logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zipp 4T - Brak rezystancji na białym i żółtym przewodzie iskrownika

marcink550 23 Maj 2012 12:43 24364 8
REKLAMA
  • #1 10926144
    marcink550
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam sprawdzam iskrownik według tej instrukcji :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1680642.html
    I w moim skuterze na białym i na żółtym nie ma nic a stoi skuter obok i u niego jest.
    Gdy w moim biorę czarno czerwony (iskrowy) podczas kręcenia zwieram do masy ti iskrzy.A na świecy nie ma iskry.Więc dlaczego na białym i na żółtym nie ma rezystancji?? To znaczy że iskrownik jest do wymiany ??
  • REKLAMA
  • #2 10927254
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Witam, kable biały i żółty są odpowiedzialne za ładowanie i zasilanie świateł.
    Za zapłon odpowiada kabel z czerwonym paskiem, to zasilanie CDI- powinno być około 470 omów.
    Kabel z niebieskim paskiem jest podłączony do impulsatora,pomiar powinien pokazać około 150 omów, jeżeli jest inaczej to impulsator do wymiany.
    Jeżeli powyższe pomiary będą OK pozostaje cewka WN i moduł CDI.
    Z modułu spróbuj wypiąć kabel czarny z białym paskiem, odpowiada on za gaszenie silnika jeżeli jest zwarty do masy to iskry nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 10928157
    marcink550
    Poziom 11  
    No to ja już nie wiem pomiary są takie jak powinny być moduł nowy i cewka też.
    Mam obok skuter przekładam moduł do niego odpalam i przekładam te tego bez iskry i przez chwile pojawia się iskra zostają jakieś ładunki więc dlaczego tutaj nie ma iskry.Co do kabelka biało czarnego to wypinałem go już ze stacyjki i nic nie pomagało.
  • REKLAMA
  • #4 10928598
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 627
    Kabel masz wypiąc z modułu, może czujnik podnóżki uszkodzony, może alarm...
  • #5 10928904
    marcink550
    Poziom 11  
    Alarmu chyba nie ma a jak sprawdzić ten czujnik podnóżki ??
  • #6 10930439
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    Wypnij w/w kabel z modułu i zmierz czy nie zwiera do masy.
  • #7 11063834
    stogos1991
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    WItam, mam ten sam problem co autor tematu. Cewka CDI ma 384Ω , impulsator 160Ω, z cewki CDI wychodzi iskra z modułu nie. Czarno biały przewód wypięty i to samo. Cewka zapłonowa sprawdzona na innym skutrze i jest ok. Czyżby moduł?
  • REKLAMA
  • #8 17276023
    gremlin270
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    A co jeśli na zasilaniu jest 330 a nie 480
  • #9 18495570
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Panowie problem inny ale zapytam tu w razie czego zrobię osobny temat.
    Mój skuter pali regulatory napięcia przed regulatorem napięcie zmienne to 30v na białym i żółtym względem masy.
    Za regulatorem na przewodzie zielonym czyli masa i czerwonym czyli ladowanie jest 6v.
    Światła swieca prawidłowo ale spaliłem już 4 regulatory.
    Co z tym fantem zrobić??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sprawdza iskrownik w skuterze, zauważając brak rezystancji na białym i żółtym przewodzie, co sugeruje problem z zasilaniem świateł. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że za zapłon odpowiada kabel z czerwonym paskiem, który powinien mieć około 470 omów. W przypadku braku iskry na świecy, zaleca się sprawdzenie cewki WN oraz modułu CDI. Użytkownik wymienia moduł i cewkę, ale problem nadal występuje. Pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia czujnika podnóżka oraz ewentualnych zwarć. Inny uczestnik porusza problem z regulatorem napięcia, który spala się przy zbyt wysokim napięciu na białym i żółtym przewodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA