logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE19R86BD, dtv czyli brak zakresu kanałów

raven00 22 Maj 2012 19:36 5250 16
REKLAMA
  • #1 10923960
    raven00
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam,
    mam taki mały lcd wyposażony w moduł CI. Zmieniam kraje i za żadne skarby nie chce przeszukiwać kanałów w zakresie od 12-21. Po sprawdzeniu mhz wychodzi na to, że jest to zakres mojej cyfrowej kablówki. Może jakieś pomysły? propozycje sugestie, cokolwiek, od tygodnia z tym walczę.
    Dodam tyle, że karta jest sprawna bo na drugim tv działa i pokazuje wszystkie kanały. Gniazdo od modułu CI jest sprawne, pokazuje mi status subskrypcji i to, że wykrył kartę.

w menu serwisowym tez coś robiłem i bez zmian, prócz włączenie krajów Nordyckich i nawet na Szwecji nie ruszyła cyfrówka :(

szukałem nawet, żeby inny firmware wgrać i nic nie znalazłem :/

dodam jeszcze, że naziemne kanały wyszukuje i działają prawidłowo.

dzięki za cokolwiek.
  • REKLAMA
  • #2 10924642
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    A co byś tam chciał złapać skoro nie ma takich kanałów.
  • #3 10924779
    raven00
    Poziom 10  
    no to dlaczego zakres zaczyna się od kanału 5 (177500 khz pasmo 7 Mhz) do 69 (858000 khz pasmo 8 Mhz) z wycięciem od 12 (226500 Khz pasmo 7 Mhz) do 21 (474000 khz pasmo 8 Mhz)? po prostu mam brak zakresu dla kanałów 13-20. Zastanawia mnie również dlaczego zaczyna się od kanału 5, a nie 1, ale to inna kwestia...
  • REKLAMA
  • #4 10925660
    11111olo
    Poziom 42  
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Cz%C4%99stotliwo%C5%9Bci_kana%C5%82%C3%B3w_telewizyjnych

W sumie to nie wiem skąd taka numeracja kanałów ale na początku było od 1 do 5 potem dołożyli górny VHF czyli 6-12.
    Obecnie dolny VHF w ogóle nie jest wykorzystywany a część jego częstotliwości wykorzystują inne służby. To samo tyczy się pasma 230-470MHz.

Podział obowiązuje od dawna i się ni zmieni.
    Niskie VHF zmusza do korzystania z ogromnych anten (tu nadaje radio FM).
    Od 230 do 470MHz jest pasmo TV kablowej.
  • #5 10926208
    raven00
    Poziom 10  
    hmmm czyli mam ewidentny brak pasma dla TV kablowej... hmmm cóz dalej bo jakoś nie mam pomysłu?
  • REKLAMA
  • #6 10926242
    11111olo
    Poziom 42  
    Próbowałeś wgrać nowszy software (o ile jest dostępny)?
  • #7 10926309
    raven00
    Poziom 10  
    na stronie samsunga, ani w wersji pl, gb, uk, nie ma żadnego softu. są jakieś alternatywne strony?
  • #8 10926339
    11111olo
    Poziom 42  
    A w analogu są dostępne kanały TV kablowej?
  • REKLAMA
  • #9 10926368
    raven00
    Poziom 10  
    tak, w wersji analogowej jest wszystko. Gdyby w analogu nie było to logiczne, że w cyfrówce też by nie było więc dlatego tak mnie to irytuje.
  • #10 10926548
    11111olo
    Poziom 42  
    Jedno jest ciekawe. Wszędzie do kablówki potrzeba dekoder. Możesz napisać co to za oferta i z jakiej firmy?
    DVB-T nie obejmuje kanałów od 230 do 470 MHz.
  • #11 10926572
    raven00
    Poziom 10  
    www.tesat.pl pakiet cyfrowy
    w pierwszym telewizorze lg 37lh3000 też mam przez identyczną kartę i moduł podpięte i tak mi śmiga od dwóch lat. Jak karty zamienię to działa na tym pierwszym bez problemu. Przy czym kartę i moduł dostałem z kablówki i świadomie zrezygnowałem z osobnego dekodera.
  • #12 10926681
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Z tego co zauważyłem to LE19R86BD to odbiornik z DVB-T z MPEG2. Założenie karty transkodującej pozwala na oglądanie programów z MPEG4 AVC H264. Ale w dokumentacji nie widziałem ani słowa na temat możliwości odbioru DVB-C, a to standard stosowany w kablówkach cyfrowych. Jeżeli odbiornik ma analogowy zakres kanałów w pasmie od 108 do 470 MHz i nie ma odbioru cyfrowego w tym zakresie to wygląda na to że nie odbiera i chyba nie będzie odbierać sygnałów kablówek w DVB-C. Te standardy w sposób istotny się różnią.
    Może sie mylę, ale na chłopski rozum tak to widzę....
  • #13 10926737
    raven00
    Poziom 10  
    po wpisaniu w google "LE19R86BD DVB-C" już pierwszy link z opisem twierdzi, że ma dvb-t/c. Inne znowu temu zaprzeczają... zaczyna brakować mi sił na to urządzonko.
  • #14 10927162
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    witam,
    mam taki mały lcd wyposażony w moduł CI. Zmieniam kraje i za żadne skarby nie chce przeszukiwać kanałów w zakresie od 12-21. Po sprawdzeniu mhz wychodzi na to, że jest to zakres mojej cyfrowej kablówki. Może jakieś pomysły? propozycje sugestie, cokolwiek, od tygodnia z tym walczę.
    Dodam tyle, że karta jest sprawna bo na drugim tv działa i pokazuje wszystkie kanały. Gniazdo od modułu CI jest sprawne, pokazuje mi status subskrypcji i to, że wykrył kartę. [/quote]

Witam. W nawiązaniu do Twoich informacji jakie podałeś, podejrzewam, że może być błąd w ustawieniu TV. Zakładam, że dla innych państw niż Polska jest możliwość odbioru DVB-C. Wspominasz, że zmieniałeś kraje.Kiedyś spotkałem sie z podobną sytuacją. Zmieniono kraj a DVB-C nie odbierał. Tam przyczyną było to, że owszem kraj został zmieniony, ale jako język, a nie kraj odbioru TV. Może to dziwne, ale tak gośc zrozumiał, że tu ma zmienić kraj. Jak zmieniłem mu na kraj odbioru Szwecja, zaraz zaczęły zgłaszać sie programy z pasma DVB-C. Lista cyfrowych programów zgłosi się nawet bez modułu. Owszem będą zakodowane, ale się zjawią. Powodzenia. Pozdrawiam - Leszek P
  • #15 10927244
    raven00
    Poziom 10  
    kraj zmieniałem, a nie język. W późniejszych etapach to i oprócz kraju też zmieniałem język.
    Ale zgodnie z tym co napisałeś, po wyciągnięciu modułu nadal nie zgłasza się żaden program, i "zakładka" w menu Common Interface przestała być aktywna. Jak moduł był wsadzony to była aktywna i mogłem przeglądać różne pierdoły związane ze statusem subskrypcji, producentem itd.
    Póki co nadal stoję/stoimy na etapie, że coś "nie halo" jest z LCD.
  • #16 10929989
    leszekpo59
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Witam. Tam myślałem na Twoim problemem. Co ja bym zrobił? Przeniósł TV tam, gdzie masz ten, który odbiera DVB-C. Tam go podłączył i eksperymentował. Podejrzewam, że masz sygnał z kablówki rozdzielony trójnikiem. Może trójnik ma wycięte pasmo , dlatego u Ciebie na tym drugim brak sygnału? Gdyby nie było możliwości przeniesienia TV do drugiego pokoju, to pomiń trójnik poprzez połączenie ,,beczką" i tu testuj. Na ten moment nic innego mi nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam - leszekpo59
  • #17 10930835
    raven00
    Poziom 10  
    witam,
    właśnie bym się spodziewał, że na tym drugim może nie działać gdyż jest dalej i jako drugi podłączony. Ten, o którym mowa w temacie jest jako pierwszy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telewizorem Samsung LE19R86BD, który nie przeszukuje kanałów w zakresie od 12 do 21 MHz, co jest istotne dla odbioru cyfrowej kablówki. Pomimo sprawności karty CI, która działa na innym telewizorze, oraz poprawnych ustawień w menu, telewizor nie wykrywa kanałów kablowych. Użytkownik rozważał aktualizację oprogramowania, ale nie znalazł dostępnych wersji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że telewizor może nie obsługiwać standardu DVB-C, co jest wymagane do odbioru sygnału kablowego. Pojawiły się również spekulacje na temat problemów z sygnałem, takich jak użycie trójnika, który może ograniczać pasmo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA