logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz mikrofonowy. Dziwny objaw- wzbudzenie po wyłączeniu

anszun 16 Maj 2012 14:53 2011 6
REKLAMA
  • #1 10902667
    anszun
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Mam przedwzmacniacz na elementach dyskretnych w/g schematu z radioelektronika 2/81. Zasilanie symetryczne. Pracuje fantastycznie, ale po wyłączeniu zasilania jakby dostawał większego wzmocnienia i mikrofon ( pracujący dotąd prawidłowo) wzbudza się. Może ktoś spotkał się z takim problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 10905136
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Takie rzeczy się zdarzają, ponieważ przy obniżaniu się napięcia zasilania mogą się zmieniać punkty pracy elementów (tranzystory).
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #3 10905179
    anszun
    Poziom 18  
    Dzięki :) Czy można temu zaradzić i czy ma na to wpływ np asymetria zasilania, np. przy teoretycznym +-15 różnica w granicach 5% ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10905218
    andy127
    Poziom 30  
    Asymetria zasilania niekoniecznie. Myślę, że raczej różnica w szybkości zanikania tych napięć po wyłączeniu. Takie stany nieustalone bywają trudne do opanowania. Nie mam schematu. Nie wiem, czy mam taki radioelektronik. Raczej tak ale trzeba by kopać.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #5 10905765
    anszun
    Poziom 18  
    A to schemat
    Przedwzmacniacz mikrofonowy. Dziwny objaw- wzbudzenie po wyłączeniu
  • #6 10910442
    andy127
    Poziom 30  
    Rozwiązań nasuwa mi się kilka. Oczywiście przy założeniu, że nie zmieniasz mocno układu aby mu nie popsuć tych parametrów z których jesteś zadowolony.
    1. Można spróbować dodatkowo obciążyć rezystorem jedną lub drugą gałąź zasilania aby w niej szybciej zanikało napięcie. Przeprowadzić próbę z obciążeniem zasilacza "+" i zasilacza "-" aby zobaczyć, czy będzie poprawa.
    2. Można na próbę dołączać po kolei do kondensatorów filtrujących zasilanie we wzmacniaczu, dodatkowy kondensator (o pojemności np. takiej samej jak wlutowany). Spowoduje to wydłużenie czasu zanikania napięcia na danym stopniu i może przyniesie skutek w postaci zablokowania tego nieprzyjemnego efektu.
    3. Można dorobić układ, który po obniżeniu się napięcia zasilania do jakiegoś poziomu, zmniejszy wzmocnienie wzmacniacza. We wzmacniaczach mocy spotyka się opóźnione włączenie wyjść głośnikowych, aby przeczekać stany nieustalone. Można ten pomysł wykorzystać w przedwzmacniaczu.
    To co napisałem, to nie są sprawdzone przeze mnie rozwiązania. Ale gdybym miał taki problem, to w ten sposób bym kombinował.
    Andrzej
  • #7 12882565
    anszun
    Poziom 18  
    Nie udało się rozwiązać problemu. Skorzystałem z innego schematu. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przedwzmacniaczem mikrofonowym opartym na elementach dyskretnych, który po wyłączeniu zasilania wykazuje wzbudzenie mikrofonu. Odpowiedzi sugerują, że przyczyną mogą być zmiany punktów pracy tranzystorów w wyniku obniżania się napięcia zasilania oraz różnice w szybkości zanikania napięć. Proponowane rozwiązania obejmują dodatkowe obciążenie rezystorem w gałęzi zasilania, dołączenie kondensatorów filtrujących, oraz stworzenie układu zmniejszającego wzmocnienie przy niskim napięciu. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na inny schemat, nie rozwiązując pierwotnego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA