logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo 3000 N200 - brak ładowania baterii, ikona ładowania nie świeci się

baranek18 22 Maj 2012 16:00 7410 11
  • #1 10923268
    baranek18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Od 2 dni mój laptop nie chce ładować baterii, nie świeci się ikona ładowania baterii, systemowy program pokazuje stan ładowania na 3%. Laptop chodzi podłączony do prądu, jednak czasami pali się ikonka zasilania, tak jakby był w trybie uśpienia chociaż jest wyłączony Po odłączeniu zasilania momentalnie wyłącza się. Przed tym zdarzeniem został najprawdopodobniej zostawiony na baterii na całą noc.
    Wcześniej mógł pracować na baterii ok 2 godziny.

Po podłączeniu ładowarki lub włączeniu komputera przez ok 5 sekund mruga ikonka ładowania po czym gaśnie.

Możliwe że to wina software lub bezpieczników, bo dziwne troszkę żeby bateria nagle padła wytrzymując 2 dni wcześniej 2 godziny ???

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
  • #2 10923446
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Tak możliwe że padła nagle. Nabardziej celowe działanie to na początek sprawdzenie na innej.
  • #3 10923497
    Reset_Uk
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    Cytat:
    Możliwe że to wina software lub bezpieczników
    Nie.
    Najpierw może być z winy baterii. Powinien Pan sprawdzić to na innej baterii.
  • #4 10923504
    baranek18
    Poziom 10  
    A jeśli nie mam możliwości sprawdzenia innej baterii, jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy to bateria padła ?

System i menadżer urządzeń ją widzi.
  • #5 10923526
    zatronik1
    Poziom 25  
    Zasadniczo nie ma czegoś takiego jak uniwersalny tester baterii. Niestety naprostszy i skuteczny sposób to podstawienie bateri lub laptopa.
  • #6 10923569
    baranek18
    Poziom 10  
    Rozumiem, będę coś w tym kierunku kombinował.

Myślałem że jest jakiś program diagnostyczny, lub po prostu można zmierzyć miernikiem.
  • #7 10923714
    zatronik1
    Poziom 25  
    Niektóre laptopy mają w biosie narzędzia do baterii. Ten nie wiem ale sprawdź.
    Są też programy np. everest, jednak to raczej nic nie wniesie.
  • #8 11059387
    baranek18
    Poziom 10  
    Dzsiaj chciałem go włączyć wywaliło korek w skrzynce od gniazdek, poczułem delikatny swąd spalenizny, czy jest jeszcze sens go reperować, to bezpieczniki czy coś gorszego, polecacie jakieś serwisy w Warszawie które mogły by się tym zająć ?
  • #9 11060034
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    baranek18 napisał:
    Dzsiaj chciałem go włączyć wywaliło korek w skrzynce od gniazdek, poczułem delikatny swąd spalenizny, czy jest jeszcze sens go reperować, to bezpieczniki czy coś gorszego, polecacie jakieś serwisy w Warszawie które mogły by się tym zająć ?

A zasilacz to masz sprawny skoro bezpieczniki wywala?
  • Pomocny post
    #10 11060747
    Offel
    Poziom 14  
    To że Ci nie ładowało to prawdopodobnie była uszkodzona wtyczka od zasilacza. Ta wtyczka ma trzy piny jeden zewnętrzny to "- "wewnętrzny "+" a środkowy to ID zasilacza. A to że Ci korki wywalił świadczy o tym że pierw przełamał się przewód środkowy co daj ID zasilacza do lapka i zazwyczaj wtedy nie ładuje baterii a później zwarcie się zrobił z powodu przełamania przewodu przy wtyczce no i szlak trafił zasilacz. Ciekawy czy lapek działa sprawdź na sprawnym zasilaczu. Pozdro
  • #11 11061123
    baranek18
    Poziom 10  
    Ok dzięki za pomoc sprawdzę jeszcze go na nowym zasilaczu, czyli jest jeszcze szansa na ekonomiczną naprawę :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo 3000 N200, który nie ładuje baterii, a ikona ładowania nie świeci się. Po podłączeniu do zasilania, laptop działa, ale wyłącza się natychmiast po odłączeniu. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z baterią lub zasilaczem. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie baterii na innym laptopie oraz zasilacza, a także zwrócenie uwagi na uszkodzenia wtyczki zasilacza. Po dalszych problemach z zasilaniem, użytkownik oddał laptop do serwisu, gdzie stwierdzono uszkodzenie układu zasilania, a koszt naprawy wynosi 350 zł. Użytkownik znalazł również moduł zasilania do zakupu na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA