logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dwóch VLAN na Cisco SLM224G4S i izolacja AP od sieci biurowej

pinder 18 Maj 2012 14:11 1638 8
REKLAMA
  • #1 10910040
    pinder
    Poziom 10  
    Witam Serdecznie,
    Posiadam taki przełącznik jak w temacie (SLM224G4S), dodatkowo posiadam Router Draytek Vigor 2910 i chciałbym rozdzielić 5 Access pointów od reszty switcha, oczywiście źródło internetu jest jedno z Drayteka, ale klienci podłączeni do access pointów mają nie widzieć reszty switcha czyli komputerów biurowych podłączonych do niego, myślałem o dwóch VLANach, ale nie wiem jak to rozwiązać,
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam pinder
  • REKLAMA
  • #2 10911752
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Ustaw 2 VLANy na drayteku i 2 VLAN'y na switchu.
    Połącz jeden port routera do jednego z portów pierwszego VLAN'u switch'a, analogicznie drugi.
    Do jednego VLAN'u podłąćz AP'ki, do drugiego resztę.

Nie da się inaczej, ponieważ na draytek'u są tylko port based VLAN.
  • #3 10919870
    pinder
    Poziom 10  
    Jeżeli chodzi o VLANY na Drayteku to tak miałem wcześniej zrobione ale miałem po prostu drugi switch, próbowałem robić te VLAN-y na tym switchu i bez powodzenia, żadnej jasnej instrukcji w internecie nie znalazłem.

Z góry dzieki za pomoc w konfiguracji tego Cisco SLM
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 10926734
    mbo
    Podaj co ustawiałeś na swotch'u.

Trzeba go podzielić na 2 VLAN'y bez tagowania i dalej traktować jak 2 osobne switch'e.
  • #5 10929434
    pinder
    Poziom 10  
    Szczerze o kombinowałem, w opcjach port to vlan i itp, nie wiem od czego zacząć.
  • #6 10931567
    mbo
    Zacznij od podania co ustawiłeś.
    Może być obrazek ze strony z ustawieniami VLAN.
  • REKLAMA
  • #7 10975092
    adnet.ag
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    #sh run
    #sh vlan

i bedziemy dyskutowac dalej
  • REKLAMA
  • #8 11087452
    pinder
    Poziom 10  
    Witam,
    Na ostatnim zdjęciu jak cokolwiek zmieniam w port setting to przestają się te dwa porty komunikować przykład: 23 i 24 port, kombinuję już na wszystkie sposoby.

Konfiguracja dwóch VLAN na Cisco SLM224G4S i izolacja AP od sieci biurowej Konfiguracja dwóch VLAN na Cisco SLM224G4S i izolacja AP od sieci biurowej Konfiguracja dwóch VLAN na Cisco SLM224G4S i izolacja AP od sieci biurowej Konfiguracja dwóch VLAN na Cisco SLM224G4S i izolacja AP od sieci biurowej
  • Pomocny post
    #9 11089963
    mbo
    Jeśli porty są w innych VLAN'ach to nie ma miedzy nimi komunikacji - tak ma być.

NA portach accessowych pakiety muszą być nietagowane - mało który sprzęt SOHO obsługuję tagowane ramki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada przełącznik Cisco SLM224G4S oraz router Draytek Vigor 2910 i chce skonfigurować dwa VLAN-y, aby oddzielić pięć punktów dostępowych od reszty urządzeń podłączonych do switcha. W odpowiedziach zasugerowano utworzenie dwóch VLAN-ów na routerze i switchu, z portami dostosowanymi do odpowiednich VLAN-ów. Użytkownik napotkał trudności w konfiguracji VLAN-ów na switchu, a także problemy z komunikacją między portami po zmianach ustawień. Wskazano, że porty w różnych VLAN-ach nie mogą się komunikować, a na portach accessowych pakiety muszą być nietagowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA