logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny?

skinki 17 Maj 2012 17:00 1456 7
REKLAMA
  • #1 10907080
    skinki
    Poziom 10  
    Witam
    Mam takie oto pytanie - czy istnieje możliwość podpięcia inwertera ze starego laptopa powerbook G3 do zasilacza 12V 2A 5V 2A z wyjściem typu molex. Wejście inwertera to 5pin. Jest jakaś szansa na odgadnięcie który pin jest do czego bez możliwości podpięcia go pod płytę główną? Płyta uszkodzona i nie daje żadnych oznak życia. Taki inwerter chcę wykorzystać do zaświecenia świetlówki CCFL. Dodam że elektronika bardzo mnie zainteresowała, jak na razie jestem nawet nie w przedszkolu ale w zerówce.
    Zdjęcie inwertera :
    Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny?
  • REKLAMA
  • #2 10907146
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    skinki napisał:
    Witam
    Mam takie oto pytanie - czy istnieje możliwość podpięcia inwertera ze starego laptopa powerbook G3 do zasilacza 12V 2A 5V 2A z wyjściem typu molex. Wejście inwertera to 5pin. Jest jakaś szansa na odgadnięcie który pin jest do czego bez możliwości podpięcia go pod płytę główną? Płyta uszkodzona i nie daje żadnych oznak życia. Taki inwerter chcę wykorzystać do zaświecenia świetlówki CCFL. Dodam że elektronika bardzo mnie zainteresowała, jak na razie jestem nawet nie w przedszkolu ale w zerówce.
    Zdjęcie inwertera :

Tak jest możliwość, tylko trzeba mieć trochę o tym pojęcie.
  • REKLAMA
  • #3 10907501
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    skinki napisał:
    jak na razie jestem nawet nie w przedszkolu ale w zerówce.
    Proszę wybaczyć, ale poziom pytania wskazuje bardziej na żłobek.
    Proszę najpierw podać oznaczenie płyty głównej PowerBook'a - niektóre modele nie chciały pracować przy tak niskim napięciu zasilania.
  • REKLAMA
  • #4 10907583
    skinki
    Poziom 10  
    Być może i żłobek, tak się też czuję czytając porady więcej wiedzących na elektrodzie.

Nie chodzi tu o płytę PowerBooka a inwerter. Mam z 10 sztuk inwerterów i nie ma co z nimi zrobić, więc próbuję je jakoś wykorzystać, żeby się do czegoś nadawały. Może opiszę jak zrobiłem to na innym, z wejściem 4 pinowym.
    1.zielony - gnd podłączony do molex masa
    2.3. pomarańczowy/czerwony - niskie napięcie ok3-5V podłączone do czwartego pina molex +5V
    4. brązowy - 19V podłączony do pierwszego pina molex +12

Na tak skonstruowanym przyrządzie świetlówka nie zapala się, jak na moją żłobkową wiedzę, pomyślałem że takie rozwiązanie powinno ruszyć, tak jednak nie jest.

Fajnie dowiedzieć się od kolegi boro1234567 że jest taka możliwość. Już nie pytam jak, bo raczej chęci na udzielenie wskazówek "zielonym" nie widzę.

Na szczęście jest internet, tu się nie udało ale nie tracę nadziei. Będę szukał dalej, bo jak w końcu zaświecę świetlówkę "z gniazdka" to będę bardzo dumny!!! nie no żartuję

Dzięki
  • #5 10907650
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 136
    skinki napisał:
    Być może i żłobek, tak się też czuję czytając porady więcej wiedzących na elektrodzie.

Nie chodzi tu o płytę PowerBooka a inwerter. Mam z 10 sztuk inwerterów i nie ma co z nimi zrobić, więc próbuję je jakoś wykorzystać, żeby się do czegoś nadawały. Może opiszę jak zrobiłem to na innym, z wejściem 4 pinowym.
    1.zielony - gnd podłączony do molex masa
    2.3. pomarańczowy/czerwony - niskie napięcie ok3-5V podłączone do czwartego pina molex +5V
    4. brązowy - 19V podłączony do pierwszego pina molex +12

Na tak skonstruowanym przyrządzie świetlówka nie zapala się, jak na moją żłobkową wiedzę, pomyślałem że takie rozwiązanie powinno ruszyć, tak jednak nie jest.

Fajnie dowiedzieć się od kolegi boro1234567 że jest taka możliwość. Już nie pytam jak, bo raczej chęci na udzielenie wskazówek "zielonym" nie widzę.

Na szczęście jest internet, tu się nie udało ale nie tracę nadziei. Będę szukał dalej, bo jak w końcu zaświecę świetlówkę "z gniazdka" to będę bardzo dumny!!! nie no żartuję

Dzięki

Tylko sobie krzywdy nie zrób. Lampy CCFL są zasilane wysokim napięciem. Jest to dość niebezpieczna zabawa.
  • #6 10907665
    skinki
    Poziom 10  
    Tak wiem, łapki z daleka od kabelków, nic nie powinno się stać przy zachowaniu ostrożności.
  • #7 10907688
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    skinki napisał:
    Nie chodzi tu o płytę PowerBooka a inwerter.
    Żeby wiedzieć, jakim napięciem zasilany i sterowany jest inwerter, trzeba najpierw sprawdzić, jakie napięcia podaje na niego płyta.
    A jeśli z góry założyłeś, że tu będzie jak w każdym innym inwerterze, to takie założenia mogą Ci kiedyś wyrządzić kuku.
  • REKLAMA
  • #8 10911658
    skinki
    Poziom 10  
    Witam ponownie, jak widać cały i zdrowy, urządzenie zmontowane, działa tak jak chciałem. Dla bezpieczeństwa i wygody zaraz za zasilaczem na przewodzie +5V zamontowałem przełącznik, którym to włączam/wyłączam urządzenie. Przy pierwszych próbach wstawiłem jeszcze diodę na +5 wszystko było OK, później jakoś ta dioda przestała świecić tj. sygnalizować gotowość urządzenia lub też ostrzegać przed wysokim napięciem a to bardzo przydatna funkcja, tak myślę. Zmontowałem wszystko, dioda nie świeci (a świeciła super razem z matrycą) ręce opadły i sobie tę diodę podarowałem. Poniżej zdjęcia, kiedyś włożę to do naprawdę ładnej obudowy i mam nadzieję że będzie dobrze służyć.

Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny? Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny? Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny? Podłączenie inwertera PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z molex - jak rozpoznać piny?

Dodano:
    Pełnia szczęścia, jest "DIODAK", przepraszam za marne zdjęcie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia inwertera z laptopa PowerBook G3 do zasilacza 12V/5V z wyjściem typu molex, mając na uwadze, że płyta główna jest uszkodzona. W odpowiedziach podano, że istnieje taka możliwość, ale wymaga to znajomości napięć zasilających inwerter. Użytkownik podzielił się doświadczeniem z podłączeniem inwertera 4-pinowego, gdzie zidentyfikował piny, jednak nie udało mu się uruchomić świetlówki CCFL. Ostrzeżono go o niebezpieczeństwie związanym z wysokim napięciem. Ostatecznie, po dalszych próbach, użytkownik zdołał zmontować urządzenie, które działa, ale napotkał problemy z diodą sygnalizacyjną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA