logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce?

janko23 16 Maj 2012 17:08 2789 12
REKLAMA
  • #1 10903266
    janko23
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam , jak w temacie ,mam zalecenie aby wykonać skrypt na bazie oscommersa i bazie subiekta.Oscommersa mam na serwerze w razem z domeną .Baza subiekta jesta na moim komputerze lokalnym .Pytanie jak to zrobić , jak utworzyć skrypt i jak go uruchomić .Zresztą może zacytuję instrukcję:

1. Wykonać na bazie osCommerce skrypt:

DELETE FROM products_to_categories;

DELETE FROM categories;

DELETE FROM tw_kategoria;

2. Wykonać na bazie Subiekta GT skrypt:

DELETE FROM thw_wychodzace_towar;

DELETE FROM thw_wychodzace_kategoria;

UPDATE thw_kategoria SET okt_OscId = NULL, okt_GrafikaLokalnaDirty = 1; UPDATE thw_zmiany_towar SET kategoria = 1;

Jak to wykonać?
  • REKLAMA
  • #2 10903567
    markonedj
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    A więc tak. Musisz znać nazwę (adres serwera) i nazwę bazy. Znam tylko Subiekta więc moja odpowiedź będzie się tyczyła właśnie jego.
    Subiekt pracuje na bazie SQL Server więc najszybciej się tego dowiesz ściągając SQL Server Management Studio i za jego pomocą łączysz się z instancją sql server na której znajduje się baza. Jak się połączysz to za pomocą New Query piszesz zapytanie:
    Kod: SQL
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

No i to tyle :)

Jakbyś miał problem z podłączeniem się do instancji to skorzystaj z narzędzia SQL Server Installation Center, znajdziesz go w Start -> Wszyskie programy -> i tu w zależności od wersji sql server Microsoft Sql Server 2008 R2 lub samo 2008 -> Configuration Tools -> Sql Server Installation Center.
    Potem w oknie centrum zarządzania wybierasz Tools -> Installed SQL Server features discovery report. Po kilku chwilach otrzymasz raport o zainstalowanych instancjach sql server. Jak coś to wal ;-)
  • #3 10905808
    janko23
    Poziom 14  
    Witaj, dziękuję za pomoc ,zrobiłem jak poradziłeś ,wykonałem polecenie co pokazało mi:
    Więc mam raport , ale mam problem z cyt"za jego pomocą łączysz się z instancją sql server na której znajduje się baza. Jak się połączysz to za pomocą New Query piszesz zapytanie:"
    Nie do końca wiem jak sie połączyć z bazą za pomocą tego programu , oraz gdzie znależć te ''New Query''.Pozdrawiam serdecznie
  • #4 10905914
    markonedj
    Poziom 22  
    Rozumiem że zainstalowałeś SQL Server Management Studio. Klikasz jego ikonę pojawia się okno:

Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce?.

Na podstawie raportu widać że masz zainstalowaną domyślną instancę SQL Server, więc po kliknięciu Connect powineneś się podłączyć do serwera.
    Wygląda to mniej więcej tak:

Po lewej stronie masz tzw Object Explorer i jak rozwiniesz folder Databases to pojawią Ci się wszystkie bazy pracujące na wybranej instancji, w tym Twoja baza Subiekta.
    Nad Object Explorer masz przycisk New Query, klikasz go i w edytorze sql który się pojawi wpisujesz swoje zapytanie sql i klikasz Execute aby się wykonało.

No i to tyle.
  • REKLAMA
  • #5 10906726
    janko23
    Poziom 14  
    Witam mam problem z instalacją . Instaluję SQL Server Management Studio express , niestety w czasie instalacji mam wybrać parę opcji , nie za bardzo wiem które ,np juz przy pierwszym oknie mam
    Moze instaluję nie ten program? może powinna być inna wersja (np. nie express) Nie chciałbym uszkodzić bazy, dlatego mam obawy.Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #7 10906994
    janko23
    Poziom 14  
    Pobrałem, uruchomiłem instalację rozpakowało i pojawił sie ten ekran

Rzeczywiście , nie wiem dlaczego mimo uruchomienia programu odpala mi sie instalacja serwera sql.
  • #8 10907497
    markonedj
    Poziom 22  
    Kolega wyżej podał Ci adresy to złych instalek. Prawidłowa wersja to SQL Server 2008 R2 With Tools dostępna tu

Potem odpalasz to, wchodzisz w menu Installation -> New installation or add features to an existing installation -> Akceptujesz licencję -> i w Shared Features masz "Management Tools - Basic, zaznaczasz i klikasz next aż do końca kreatora
  • #9 10907930
    roofy_1
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Dlaczego do złej????
    Przecież z postów wyżej wynika, że Kolega ma zainstalowany silnik 2008 R2 i link do tej wersji SSMS mu podałem.po co na nowo ma instalować silnik skoro już go ma?
  • #10 10907955
    markonedj
    Poziom 22  
    roofy_1 napisał:
    Dlaczego do złej????
    Przecież z postów wyżej wynika, że Kolega ma zainstalowany silnik 2008 R2 i link do tej wersji SSMS mu podałem.po co na nowo ma instalować silnik skoro już go ma?

Hmm no może w sumie za bardzo się pośpieszyłem z tym złym, akurat zbierałem się do domu i tak mi się napisało w pośpiechu :)

A co do ponownego instalowania silnika. W instalkach które podałem nie musi instalować na nowo silnika wystarczy że wybierze add features to an existing installation zaznaczy Mangament Tools - Basic i do zainstalowanej instancji doda się Management Studi (zeedytowałem post żeby było jaśniej)
  • REKLAMA
  • #11 10908178
    janko23
    Poziom 14  
    Witam, z góry dziękuję za pomoc.SQL-a instalowałem około rok temu, jakoś poszło, subiekt działa na ok. 10 komputerach bezproblemowo.Niestety nie znam tak dobrze tych opcji, gdybym wiedział że tak można, to bym to zrobił.Pobrałem SQL Server 2008 R2 With Tools jutro rano zainstaluję jak będe miał dostęp do serwera.Jeżeli z tą instalka będe miał problem to wykorzystam podpowiedź'' add features to an existing installation''.Dzisiaj otrzymałem podpowiedź z firmy insert oto ona:
    Zapytanie to można wykonać z
    poziomu programu, po uruchomieniu Subiekta należy wejść do modułu
    Zestawienia, górne menu Operacje->Dodaj zestawienie SQL po czym na
    zakładce 'zapytanie SQL' należy wkleić poniższą treść:

Select 0
    DELETE FROM thw_wychodzace_towar;
    DELETE FROM thw_wychodzace_kategoria;
    UPDATE thw_kategoria SET okt_OscId = NULL, okt_GrafikaLokalnaDirty = 1;
    UPDATE thw_zmiany_towar SET kategoria = 1;

po zapisaniu zestawienia należy wejść do niego i kliknąć WYLICZ.

Jutro napiszę o wyniku, niestety działanie subiektagt i oscgt i współpracy z sklepem oscommerce zostawia wiele do życzenia.
  • #12 10919950
    janko23
    Poziom 14  
    Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce? Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce? Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce? Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce? Jak wykonać skrypt SQL na bazie Subiekta i osCommerce?

Wtej kolejnoci instaluje ,niestety nigdzie nie ma opcji o której piszecie ''Mangament Tools - Basic" prosze o pomoc i pozdrawiam
  • #13 10920669
    markonedj
    Poziom 22  
    Na pierwszym zdjęciu instalator sprawdza czy wszystkie wymagane składniki są zainstalowane. Z tego co widać pluje się o powershella (prawdopodobnie nie masz go zainstalowanego). Musisz go zainstalować. Dopiero jak przy wszystkich komponentach będziesz miał zielony znaczek to wtedy pokaże Ci się okno w którym będziesz mógł wybrać Management Tools

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w wykonaniu skryptu SQL dla baz danych osCommerce i Subiekt GT. W odpowiedziach zasugerowano użycie SQL Server Management Studio (SSMS) do połączenia się z bazą Subiekta, która działa na SQL Server. Użytkownik otrzymał instrukcje dotyczące instalacji SSMS oraz wykonania zapytań SQL, w tym usunięcia danych z tabel i aktualizacji. Pojawiły się również problemy z instalacją SSMS, które wymagały zainstalowania odpowiednich komponentów, takich jak PowerShell. Ostatecznie zaproponowano również wykonanie zapytań bezpośrednio w programie Subiekt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA