu DMDE czy Edytor HEX programu DMDE ?

Hexeditem.

Cytat:
    I podaj ekran partycji widzianych w DMDE tak aby ci móc podpowiedzieć.

Dodano po 1 [minuty]:

Remeknapr napisał:
    Witam

1 - 63 - 12 289 724

Extended:

12 289 725 – 78 156 224

Cytat:
    Podajesz liczbę sektorów czy ostatni sektor partycji ?

Podałem to co spisałem z ekranu DMDE. Dla jasności wklejam screen z ekranu DMDE.

Jak przeliczyć sektory na kod CHS w tablicy partycji MBR?
  • #9 10903296
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Zasadniczo prościej.
    1) Edytuj Edytorem MBR programu DMDE
    2) Zasadniczo wielkość partycji masz w BOOT sektorze. Wystarczy kalkulator ;).
    Co do reszty czyli cylindrów itp. Zasadniczo w nowych dyskach nie jest istotne co tam jest.

Żaden cud program nie zastąpi myślenia i człowieka czego przykładami sa liczne posty w tym dziale.

To ty decydujesz które partycje i jakie są prawdziwe. To ty decydujesz czy partycja ma sprawny czy niesprawny Boot sektor albo prawidłowy lub nie boot sektor. Jaki program by nie był za ciebie tego wiedzieć nie będzie.

Cud programy i cud firmy są wszędzie szkoda tylko ,że z ich cudów jest tyle co z koziej ... trąbka.

Znając pierwszy i ostatni sektor partycji znasz jej wielkość. Znając jej wielkość znasz ostatni sektor partycji. To od czego zaczynasz i na czym kończysz zależy od ciebie i od tego skąd te dane pobierasz. Program za ciebie nie zrobi śledztwa. Wielkość partycji jej początek i koniec można również wyliczyć z MFT.

Wiedza jest podstawą do tego by robić to ręcznie ale jest to też na tyle proste żeby bardziej ufać sobie niż np. magicznym programom.

Zasadniczo w opisie partycji są najważniejsze :
    Rodzaj partycji - ID
    Status (aktywna nie aktywna czyli bootowalna lub nie)
    i jej początek oraz ilość sektorów.

Przy rozszerzonych i logicznych jest więcej zachodu.
    1) Tu nie ma aktywnej lub nie
    2) Zawsze jest to ID partycji rozszerzonej
    3) Jest początek tej partycji i ilość sektorów a początek jest MBR-em partycji logicznej-rozszerzonej. I zabawa się zaczyna od nowa.
  • #10 10903317
    Remeknapr
    Poziom 33  
    migol21 napisał:
    wielkość partycji masz w BOOT sektorze. Wystarczy kalkulator ;).
    Mnie chodzi o przypadek, kiedy tablica partycji w MBR została wyzerowana. Chciałbym nauczyć się samodzielnie (ręcznie) ją obliczyć i wpisać w hexedytorze.

Cytat:
    Cud programy i cud firmy są wszędzie szkoda tylko ,że z ich cudów jest tyle co z koziej ... trąbka.

Nic dodać, nic ująć, Przekonałem się o tym nie raz i nie dwa.
  • #11 10903329
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kalkulator Boot sektor lub MFT czy DMDE pokażą ci jej wielkość.
    Najprościej bierzesz najbardziej zbliżony MBR (np. XP z XP Vista z Vista W7 z W7 itd.) chodzi by miał initial program zbliżony jeśli nie ma oryginalnego, i modyfikujesz partycje według wpisów w Boot-ach lub MFT w czym bardzo przydatny jest DMDE.

Najtrudniej znaleźć początek i koniec ale ;) na to są sposoby dzięki DMDE czego właśnie nie potrafi TestDisk to pokazać w przystępny sposób analizy z Boot sektorów MFT i innych szczególnych sektorów które by informowały cię o tym czy wielkość jest prawidłowa. Czy np. Partycje na siebie nie nachodzą, lub czy ta partycja to ta o która Ci chodzi. TestDisk tez wiele potrafi i nie jest zły lecz wymaga abstrakcyjnego myślenia i dużo trudniej wyobrazić sobie całość na dysku . Często też dlatego dochodzi do błędnych interpretacji złych wpisów.
  • #12 10905251
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Przepraszam za milczenie. Była u mnie burza i padło WiFi od mojego dostawcy.

migol21 napisał:
    Kalkulator Boot sektor lub MFT czy DMDE pokażą ci jej wielkość.
    Najprościej bierzesz najbardziej zbliżony MBR (np. XP z XP Vista z Vista W7 z W7 itd.) chodzi by miał initial program zbliżony jeśli nie ma oryginalnego, i modyfikujesz partycje według wpisów w Boot-ach lub MFT w czym bardzo przydatny jest DMDE.

Podstawienia MBR z podobnego i podobnie podzielonego dysku próbowałem czasem z powodzeniem. Udawało się zobaczyć 99% zawartości dysku. Czy to co napisałeś oznacza, że z sektorów pokazanych przez DMDE nie da się wyliczyć tablicy partycji? Ja nauczony doświadczeniem mam zrobione zrzuty bootsectorów wszystkich moich dysków, ale mam jeszcze brata, siostrę, sąsiada :)
  • #13 10905537
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    Podstawienia MBR z podobnego i podobnie podzielonego dysku

Nie pisz herezji !.
    To, że coś może być podobne nie oznacza, że jest prawidłowe TEGO się TAK NIE ROBI !

Cytat:
    Czy to co napisałeś oznacza, że z sektorów pokazanych przez DMDE nie da się wyliczyć tablicy partycji?

A na jakiej podstawie tak twierdzisz ?!
    Co to znaczy pokazanych ?
    Jeśli się czegoś uczysz lub pytasz lub stwierdzasz BĄDŹ konkretny i dokładny do bólu ?!

To co pokazuje DMDE pokazuje po analizie tego co jest na dysku. I tak jak każdy program jest tylko narzędziem w rękach człowieka. To co znajdzie nie oznacza, że jest prawidłowe choć na 90% przypadków tak jest to jednak trzeba mieć olej w głowie by wiedzieć, że nie zawsze to co wydaje się być ok jest ok.

Radze oglądnąć Sherlock-a Holmes-a. Ile tam rzeczy wygląda na prawdziwe kiedy nimi nie jest. Zasadniczo wszystko wydaje się być ok ale wiedza na temat co było wcześniej na dysku często się przydaje by zauważyć, że po nieudolnych próbach np. TestDisk-iem czy innymi CUD programami magików wszystko co jest na dysku jest nie takie jak być powinno.

Dlatego bez wiedzy co gdzie powinno być i jakie powinno być trudno mówić o prawidłowym wpisie. Zasadniczo większość jest prosta i wszystko pokazuje DMDE.
    Zarówno w Boot jak i w MBR czy edytorze tablicy partycji lub MFT. Kwestia tego czy wiemy gdzie to sprawdzać. Wpisy się pokrywają. Informacja o wielkości partycji jest wprost lub pośrednio wpisana w MFT Boot i MBR i ich kopiach. DMDE to wylicza i pokazuje ale szczególnie przy obliczaniu partycji z MFT jeśli jest np. uszkodzone nie poda też prawidłowego wpisu, choć na jego podstawie już można odbudować wpisy partycji i oczywiście boot sektory. Często również struktura jest uszkodzona. Trudno w takim wypadku odczytywać prawidłowo wpisy. To co programowi wydaje się być prawidłowe może być herezja i bzdurą.

To nie jest praca typu odpal zapomnij. To jest praca typu myśl i dedukuj. A wiedza w tym przypadku jest istotna.

Pewien człowiek pisał ,że w klawisze to nawet małpa potrafi uderzać.

Zasadniczo wszystko masz już opisane i podane i zasadniczo kwestia nauki leży w twoich rękach. Jeśli nie potrzebujesz tej wiedzy do której ludzie dochodzą często tracąc zdrowie to szukaj prostych rozwiązań. Jeśli nie chcesz bawić się w Holmes-a to naucz się podstaw i tyle ci wystarczy. Większość też jest jeśli chodzi o obsługę w pomocy DMDE. wiele funkcji jest już zautomatyzowanych.

Teraz już zamiast pisać weź dysk USB lub inny i zacznij się bawić ustawiać zmieniać wpisywać. To najlepsza metoda. Pisaniem wiele nie zyskasz bez praktyki.
    Dobrze jest poznać zasady HEX edytora bo potem kiedy wszystko jest uszkodzone łatwiej znaleźć to co jest nie prawidłowe ale też można używać wbudowanych edytorów w programach np. DMDE edytorów MBR- czy BOOT.
  • REKLAMA
  • #14 10906407
    Remeknapr
    Poziom 33  
    migol21 napisał:
    Cytat:
    Podstawienia MBR z podobnego i podobnie podzielonego dysku

Nie pisz herezji !.
    To, że coś może być podobne nie oznacza, że jest prawidłowe TEGO się TAK NIE ROBI !

Napisałem to może zbyt ogólnie dla ostrożności. natomiast faakty są takie:
    Dwa dyski 40 GB podzielone identycznie. 6GB, 20 GB, 14 GB. W jednym padła tablica partycji. Hexedytorem podstawiłem MBR z dobrego dysku i po drobnych korektach zobaczyłem partycje i prawie wszystkie dane

Cytat:
    Czy to co napisałeś oznacza, że z sektorów pokazanych przez DMDE nie da się wyliczyć tablicy partycji?

Cytat:
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz ?!
    Co to znaczy pokazanych ?
    Jeśli się czegoś uczysz lub pytasz lub stwierdzasz BĄDŹ konkretny i dokładny do bólu ?!

Nie wiem co można dokładniej napisać. DMDE pokazuje numery sektorów początkowych i końcowych wszystkich partycji. Pytanie brzmi. Czy na podstawie tych danych można wyliczyć tablice partycji w kodzie CHS do MBR. Czegoś nie rozumiem?
    Cytat:
    Zasadniczo wszystko masz już opisane i podane

Gdzie mianowicie? Na żadne z zadanych pytań nie uzyskałem odpowiedzi. A są one jasne i konkretne.

Cytat:
    Dobrze jest poznać zasady HEX edytora

Na jakiejś podstawie sugerujesz, że tego nie potrafię. Zapewniam Cię, że obsługę hexedytora mam opanowana do perfekcji. I mam prośbę. Daruj sobie filozofowanie i rady typu oglądaj Sherlocka Holmesa. Jeśli nie chcesz, lub nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie:

Mam podane sektory początku i końca partycji:

63 - 12 289 724

Czy na tej podstawie jest możliwe obliczenie tablicy partycji w kodzie CHS do MBR? Tylko i wyłącznie takiej odpowiedzi oczekuję. Żadne inne rady dobrowujkowe nie są mi do niczego potrzebne.
  • #15 10906728
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    i po drobnych korektach zobaczyłem partycje i prawie wszystkie dane

Czyli nie taki sam.

Cytat:
    w kodzie CHS do MBR. Czegoś nie rozumiem?
    Jakim kodzie ? Po co chcesz wpisywać CHS? Wyliczyć się da tylko po co jak i tak są one pomijane i nie istotne.

W linkach, które były podane są odpowiedzi.
    Chodzi o rozumienie tego co jest napisane w HEX i jak to wpisywać edytować a nie posługiwać się edytorem.

Cytat:
    Czy na tej podstawie jest możliwe obliczenie tablicy partycji w kodzie CHS do MBR?

Nie chcesz dobrych rad to temat wyczerpany po co pisałeś skoro nie chcesz ich.
    Masz tendencje do roszczeniowej postawy.

Odpowiedź masz .
    Da się.
    Nie jest to nikomu do życia potrzebne. Jest to zbędne.
    Nie stosuje się już CHS tylko LBA.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/LBA_%28informatyka%29
  • #16 10907883
    Remeknapr
    Poziom 33  
    migol21 napisał:

Cytat:
    w kodzie CHS do MBR. Czegoś nie rozumiem?
    Jakim kodzie ? Po co chcesz wpisywać CHS? Wyliczyć się da tylko po co jak i tak są one pomijane i nie istotne.

W takim razie kto to napisał w swoim tutorialu?

"Przy pierwszej partycji:
    1 bajt to bajt czy partycja jest botowalna tu nie jest i wpis mamy 00 (dziesiętnie 0)
    2 bajt to głowica początku partycji tu 01 (dziesiętnie 1)
    3-4 bajt sektor/cylinder początku partycji tu 01 00 (1 sektor 0 cylinder) "

Cylinder Głowica (Head), Sektor

Co to jest jak nie CHS? Może powinienem napisać, że chodzi o mozliwość obliczenia tablicy partycji?

Cytat:
    Nie chcesz dobrych rad to temat wyczerpany po co pisałeś skoro nie chcesz ich.

Nie potrzebuję żadnych rad. A szczególnie tych dotyczących czytelnictwa. Zadaję pytanie i oczekuje odpowiedzi od kogoś, kto ma na to ochotę.

Cytat:
    Masz tendencje do roszczeniowej postawy.

Przestań wypisywać bzdury. jaka roszczeniowa postawa??? W którym miejscu miałem jakieś roszczenia? Zacytuj. Chyba, że nie rozumiesz znaczenia tego słowa. Tobie mogę udzielić rady. Poczytaj poradnik dobrych obyczajów, bo trochę Ci ich brakuje.
    [quote]

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak przeliczyć sektory na kod CHS w tablicy partycji MBR, bazując na danych dysku odczytanych przez program DMDE. Odpowiedzi wskazują na potrzebę znajomości parametrów dysku, takich jak liczba cylindrów, głowic i sektorów. Użytkownik wyraża trudności w zrozumieniu teorii i prosi o konkretne wskazówki dotyczące obliczeń. Dyskusja porusza również kwestie związane z edytowaniem partycji, używaniem hexedytora oraz problemami z programami do odzyskiwania danych, takimi jak TestDisk. Uczestnicy podkreślają, że CHS jest coraz mniej istotne w nowoczesnych dyskach, a LBA staje się standardem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA