logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus MK1 2003 – brak dźwięku kierunkowskazów, kierunki i kontrolki działają

sokar7 21 Maj 2012 19:15 6843 7
REKLAMA
  • #1 10920560
    sokar7
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam Forda Focusa MK1 rok 2003 od jakiegos czasu nie słychać klikania kierunkowskazów same kierunki działają prawidłowo kontrolki również. Żaden fachowiec nie potrafi mi tej usterki usunąć. W serwisie oczywiscie nie byłem bo jak wiadomo sporo kasują. Czy ktos moze zna problem i wie jak sobie z tym poradzić. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10920768
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2458
    Sam "brzęczyk" chyba uszkodzony lub ma zimny lut.
  • REKLAMA
  • #3 10924025
    sokar7
    Poziom 10  
    Dziękuje za podpowiedz może faktycznie tak być bo na początku czasem się jeszcze załączał. Tylko jeszcze mała uwaga, gdzie on się znajduje i jak najłatwiej wymontować?? Jak jeszcze działał to było słychać gdzieś w okolicach kolumny kierownicy. Jest to może oddzielny moduł czy z czymś zintegrowany ???
  • #4 10925749
    danek23
    Poziom 18  
    Ocena: 128
    Z tego co pamiętam to w zegarach jest buzer.
  • #5 10927957
    sokar7
    Poziom 10  
    W zegarach na pewno nie, bo dokładnie sprawdzałem wszystko podczas wymiany żarówek oświetlenia. Musi być gdzie indziej. Ale gdzie ??? hmmm
  • REKLAMA
  • #6 10930534
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    sokar7 napisał:
    Żaden fachowiec nie potrafi mi tej usterki usunąć.

Bo u żadnego prawdopodobnie nie byłeś, a już na pewno nie w celu naprawy.
    Buzzer jest w przełączniku przy kierownicy ale steruje nim elektronika w przełączniku świateł awaryjnych.
  • #7 14367346
    sokar7
    Poziom 10  
    Rozwiązanie problemu jest banalnie proste, oczywiście należy pamiętać, że każdy przypadek może być inny.
    1.Buzer dźwięku kierunkowskazów w MK1 znajduje się w manetce przełącznika kierunkowskazów ( przynajmniej u mnie tak jest)
    2.Brak sygnału klikania spowodowany był uszkodzeniem w/w elementu.
    3. Wystarczy wymienić sam przełącznik kierunkowskazów - koszt na allegro ok 20-30zł i wszystko działa.
    Osobiście problem rozwiązałem trochę inaczej i tak już pozostało a to dlatego, że mi osobiście takie rozwiązanie nie przeszkadza. Po ustaleniu uszkodzenia zamontowałem na wtyczce doprowadzającej sygnały z modułu komfortu buzerek ze starego modemu ( wcisnąłem końcówki buzerka we wtyczkę i wszystko przymocowałem do wiązki przewodów taśmą zaciskową) minął już ponad rok i wszystko jest OK.
    A teraz sposób wyszukania usterki:
    Działaniem kierunkowskazów steruje moduł komfortu umieszczony za schowkiem obok pasażera. Należy posłużyć się schematem elektrycznym w celu ustalenia właściwych pinów na wiązce podłączonej do przełącznika kierunkowskazów. Wypinamy wiązkę z przełączników.Zwieramy piny, które standardowo zostają zwierane podczas włączenia kierunkowskazu lewo/prawo. Na piny sterujące buzerem wpinamy np. LED z rezystorem ( miernik nie zadziała -zbyt krótkie impulsy). Jeśli jest ok dioda będzie migać jak kierunki - uszkodzony buzer nie miga uszkodzony moduł komfortu- mało prawdopodobne. Nie opisuje pinów na wtyczce bo nie pamiętam a nie chcę nikogo wprowadzać w błąd :-).
    Demontaż osłon kolumny kierowniczej i wymiana przełącznika kierunków jest banalnie prosta i zajmie nie więcej niż 10-15 min. Po odkręceniu osłon kolumny i odpięciu wtyczki z przewodem zwalniamy zatrzask trzymający przełącznik kierunku i wysuwamy go do góry. Wymieniamy na nowy, podłączamy wtyczkę skręcamy osłony i cieszymy się działającym klikaniem kierunków. Życzę powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 14367500
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3473
    Sprawdziłem dlaczego nie do końca zgadzało się to co ja napisałem więc sprostuję.
    Do rocznika 2001 cała elektronika sterująca kierunkowskazami znajduje się we włączniku świateł awaryjnych, od 2002 r. w "module komfortu", bardziej poprawna nazwa o ile się nie mylę to GEM (General Electric Module).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Forda Focusa MK1 z 2003 roku zgłasza problem z brakiem dźwięku klikania kierunkowskazów, mimo że same kierunkowskazy działają prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony buzzer w manetce przełącznika kierunkowskazów, który jest sterowany przez moduł komfortu (GEM). Użytkownik może wymienić przełącznik kierunkowskazów, co kosztuje około 20-30 zł, lub zastosować alternatywne rozwiązanie, montując zewnętrzny buzzer. Warto również sprawdzić połączenia w module komfortu, który znajduje się za schowkiem pasażera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA