logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia E52 - brak zasięgu, błąd połączenia mimo resetu i czyszczenia

Kolorowa 17 Maj 2012 09:32 9167 11
REKLAMA
  • #1 10905750
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Moja Nokia E52 od wczoraj nie łapie zasięgu. Zaczęło się od tego, że dostałam sms o tym, że 'ktoś próbował się ze mną skontaktować 2x jakieś 20min temu', a nie było słychać, ani widać próby połączenia - siedziałam obok telefonu, więc na pewno bym zauważyła. Później próbowałam oddzwonić, ale za każdym razem nie było sygnału i po kilku sekundach pojawiał się komunikat -Błąd połączenia.

Próbowałam kilka razy wyłączać/włączać telefon. Wysuszyłam go, wyczyściłam (bez rozkręcania) leżał bez baterii całą noc na stoliku, rano zrobiłam Reset kodem *#7370# Jak do tej pory nic nie pomogło.

Przełożyłam kartę sim do starego telefonu i działa, więc problem tkwi w Nokii.

Bardzo proszę o rady.
  • REKLAMA
  • #2 10905790
    sysgone
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Spróbuj wgrać nowy software i zresetować wszystkie ustawienia telefonu.
  • #3 10906090
    .:aspire:.
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Jeżeli tel jest zakupiony w tym roku to nie da się tego naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 10906205
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Do wymiany płyta główna.
    Oddaj na gwarancji jak posiadasz.
  • REKLAMA
  • #5 10906223
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Kolorowa napisał:
    Wysuszyłam go, wyczyściłam

Telefon był zalany?
  • #6 10906232
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Telefon był zakupiony rok temu, gwarancja już niestety wygasła. Do tej pory działał bez żadnego problemu. Wczoraj był duży deszcz i myślałam, że zamókł. Dam mu może jeszcze jeden dzień na porządne wyschnięcie.

Wcześniej ikona zasięgu wskazywała kilka kresek, mimo iż nie było można dzwonić. Teraz jest w tym miejscu tylko krzyżyk.

To, że mógł się zamoczyć może być powodem braku zasięgu?

Po zresetowaniu wszystkiego co możliwe, spróbuję wgrać nowy soft. Mam nadzieję, że pomoże.

Jeśli jednak nowy soft i gruntowne wysuszenie/wyczyszczenie nie zadziała, to ile ile może kosztować naprawienie telefonu w serwisie GSM? Ponad 100zł?
  • #7 10906241
    grubas
    Poziom 40  
    Na 112 możesz się dodzwonić?
    Na pewno ponad 100 zł.
    Tak jak napisałem, że czeka Cię wymiana płyty.
    Naprawa nieopłacalna.
  • #8 10906253
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Przy połączeniu alarmowym 112 jest normalny sygnał oczekiwania na połączenie. Poczekałam 3 sygnały i się rozłączyłam żeby nie zajmować linii. Dzwoniłam bez karty sim.
    To znaczy, że jest jakaś nadzieja?
  • Pomocny post
    #9 10906259
    grubas
    Poziom 40  
    Tzn., że zasięg masz.
    Z tego co piszesz to telefon ni widzi karty SIM.
    Do podstawieni moduł sim, następnie uszkodzony może być GAZOO.
    Może masz telefon w trybie offline. Włącz fona z kartą SIM i wybierz tryb ogólny.
  • REKLAMA
  • #10 10906569
    Kolorowa
    Poziom 12  
    Włączyłam telefon z kartą sim. Na pytanie, czy chcę nadal pracować w trybie offline, odpowiedziałam 'nie' i to było dobre posunięcie, bo mogłam dodzwonić się do koleżanki.
    Mogę dzwonić, ktoś może dzwonić do mnie, więc jest już dobrze. Dziękuję za pomoc!

Jedyny problem jaki jeszcze widzę, to zupełny brak kontaktów. Rozumiem, że po Resecie kontakty zapisane na telefonie zniknęły, ale te z karty sim powinny być dostępne. Na innym telefonie kontakty z karty sim są normalnie widoczne.

Dodano po 7 [minuty]:

Właśnie zauważyłam, że jak ktoś do mnie dzwoni, kogo miałam w kontaktach, to pojawia się normalnie imię i nazwisko. Ale ja, kiedy wchodzę w folder 'Kontakty' widzę tylko komunikat: 'Brak kontaktów.'
    Można coś z tym zrobić?

Dodano po 5 [minuty]:

Już się sama ogarnęłam i znalazłam banalne rozwiązanie, a mianowicie:
    menu/kontakty/opcje/ustawienia/kontakty/kontakty wyświetlane :D

Wszystko działa tak jak powinno, jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!
  • #11 10906616
    AB47
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    W ustawieniach wybierz pokazuj kontakty z karty sim i pamięci telefonu.
  • #12 10906619
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Kontakty->Ustawienia->Kontakty->Kontakty wyświetlane

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem zasięgu w telefonie Nokia E52, który objawiał się błędem połączenia mimo prób resetu i czyszczenia. Po przeniesieniu karty SIM do innego telefonu, okazało się, że problem leży w Nokii. Użytkownik rozważał wgranie nowego oprogramowania oraz naprawę, jednak gwarancja wygasła. Po dalszych próbach, w tym wyłączeniu trybu offline, udało się przywrócić możliwość dzwonienia. Użytkownik zauważył również brak kontaktów, które po zresetowaniu telefonu nie były widoczne, ale problem został rozwiązany poprzez zmianę ustawień wyświetlania kontaktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA