logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PROVISION L-1423T - w górnej części kineskopu pojawiają się trzy linie.

power 11 Sty 2005 01:04 3698 7
  • #1 1127913
    power
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Sprawa jest taka. Dotyczy TV wyżej wymienionego. Startuje z pilota jak i z guzika POWER w TV[,] ale [-] po uruchomieniu [-] na dzień dobry w górnej części kineskopu pojawiają się trzy linie. Niebieska, biała , czerwona (licząc od góry). Linie są poziome o szerokości około 2cm (razem) na całej szerokości kineskopu. Po około 1s. linie znikają[,] a wchodzi niebieskie tło z informacją "program 1 BRAK SYGNAŁU" Po za tym jest zwężony w pionie. Co kilka sekund tyknięcie (jak by przebicie) i obraz wygasa i powraca, towarzyszy temu pisk,z trzaskiem. Reaguje na pilot jak i sterowanie z telewizora kanałami (wygaśnięcie kineskopu)[,] ale nie przełancza na inny kanał tzn. odgłos i zachowanie takie same[,] jak przy przełanczaniu kanału[,] tyle[,] że pokazuje "program pierwszy BRAK SYGNAŁU"
    Jaka przyczyna? gdzie szukać?

PS.
    W tym TV gdy jest brak sygnału nie ma foni[i], przy tej odch[y]łce[,] którą wyżej wypisałem też nie ma foni[i] (tylko jak zerwie obraz to ten pisk z trzaskiem).
    Jeżeli gdzieś już padło to pytanie i znalazła się odpowiedź[,] proszę o link.

Z góry dziękuję !!!
  • #2 1129843
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Wykasowała się pamięć EEPROM (pytanie dlaczego?); trzeba wejść w tryb serwisowy i wyregulować pion, a następnie zaprogramować tv od nowa, ew. wybrać też właściwy język menu (z poziomu menu użytkownika).
    Prawdopodobnie jest to chassis TV2K (TV2KM) - opis trybu znajdziesz tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809-60.html#1002392

Pozdrawiam.
  • #3 1130551
    power
    Poziom 16  
    Ten telewizor miał wiele różnych odchułek, które opisałem w innym temacie. Dzięki za link do strony z opisem trybu servisowego.Szkoda że po angielsku. Byłbym Ci wdzięczny gdybyś mi napisał po polsku jak wejść do tego trybu, ustawić pion i wyjść z trybu. Z angielskiego nie jestem na tyle mocny i nie chcę coś więcej namięszać, ale jak nie dasz rady to jakoś sobie poradze.
    Jak wygląda sprawa z zaprogramowaniem kości ? Podejżewam że nie da się zaprogramować przez tryb servisowy, więc trzeba będzie przez komputer. Na programowaniu tych kości jeszcze się nie znam i z tego co się orjentuje to trzeba będzie wprowadzić wiersze poleceń (tym się już zajmie znajomy, który w tym siedzi). Te wiersze da się z kąś ściągnąć, czy trzeba samemu je napisać? (pytanie zadałem z góry, bo jak wyżej napisałem, nie znam się na programowaniu kości).

Pozdrawiam.
  • #4 1130642
    alberrt
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Spokojnie możesz zaprogramować z pilota, jak się wchodzi w tryb serwisowy i jak go ustawić - we wcześniejszych postach, wystarczy poszukać. A te pamięci bardzo często się wysypują... ten typ tak ma... Polecam wstawić odpowiednik Thomsona.
  • Pomocny post
    #5 1130658
    amik9m
    Spec od TV
    I. Tryb serwisowy:
    1). Rozmontować oryginalnego pilota.
    2). Po lewej stronie, u dołu jest klawisz [ Serwis ] (normalnie niedostępny) - pstryknąć go - wyświetli się 'RED GAIN' (tzn., że jesteś w trybie serwisowym).
    3). Pstryknąć [ OK] - jesteś w podmenu, gdzie m.in. są regulacje obrazu.
    4). Przejść do pozycji 'VAMP' i zwiększyć wartość liczbową tak, żeby uzyskać prawidłową wysokość.
    5). Ewent. skorygować centrowanie obrazu w pionie ('VPOS') i liniowość ('VLIN').
    6). Wyjście z trybu serwis. (z zapamiętaniem): [ PP ].
    Poruszanie się w trybie - klawiszami [ P+/- ],
    zmiana nastaw: [ Głośność+/- ]

II. Programowanie odbiornika.
    Ja nie pisałem nic o programowaniu pamięci, a o zaprogramowaniu od nowa tv tj.: trzeba od nowa zaprogramować 'stacje' tv - tak, jakbyś kupił nowy telewizor. Pamięć została rozprogramowana (m.in.: zostały wykasowane wszystkie proogramy i dlatego brak jest odbioru i nie można odbiornika przełączyć "na inny kanał", jak napisałeś).
    No i można jeszcze zmienić język menu (prawdopodobnie był polski, a jest pewnie inny) - to już z poziomu 'normalnego' menu:
    1). Pstryknąć 3 razy klawisz [ Menu ].
    2). Ostatnia pozycja (na dole) jest 'SPRACHE' lub 'LANGUAGE' (a może jeszcze inaczej) - trzeba na nią przejść, pstryknąć [ OK ] i wybrać odp. język.

A po tych wszystkich operacjach trzeba by poobserwować odbiornik, pomierzyć napięcia
    (w zimnym odbiorniku i po jego nagrzaniu), bo aktualne pozostaje pytanie: dlaczego pamięć została rozprogramowana?
    Przyczyną mogą być niestabilne napięcia, pstrykający trafopowielacz, brak prawidłowej masy kineskopu, wadlwa pamięć, ...

Pozdrawiam.
  • #6 1130707
    power
    Poziom 16  
    Tu zamieszczam link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic164598.html z moim poprzednim tematem o tym samym TV.
    Źle Cię zrozumiałem z tym programowaniem. Myślałem że stracił jakieś funkcje i trzeba będzie mu je na nowo do tej pamięci wbić. Jeszcze raz sorry.

PS.
    W linku wyżej zamieszczonym znajdziesz jak opis sterki przy próbie przesyłu sygnału z kompa na TV. Obraz się zrobił czarno-biały. Okazało się że spalił się jakiś scalak (stopił się przez wysoką temperature, tak mi powiedzieli w serwisie).

Jutro wezme się za ustawienie go i napisze Ci jak mi poszło :)
  • #7 1130744
    amik9m
    Spec od TV
    Odnośnie w/w linku: przy łączeniu komputera z telwizorem dobrze jest stosować 2 podstawowe zasady (niejednokrotnie już opisywane na forum):
    1). Komputer ma być 'uziemiony'.
    2). Wyłączamy urządzenia, podłączamy przewody komputer÷tv i dopiero teraz włączamy urządzenia.

Stosując się do tych zasad unikniemy większości niespodzianek...

Pozdrawiam.
  • #8 1137840
    power
    Poziom 16  
    Już działa :) Dzięki za pomoc!!!
    Podłanczałem wizje przy wyłączonym kompie i bez uziemienia do TRILUX-a i chodziło bez problemu, nawet sporo i dalej chodzi, a do tego PROVISION podłączyłem też[,] jak był komp wyłączony i już miał uziemienie. 30min i po kolorkach :/ Teraz już nie ma potrzeby prze[s]yłać sygnału z kompa na TV[,] bo nie oglądam filmów :)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze PROVISION L-1423T po włączeniu pojawiają się trzy poziome linie (niebieska, biała, czerwona) na górnej części kineskopu, które znikają po około sekundzie, a następnie wyświetla się niebieskie tło z komunikatem "program 1 BRAK SYGNAŁU". Obraz jest zwężony pionowo, a co kilka sekund słychać tyknięcie i pisk z trzaskiem, towarzyszące wygaszeniu i powrotowi obrazu. Telewizor reaguje na pilot i przyciski, ale nie zmienia kanałów, pokazując stale brak sygnału. Problem wynika z wykasowania pamięci EEPROM, co wymaga wejścia w tryb serwisowy, wyregulowania pionu (parametry VAMP, VPOS, VLIN) oraz ponownego zaprogramowania stacji telewizyjnych. Tryb serwisowy aktywuje się przez specjalny przycisk w pilocie serwisowym, a nawigacja odbywa się klawiszami P+/P- i głośności. Pamięci EEPROM w tym modelu często ulegają uszkodzeniu, zalecane jest stosowanie zamienników, np. typu Thomson. Dodatkowo podłączanie komputera do telewizora wymaga uziemienia i wyłączonych urządzeń podczas podłączania przewodów, aby uniknąć uszkodzeń. Po zastosowaniu tych wskazówek telewizor działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA