logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips Vr 400/58 złorzenie kół zębatych i ustawienie mechanizmu

Uczesię 20 Maj 2012 10:43 2791 12
REKLAMA
  • #1 10915545
    Uczesię
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Cześć potrzebuje waszej pomocy mam rozkręcony magnetowid Philips vr400
    kupiłem nowe zębatki i chciałem sobie wymienić po rozkręceniu wmontowałem nowe i złożyłem tak samo jak były stare niestety magnetowid nie chce działać winda wchodzi ale nic więcej wyrzuca z powrotem kasetę, Potrzebuje fachowej pomocy jak ustawić prawidłowo mechanizm Pozdrawiam:)

Dodam że złożyłem wszystko i kaseta wchodzi ale napinacze które prowadzą taśmę do głowicy nie chcą działać jak zdejmę windę i ręcznie próbuje sterować mechanizmem wszystko działa:) Czekam na pomoc :) Z góry dzięki:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10919788
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Jeżeli rozpinana była winda z mechanizmem to trzeba zgrać działanie windy z mechanizmem, ja to robię zawsze boczną zębatką w windzie. Działanie mechanizmu sprawdzam kręcąc osią silnika i szczególnie sprawdzam działanie przełączenia napędu z napędu windy na napęd mechanizmu.
  • REKLAMA
  • #3 10924549
    Uczesię
    Poziom 13  
    Właśnie złożyłem mechanizm działa super:) ale mam kolejny problem
    Gdy wkładam kasetę wciskam play jest ok. Wciskam Stop oraz FF przewijam trochę
    daje Play kaseta idzie z 5 sekund a następnie wszystko staje i magnetowid przechodzi w stan czuwania. Co to może być?:)
  • #4 10925816
    egon42
    Poziom 37  
    To trochę wygląda jak by był brak albo były złe impulsy ze sprzęgła czyli mechanizm ma info że kaseta się nie przewija i wykonuje funkcję stop a jak jest na funkcji pley ? sprawdź na dłuższym czasie nie 5 minut.
  • REKLAMA
  • #5 10925879
    Uczesię
    Poziom 13  
    Wszystko teraz sprawdziłem dałem sprzęgło z innego Philipsa ale teraz jak przewijam na Stop > FF czyli szybkie przewijanie i nagle dam pause i play obraz skacze przez 2 sekundy i wyciąga kasetę nie wiem właśnie czy to wina sprzęgła czy nie,

Następnie rozłożyłem na nowo i skręciłem wszystko było ok jak przewijałem ale jak chce przewinąć kasetę do początku to wtedy magnetowid naciąga kawałek białej taśmy do środka kasety i znowu ta sama usterka:/ :) Co to może być?:)

Gdy podczas tego szarpania obrazem szybko wcisnę Pause i Dam Play wszytko wraca do normy i nie wyrzuca kasety;)
  • #6 10926080
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    A sprawdzasz przy zdjętej pokrywie? Jeśli tak, to mogą czujniki być za bardzo oświetlone z zewnątrz i elektronika głupieje.
  • REKLAMA
  • #7 10926146
    Uczesię
    Poziom 13  
    Teraz sprzęt działa może już nie będzie świrował:) Czas pokaże:) Moglibyście mi doradzić w sprawie mojego postu o Philips Vr 3261?:) Dzięki:)

Dodano po 5 [godziny] 12 [minuty]:

Chciałem was jeszcze zapytać czy głowica z Philips VR 437 bez symbolu trójkąta na górze może działać w moim Vr 400 głowica jest mało używana była nowa a mój magnetowid ma już 12 lat, ciekaw jestem czy Parametry tej głowicy zgadzały by się z modelu Vr 437 na Vr 400:) Pozdrawiam:)
  • #8 10929013
    egon42
    Poziom 37  
    Uczesię napisał:
    Chciałem was jeszcze zapytać czy głowica z Philips VR 437 bez symbolu trójkąta na górze może działać w moim Vr 400 głowica jest mało używana była nowa a mój magnetowid ma już 12 lat, ciekaw jestem czy Parametry tej głowicy zgadzały by się z modelu
    Trzeba zobaczyć czy głowica pasuje konstrukcyjnie pasują taśmy jak tak to przełożyć i zobaczyć. Ja nie dawno przekładałem podobne głowicę i pasowały bez problemu.
    Uczesię napisał:
    Wszystko teraz sprawdziłem dałem sprzęgło z innego Philipsa ale teraz jak przewijam na Stop > FF czyli szybkie przewijanie i nagle dam pause i play obraz skacze przez 2 sekundy i wyciąga kasetę nie wiem właśnie czy to wina sprzęgła czy nie
    Trzeba by sprawdzić działanie hamulca tego sprzęgła czasami na 1 sprzęgło są 2 hamulce 1 główny 2 to filcowy czy gumowy i w czasie przełożenia sprzęgła ta guma czy filc odpadnie i hamulec nie działa.
  • #9 10930747
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Jeśli idzie o głowicę sprawdź ilość pinów w brązowomiedzianej taśmie i kolor płytki silnika (czerwony lub zielony).
  • #10 10935880
    Uczesię
    Poziom 13  
    Ilość pinów się nie zgadza z Vr 437 ma 7 pin a w Vr 400 6 pin, a już myślałem że będzie ok. Zastanawiam się bo chciałem sobie kupić Dobry VCR doradzicie coś?
    Dużo montuje i coś by mi sie przydało:) z góry dzięki:)
  • #11 10939053
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Ja jestem fanem Panasoników.NV-HD 1000 to Nr 1.
  • #12 10940375
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    radiogaga napisał:
    Ja jestem fanem Panasoników.NV-HD 1000 to Nr 1.

Dobry wybór.
    Philipsa spakuj do worka i... zostaw sobie na części.
  • #13 10940952
    Uczesię
    Poziom 13  
    Dzięki za rady Panowie chodzi mi przede wszystkim oto żeby sprzęt chodził a nie tak jak Philips co chwile coś jest do wymiany:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z magnetowidem Philips VR 400 po wymianie zębatek. Po złożeniu urządzenia, kaseta nie była prawidłowo przewijana, a mechanizm nie działał poprawnie. Użytkownicy doradzili, aby zgrać działanie windy z mechanizmem oraz sprawdzić sprzęgło i czujniki. Po kilku próbach i wymianach elementów, użytkownik zdołał uruchomić magnetowid, ale pojawiły się nowe problemy z przewijaniem kasety. W dyskusji poruszono również kwestię wymiany głowicy z modelu VR 437 do VR 400, co okazało się niemożliwe z powodu różnicy w liczbie pinów. Użytkownik poszukiwał również rekomendacji dotyczących zakupu nowego magnetowidu, preferując modele Panasonic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA